LOGO CAIB
20 març 2023 Presidència

El nou Centre de Salut i SUAP de Na Camel·la, a Manacor, tendrà quaranta-cinc consultes i més de 4.500 metres quadrats NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El nou Centre de Salut i SUAP de Na Camel·la, a Manacor, tendrà quaranta-cinc consultes i més de 4.500 metres quadrats

El nou espai sanitari tindrà adscrites més de 17.000 targetes sanitàries

 

El futur Centre de Salut i el Servei d’Urgències d’Atenció Primària (SUAP) de Na Camel·la, a Manacor, tindrà quaranta-cinc noves consultes, de les quals vint-i-quatre són consultes de medicina i infermeria general, deu de pediatria i infermeria de pediatria, quatre consultes d’urgències, una de comare, dues de fisioteràpia, dues consultes d’odontologia, una d’higienista dental i una consulta polivalent.

Així ho ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, juntament amb la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el batle de Manacor, Miquel Oliver, durant la presentació del projecte bàsic de la nova infraestructura i la visita al solar on s’ubicarà el futur Centre de Salut, que té un pressupost de 9,8 milions d’euros.

Armengol ha defensat que «reforçar i millorar la sanitat pública és una prioritat absoluta d’aquest Govern, per la qual cosa ja tenim invertits en aquests moments més de 300 milions d’euros en infraestructures sanitàries a totes les Illes Balears». La presidenta ha destacat l’aposta per la millora sanitària a la comarca, amb l’Hospital de Salut Mental fet a Portocristo, el fet de doblar l’Hospital de Manacor i ara, amb el nou centre de salut i SUAP.

La presidenta del Govern ha recordat que aquests vuit anys «hem transformat Manacor a millor invertint en allò que és necessari per a la gent, amb noves escoles i la reforma de les ja existents, amb HPP, amb la millora de les places de dependència amb pisos supervisats i amb la recuperació del Tren de Llevant».

Per part seva, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha dit que la conselleria continua treballant per afavorir una atenció primària accessible a tots els racons de les illes; una atenció que sigui "resolutiva i de qualitat, incorporant-hi professionals i creant les infraestructures adequades i adaptades a les necessitats poblacionals".

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha assegurat que «Manacor necessitava aquest centre de salut. Agraïm la paciència i la professionalitat del personal sanitari, que fa feina en unes instal·lacions que fa temps que han quedat petites. Ara tendrem el repte d'integrar el nou centre de Salut dins la trama urbana; tenint en compte que la futura aturada del tren-tram també contribuirà a la millora d'accés a la zona».

El projecte, amb el lema «Con Cal y Marés», de l’estudi González Arquitectos, SLP, ha estat el guanyador del primer premi del concurs de projectes amb intervenció de jurat per a la construcció del nou Centre de Salut de Na Camel·la. Aquest primer premi té una dotació de 12.000 €. El segon i el tercer premi han estat per als projectes «Es Jardí de na Camel·la», de l’estudi Pulso Arquitectos (dotat amb 8.000 €), i «Sud-Nord», de l’estudi Castell Pons Arquitectos (dotat amb 4.000 €). En total, han estat catorze els projectes presentats.

A més d’aquestes quaranta-cinc consultes, també disposarà d’una zona de cures i tècniques especials (amb una sala de cures i una sala de cirurgia menor), una zona d’extracció, una unitat de psicoprofilaxi obstètrica, una sala de cinesiteràpia, una unitat de salut bucodental i un aparcament per a dues ambulàncies. La zona SUAP tindrà, a més de les quatre consultes, dues sales de tractament i dues d’observació.

Aquesta instal·lació, de 4.501 metres quadrats, tindrà adscrites més de 17.000 targetes sanitàries i millorarà notablement l’atenció als usuaris del municipi de Manacor.

300 milions d’euros d’inversions en infraestructures hospitalàries i d’atenció primària

Dins el Pla d’Infraestructures Sanitàries de la Conselleria de Salut i Consum, la Conselleria du a terme projectes per un valor de 300 milions d’euros a totes les Illes Balears, que suposen 3.000 llocs de treball directes i indirectes. Aproximadament 200 milions es destinen a crear, ampliar o reformar infraestructures hospitalàries, mentre que la resta, a construir i remodelar centres de salut, unitats bàsiques i noves bases del 061.

Pel que fa a les infraestructures hospitalàries, a Mallorca es destinen 183 milions al nou Son Dureta; a reconvertir l’Hospital Psiquiàtric en el Parc Sanitari Bons Aires; a ampliar l’Hospital de Manacor; a construir les noves Urgències, l’UCI i el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Comarcal d’Inca, i a reformar l’Hospital General (Palma).

A Menorca, destaca la reforma de l’Hospital Verge del Toro, amb una inversió de 15 milions d’euros, mentre que a Eivissa es fan obres per 3 milions d’euros a Can Misses.

Quant a l’atenció primària, a Mallorca es destinen 80,8 milions a diversos projectes, entre els quals destaquen el Centre de Salut Nuredduna (Artà), les noves unitats bàsiques de Consell, Santa Margalida, Montuïri i Sant Joan, així com les obres de construcció dels centres de primària Bons Aires, Pere Garau i Son Ferriol (Palma), i el Centre de Salut Pollença. També es duen a terme remodelacions puntuals a centres com Emili Darder (Palma) i Sant Llorenç des Cardassar.

A Menorca hi ha en marxa el projecte de reforma de Canal Salat, a Ciutadella, amb 7,7 milions d’euros.

Altres actuacions importants són la nova base del 061 a Formentera, amb 2,6 milions, i les obres de la nova base per a tot el transport sanitari terrestre de Mallorca, amb prop de 3 milions d’euros.

Així mateix, hi ha en fase de projecte la primera Casa de Naixements Extrahospitalaris d’Espanya, al recinte de l’Hospital Universitari Son Espases, amb una inversió estimada d’1,2 milions d’euros.