17 desembre 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Salut impulsa el protocol d'actuació sanitària davant la violència masclista en l’adolescència NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Salut impulsa el protocol d'actuació sanitària davant la violència masclista en l’adolescència

El document facilita que els professionals de la salut disposin de coneixements, orientació i recursos

La Conselleria de Salut i Consum ha elaborat el Protocol d’actuació sanitària davant la violència masclista en l’adolescència, eina que aporta al conjunt de professionals sanitaris coneixements, unifica criteris, ofereix orientació i recursos en cas de violència masclista en adolescents.

El Protocol —elaborat per la Coordinació de Salut i Gènere de la Direcció General de Salut Pública i Participació i revisat per professionals amb experiència en l’àmbit de l’adolescència— inclou informació sobre la valoració i indicadors de perill, un pla d'actuació davant una sospita o un cas confirmat de maltractament, aspectes ètics i legals, etc.

A partir d'aquest Protocol el personal sanitari disposa d'un instrument que ofereix coneixements específics, així com habilitats professionals i personals per a l’acompanyament adequat de les joves que han sofert aquest tipus de violència.

Dades de violència en l'adolescència

D’acord amb la Macroencuesta de Violencia contra la Mujer 2019, feta per Delegació del Govern contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat, una de cada dues dones (el 57,3 %) a partir de 16 anys en endavant i residents a Espanya ha patit violència durant la seva vida pel fet de ser dona; un total d'11.688.411 dones, el 71,2 %de les quals són dones d’entre 16 i 24 anys.

La coordinadora de Salut i Gènere de les Illes Balears, Carme Vidal, explica que l’evidència ha demostrat que la violència comença en la joventut. «Entre els primers signes de violència de gènere en els adolescents hi ha la gelosia, el control del telèfon mòbil, el control en la forma de vestir i en la vida social». Aquests aspectes solen passar desapercebuts ja que moltes adolescents consideren aquestes actituds una mostra d’amor.

Vidal fa referència a l’article “Análisis del autoconcepto en las víctimas de violencia de género entre adolescentes” de María Penado Abillera i María Luisa Rodicio-García, que demostra la preocupant incidència de la violència masclista en adolescents. Segons aquest estudi, el 10 % de les adolescents d’educació secundària ha patit violència física o sexual per part de la seva parella o exparella en els darrers 12 mesos. «Per aquest motiu, és essencial entendre la violència masclista que viuen les adolescents», afirma la coordinadora.

En total, s’han editat 700 exemplars que es destinaran al personal dels centres de salut que atén població adolescent i a la Consulta Jove. El protocol es pot consultar en l’enllaç http://www.caib.es/sites/salutigenere/ca/violencia_de_genere-85539/.