30 d’octubre 2015 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

l’Equip de control de fauna del COFIB localitza un niu de vespa carnissera asiàtica (Vespa velutina) NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

l’Equip de control de fauna del COFIB localitza un niu de vespa carnissera asiàtica (Vespa velutina)

La localització d’aquest niu no ha de suposar cap rebaixa de la intensitat de la tasca de recerca
Gràcies a la insistent tasca de recerca per part de tot el dispositiu de personal de la conselleria, avui 30 d’octubre, l’equip de control de fauna del COFIB ha localitzat un niu de vespa carnissera asiàtica. Una estructura de més de mig metre de diàmetre a les branques d’un pi, a la vora d’un olivar.  En aquests moments, els Agents de Medi Ambient  preparen un operatiu per procedir a la retirada del niu i la destrucció dels insectes en els propers dies. La Conselleria recomana especialment als apicultors la supervisió de les caseres, i avisar l’112 en cas de detectar més vespes carnisseres.
La localització d’aquest niu no ha de suposar cap rebaixa de la intensitat de la tasca, ja que podria no ser l’únic, però en qualsevol cas, és una demostració de la possibilitat real d’aturar l’establiment d’una espècie invasora si la detecció és inicial i la resposta immediata.
 
 
Antecedents
Fa poques setmanes, la UIB confirmava l’alarma d’un apicultor de la Vall de Sóller, sobre la presència de l’espècie invasora Vespa velutina, un himenòpter d’origen asiàtic que s’ha expandit per Europa Occidental i ocasiona un impacte important sobre els ruscs d’abelles, ja que en la seva fase reproductora aquesta gran vespa és una depredadora molt actiu, en especial d’abelles (i altres insectes).
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va establir des del primer moment un dispositiu per intentar localitzar el niu o nius de l’espècie, que en aquest temps de l’any pot hostajar fins a 2000 futurs reproductors. Si tenim la sort d’haver detectat l’espècie en el primer any de presència a l’illa, podríem aconseguir-ne l’eradicació, que esdevindria molt poc probable si completa el seu cicle i dissemina femelles fèrtils. Altres entitats, com els ajuntaments de Sóller i Fornalutx s’han implicat en el projecte, i desenes de voluntaris han participat en les tasques de recerca. Dos agents rurals de la Generalitat de Catalunya varen fer una sessió formativa al personal de la Conselleria i han assessorat sobre els procediments. Igualment, hi ha hagut una bona implicació ciutadana, i s’han rebut avisos de possibles avistaments. Sols s’han confirmat els d’una zona concreta de la Vall de Sóller-Fornalutx  (on havia estat detectada inicialment) i un exemplar aïllat a Deià.