15 novembre 2016 | <9ªL> Conselleria de Salut

Més de 700 persones iniciaren un tractament en els centres d’atenció a les drogodependències l’any passat per problemes vinculats a l’abús d’alcohol NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Demà, dimecres, entre les 19 i les 22 hores, a l’estació Intermodal de Palma hi haurà una taula informativa de la campanya #nosiguisase

Més de 700 persones iniciaren un tractament en els centres d’atenció a les drogodependències l’any passat per problemes vinculats a l’abús d’alcohol

Coincidint amb el Dia Mundial sense Alcohol, el PADIB destaca la importància de la implicació de tota la societat en la prevenció del consum per part dels joves
Prop del 40 % de les 1.886 persones que varen iniciar en 2015 un tractament per consum de drogues en els centres d’atenció a les drogodependències (CAD) de les Illes Balears, és a dir, 711, ho varen fer per abús d’alcohol. Així ho han explicat responsables del Pla d’Addiccions i Drogodependències de les Illes Balears (PADIB) coincidint amb la commemoració del Dia Mundial sense Alcohol.
 
Els responsables del PADIB, dependent de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut, han destacat la importància que tota la societat —especialment les administracions locals, els pares i les mares, els docents i les empreses— s’impliqui en un treball en xarxa que permeti combatre de manera eficaç el consum d’alcohol per part dels joves.
 
Justament aquest és un dels objectius de la Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears, el Ple de la qual es reuneix avui per debatre i aprovar diferents iniciatives de funcionament intern.
 
La Direcció General de Salut Pública i Participació du a terme diferents actuacions en relació amb la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de consum de drogues i una de les més importants desenvolupades el 2016 ha estat la campanya #nosiguisase.
 
Aquesta iniciativa, adreçada a majors de 18 anys, s’ha centrat en actuacions de sensibilització sobre la prevenció del consum abusiu d’alcohol a les festes populars de les Illes Balears i als espais d’oci, partint de l’emissió de missatges preventius i de reducció de risc utilitzant les xarxes socials, distribuint material de marxandatge (3.000 pòsters, 7.000 targetes informatives, 2.000 motxilles, 2.000 preservatius i 2.000 xapes) i col·locant taules informatives a 11 municipis diferents de les Illes Balears.
 
Així mateix, a les taules informatives s’han fet 233 proves d’alcoholèmia, el 47,71 % de les quals han estat positives, i s’han fet dinàmiques amb ulleres simuladores de consum d’alcohol. Cal destacar l’impacte entre la població en general i la valoració positiva per part dels professionals dels ajuntaments que han col·laborat en la campanya per fer possible la instal·lació de les taules informatives en els seus municipis.
 
Demà, dimecres 16 de novembre, la nit prèvia al Dijous Bo d’Inca, entre les 19 i les 22 hores, a l’estació Intermodal de Palma hi haurà una taula informativa sobre la prevenció del consum abusiu d’alcohol.
 
La Direcció General de Salut Pública i Participació du a terme també altres projectes amb finalitat preventiva. Així, el PADIB oferEeix una sèrie de programes als centres educatius de primària i secundària de promoció de la salut i prevenció de les addicions.
 
Per a l’educació primària i mitjançant el programa “Bon dia, salut”, a 5è i 6è es treballen els conceptes generals i els efectes del consum de tabac i del consum d’alcohol. Per a l’educació secundària, els programes “Decideix”, “Respir@ire” i “THC, supera el repte” aborden la prevenció, aportant informació i treballant habilitats d’afrontament a situacions de risc.
 
De la mateixa manera, en coordinació amb l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible de la Universitat de les Illes Balears, el PADIB programa anualment actuacions preventives. Es tracta d’informar, formar i crear una major consciència entre els estudiants en relació amb les addiccions, la prevenció dels abusos del consum de substàncies, la reducció dels riscs associats, així com promoure estils de vida saludables.
 
Durant el curs 2015-2016 s’han col·locat taules informatives a diferents edificis universitaris, s’han fet dues presentacions del projecte i s’han duit a terme tres sessions en les quals s’han format en la matèria 16 universitaris.
 
La Direcció General de Salut Pública i Participació considera important treballar la promoció de la salut i la prevenció de les addiccions dins totes les etapes educatives i formatives, i poder comptar amb estudiants universitaris formats per actuar d’agents de salut en el seu entorn.
 
També es manté la convocatòria d’un concurs de fotografia #mesquealcohol amb l’objectiu de recollir, a través d’imatges, missatges preventius adreçats a la població universitària en relació amb les alternatives saludables al consum d’alcohol en l’àmbit festiu.