LOGO CAIB
18 gener 2023 Conselleria de Medi Ambient i Territori

El COFIB atén més de 6.500 animals a les Illes Balears durant 2022 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El COFIB atén més de 6.500 animals a les Illes Balears durant 2022

El balanç s’ha fet en l’alliberament de dues milanes recuperades pel Centre

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han participat, aquest dimecres, en l’amollada de dues milanes (Milvus milvus) recuperades al Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB). A l’acte, també s’ha presentat el balanç d’animals atesos durant 2022.

Així, els dos exemplars retornats al medi natural havien patit ferides causades per trets. Totes dues milanes s’han marcat per poder fer-ne un seguiment i ampliar el coneixement sobre el comportament d’aquesta espècie. En total, el COFIB va atendre 56 exemplars de milana a Mallorca i a Menorca durant 2022.

La milana està catalogada com en perill d'extinció pel RD 139/2011. En l'última revisió del Llibre Vermell de la UICN de vertebrats de les Illes Balears es classifica com a “Gairebé amenaçada”. En el Llibre Vermell de les Aus d'Espanya apareix com “En perill”. A nivell internacional, està inclosa en l'Annex 1 de la Directiva d’Aus i en l'Apèndix 2 de la Convenció sobre la Conservació d'Espècies Migratòries.

Mir ha agraït la tasca del personal que «treballa dia a dia per conservar la biodiversitat de les nostres illes». El conseller ha posat èmfasi en la recuperació de rapinyaires com la milana, «un indicador de l’estat de la salut del territori i la població de la qual ha augmentat considerablement les darreres dècades gràcies a les accions de conservació».

Igualment, el conseller ha explicat que, en total a les Illes Balears, el COFIB ha atès 6.577 animals als seus centres. Per illes, a Mallorca s’han atès 4.916 exemplars, 4.583 dels quals eren silvestres i 333 exòtics. En el cas de Menorca han estat 1.364 animals, 1.319 silvestres i la resta exòtics. Pel que fa a Eivissa, s’han atès 297 exemplars, 285 de silvestres i 12 d’exòtics.

L’au amb més número d’entrades ha estat la falzia en el cas de Mallorca i Menorca i el xoriguer a Eivissa. Pel que fa als mamífers, en tots tres casos l’entrada majoritària ha estat d’eriçons (Atelerix algirus), mentre que de rèptils, els que més han arribat han estat la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) a Mallorca i Menorca.

Així mateix, a Mallorca han entrat 47 exemplars d’espècies en perill d’extinció: 40 milanes, 6 àguiles coabarrades (Aquila fasciata) i un virot petit (Puffinus mauretanicus). Pel que fa a espècies vulnerables, n’han atès 58 exemplars, majoritàriament tortugues mores (321), 28 de virot gros (Calonectris diomedea), 15 de gavina roja (Ichthyaetus audouinii) ,9 de corb marí (Phalacrocorax aristotelis), 3 d’àguila peixatera (Pandion haliaetus), dos de voltor (Aegypius monachus) i un de coa-roja (Phoenicurus phoenicuru).

En el cas de Menorca, s’han comptabilitzat vint entrades d’espècies en perill d’extinció, que corresponen a 16 exemplars de milana i 4 de virot petit. De vulnerables n’han entrat 24, on destaca el corb marí (9), seguit del virot gros (6) i gavina roja (5). També s’han rebut dos exemplars de miloca (Neophron percnopterus), un d’àguila peixatera i un altre d’abellerol (Merops apiaster).

A Eivissa, ha entrat un exemplar de virot petit, així com 14 corresponents a espècies vulnerables: 13 de gavina roja i un corb marí.