20 d’abril 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca presenta el Decret Pesca-Turisme NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca presenta el Decret Pesca-Turisme

Segons Vidal : es tracta d’una activitat complementària a l’activitat pesquera

Avui horabaixa en el mateix moll pesquer de Palma, el conseller Vicenç Vidal acompanyat pel director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant i diferents representants del sector pesquer han presentat el nou decret anomenat Decret de Pesca-Turisme que regularà les mesures per a la diversificació dels sectors pesquer i aqüícola a les Illes Balears que s’aprovarà en el proper Consell de Govern del divendres 22 d’abril
 
El conseller Vidal ha declarat que, “És una fita històrica demanada pel sector pesquer i hi haurà un abans i un després per diversificar la seva activitat econòmica. Es tracta doncs d’aconseguir diferents objectius, una rendibilitat, incorporar gent nova al sector i cuidar el recurs pesquer. Una oportunitat única de viure de primera mà com és la feina dels pescadors”.
 
Els pescadors obtindran uns ingressos embarcant turistes a bord mentre realitzen l’activitat pesquera, cosa totalment compatible i que no perjudica la seva feina diària. Aquesta nova font d’ingressos millorarà les condicions de vida laboral de la gent de la mar, tant reduint les hores de pesca com també  evitant el posar la seva vida en risc quan surten a fer feina amb mal temps per assegurar-se un salari mínim, que ara es podrà compensar mitjançant el turisme.
La millora de les condicions de feina i la creació de noves possibilitats de negoci obre la porta a la incorporació dels més joves a un sector molt envellit i sense relleu generacional a dia d’avui.
El desplaçament parcial de l’activitat marinera al turisme ajudarà a reduir l’impacte sobre els recursos pesquers, ja que s’escurça el temps dedicat a pesca, cosa que permetrà recuperar les pesqueres, col·laborant així amb l’equilibri mediambiental.
 
La venda directa de les captures als turistes que participin a l’activitat, sempre en el marc de la legislació vigent, serà una font d’ingressos extra. Aquesta activitat no suposa només ingressos econòmics derivats de la venda de l’excursió, ja que també pot originar beneficis tals com que els turistes puguin menjar el peix molt fresc, o, fins i tot, el menjar típic mariner a bord dels vaixells, cosa que suposa una forma de difusió de la nostra gastronomia.
 
Per altra banda, també es tracta la part de promoció del peix balear a nivell turístic suposa un valor afegit als productes frescs del nostre mar, cosa que, amb el temps, podria generar una marca pròpia i així obtenir un millor preu de venta del peix.
 
 
L’activitat de Pesca- turisme permet l’accés als fons europeus, que poden destinar-se a modernitzar una flota, amb una mitjana d’edat de 35 anys d’antiguitat, convertit les embarcacions en d’altres de més sostenibles i més respectuoses amb el Medi Ambient. Amb aquesta activitat es pretén avançar-se a les polítiques, cada cop més restrictives, de la Unió Europea, sense que els pescadors vegin reduïts els seus guanys.
 
Pesca-turisme no només pretén posar en relleu l’excepcional paisatge de les nostres costes sinó que també promocionarà una cultura marinera i una gastronomia que corre perill de desaparèixer a més de proporcionar a les confraries de pescadors, que són corporacions de dret públic i sense ànim lucratiu, uns ingressos suplementaris que els permeti atendre les activitats socials que desenvolupen, especialment les dirigides a mariners jubilats i als seus familiars.