LOGO CAIB
8 juny 2023 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

L'Arxiu del Regne celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una exposició sobre el moviment associatiu republicà a Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L'Arxiu del Regne celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una exposició sobre el moviment associatiu republicà a Mallorca

El centre gestionat pel Govern treballa en la descripció i digitalització de documents relacionats amb la memòria democràtica amb el finançament dels fons europeus

L'Arxiu del Regne de Mallorca celebra el Dia Internacional dels Arxius amb la inauguració demà d'una exposició documental sobre el moviment associatiu republicà a Mallorca, que forma part del Govern Civil de Balears.

La mostra inclou documentació relativa a cooperatives, societats obreres, culturals i laïcistes, així com sindicats i socors mutu.

L’origen dels Governs Civils el trobam a la Constitució de Cadis de 1812, en què es disposa que el govern polític de les províncies residirà en un cap superior o cap polític nomenat pel rei. El càrrec fou derogat per Ferran VII el 1814 i restablert amb el Trienni Liberal de 1820 a 1823.

Les lleis provincials de 1870 i de 1882, fixaren les seves funcions i competències. Amb la Llei 6/1997, de 14 d’abril, d’organització i funcionament de l’Administració General de l’Estat, els Governs Civils desapareixen.

El fons documental del Govern Civil de Balears fou transferit a l’Arxiu del Regne de Mallorca procedent de la Delegació del Govern de les Illes Balears. Es conserven gairebé 2000 expedients d’associacions que abasten des de 1880 a 1992.

La sèrie documental Associacions s’enquadra dins la Secretaria General, a la secció d’Ordre Públic i Drets Ciutadans.

La documentació del Govern Civil conservada a l’arxiu correspon majoritàriament a la segona mitat del segle XX. Del segle XIX i la primera mitat del segle XX gairebé no se’n conserva res, encara que sigui a la sèrie d’associacions on es localitza la documentació més antiga de la institució.

La celebració del dia internacional dels arxius constitueix una oportunitat perquè aquests centres presentin a la societat les activitats que realitzen en nom de la conservació i difusió dels fons documentals que custodien.

En el cas de l'Arxiu del Regne de Mallorca, la celebració coincideix amb el desenvolupament dels treballs de descripció i digitalització de documents relacionats amb la memòria democràtica, gràcies al finançament amb els Fons Europeus de Recuperació i Resiliència.