27 d’abril 2023 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Palma acull una trobada d’ambaixadors dels països de la UE a Espanya organitzada per Suècia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Palma acull una trobada d’ambaixadors dels països de la UE a Espanya organitzada per Suècia

Des del Govern s’ha transmès al cos diplomàtic la feina que es fa en matèria d’insularitat i de turisme sostenible

Palma acull avui i demà una trobada dels ambaixadors dels països de la Unió Europea a Espanya, organitzada per Suècia amb motiu de la seva actual presidència del Consell de la Unió Europea. Un total de 25 representants diplomàtics s’han desplaçat a Mallorca per a aquest trobada, en la qual ha col·laborat el Govern.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, han rebut el cos diplomàtic al Consolat de Mar, i prèviament s’ha fet una conferència a Ca n’Oleo, en la qual el Govern ha exposat les línies de feina i iniciatives pioneres en diversos àmbits.

Yllanes i Sánchez han agraït la iniciativa a l’ambaixador de Suècia, Teppo Tauriainen, i han valorat l’oportunitat que suposa aquesta trobada per abordar diversos temes importants per a aquesta comunitat amb els representants dels països de la UE.

Ambdós han transmès al cos diplomàtic la feina que desenvolupa el Govern en matèria d’insularitat, de turisme sostenible i de transició energètica.

«És un privilegi per a la nostra comunitat autònoma acollir aquesta trobada per iniciativa de Suècia, que ens ha triat per a la celebració d’aquest encontre pel nostre caràcter innovador i pioner en polítiques de sostenibilitat, que és una de les prioritats de la presidència del Consell de la UE», ha expressat la consellera Rosario Sánchez.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors també ha repassat alguns dels avenços en clau d’insularitat en l’àmbit europeu i durant l’actual presidència balear de la Comissió Illes de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa.

Per la seva banda, l’ambaixador de Suècia, Teppo Tauriainen, ha agraït l’acollida i ha destacat la feina feta pel Govern en la defensa dels interessos de les illes en l’àmbit europeu: «alguns dels desafiaments de les Illes Balears són també els de les illes de Suècia, i per nosaltres és important conèixer les polítiques de sostenibilitat que s’estan desenvolupant en aquesta comunitat», ha expressat.

Així mateix, l’ambaixador de Suècia ha declarat que «Balears és una destinació turística molt important, i això planteja risc; per això, valoram molt positivament la iniciativa del Govern de la nova Llei de turisme, tant per als residents com per als visitants, perquè garanteix un futur sostenible».

Cal recordar que Espanya assumirà la presidència del Consell de la UE durant el segon semestre d’enguany, desprès de Suècia, la qual cosa suposarà una bona oportunitat per defensar un major reconeixement del fet insular en l’àmbit europeu.
 

Insularitat, turisme sostenible i recerca marina
Prèviament a l’audiència al Consolat de Mar, el Govern ha organitzat una trobada amb els ambaixadors a Ca n’Oleo per tractar diverses qüestions, com el reconeixement de la insularitat i els avenços cap a un pacte d’illes en el marc de la UE; el turisme sostenible a les Illes Balears i la nova Llei de sostenibilitat i circularitat en el sector, i les claus de la transformació innovadora en matèria d’observació d’oceans i costes i recerca marina, i la nova seu del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) a Palma, en el marc d’un nou pol marí d’R+D+I.

L’acte a Ca n’Oleo ha inclòs les intervencions de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, en relació amb la insularitat; de la directora general de Turisme, Isabel Vidal, sobre sostenibilitat i circularitat en el turisme, i de la investigadora del SOCIB Emma Reyes, sobre recerca marina. També ha participat a l’acte el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

La consellera Rosario Sánchez, durant la seva intervenció, ha exposat el que suposa el fet insular des de tots els àmbits i la importància d’assolir el Pacte d’Illes de la Unió Europea «per millorar el finançament dels territoris insulars, així com la incorporació de les nostres particularitats en els processos legislatius, per garantir el reconeixement de la dimensió insular en les directives i els reglaments», ha defensat.

Sánchez ha remarcat que gairebé un de cada vint ciutadans de la Unió Europea viu en una illa, i, en concret, les illes europees de la Mediterrània concentren el 95 % dels habitants insulars de la UE. En aquest sentit, ha explicat al cos diplomàtic que els territoris insulars experimenten una combinació de desavantatges estructurals múltiples i permanents, com són la seva reduïda grandària, la discontinuïtat territorial, una connectivitat incòmoda, uns recursos naturals limitats i un entorn més fràgil i vulnerable.

«Molts dels nostres reptes, com a territori insular, són de caràcter local, però necessiten solucions globals i una cooperació territorial més àmplia. I, per això, desenvolupar tot el potencial de les illes requereix una governança equilibrada que integri diferents polítiques sectorials i prevegi diferents nivells de govern per abordar els desafiaments econòmics, ambientals, socials, culturals i territorials», ha aclarit Rosario Sánchez.

D’altra banda, Isabel Vidal ha explicat el canvi de paradigma que promou la Llei de sostenibilitat i circularitat en el turisme de les Illes Balears i els avenços assolits en aquesta comunitat en la transició cap a un model més sostenible.

Vidal ha exposat les claus de la nova llei i la feina per convertir les Illes Balears en la primera destinació circular del món, amb més sostenibilitat econòmica, mediambiental i social. «El nostre principal objectiu és que les Illes Balears liderin la transformació i la modernització del sector turístic, adaptant els estàndards de qualitat i servei als reptes i les exigències del segle xxi».

Així mateix, durant la trobada a Ca n’Oleo s’ha remarcat la importància de garantir l’equilibri entre activitat turística i medi ambient i la necessitat d’incrementar la recerca en matèria de sostenibilitat, energies renovables, economia blava i entorn marí.

En aquest sentit, també s’han exposat les claus de la transformació innovadora en matèria d’observació d’oceans i costes i del que suposarà la nova seu del SOCIB a Palma, en el marc d’un nou pol marí d’R+D+I (projecte cofinançat pel GOIB i el CSIC mitjançant el programa de fons europeus FEDER).

Durant la seva estada a Mallorca, els ambaixadors tenen programades audiències a diverses institucions i aquest divendres també visitaran la planta d’hidrogen verd de Lloseta, a més de diverses visites de caràcter cultural.