16 d’octubre 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Salut distribuirà enguany 262.710 dosis de vacunes contra la grip entre els col·lectius de risc NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Durant la campanya 2019-2020 es varen vacunar 139.887 persones a les Illes Balears, 81.834 de les quals eren majors de 65 anys

COVID-19: Salut distribuirà enguany 262.710 dosis de vacunes contra la grip entre els col·lectius de risc

Gómez ha presentat la campanya contra la grip, que es perllongarà del 19 d’octubre al 4 de desembre per a la població en general

La Conselleria de Salut i Consum distribuirà 262.710 dosis de vacunes contra la grip estacional a les Illes Balears, 180.000 de les quals les ha comprades el Govern i 82.710 les ha facilitades el Ministeri de Sanitat. Així ho ha explicat avui la consellera Patricia Gómez, acompanyada per la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Antònia Font, i la coordinadora de Vacunes, Antònia Galmés, durant la presentació de la campanya de vacunació 2020-2021 contra la grip.

Enguany, la vacunació a la població general començarà dilluns, dia 19 d’octubre, i es perllongarà fins al 4 de desembre. No obstant això, ja el passat dia 13 es va iniciar la vacunació amb les persones institucionalitzades a residències i els professionals sanitaris.

Atès que es preveu un augment de la demanda de vacunes i que la campanya es fa en coordinació amb tots els centres de salut i hospitals del Servei de Salut de les Illes Balears, s’ha considerat oportú que els centres de salut obrin les portes els dies 24, 25 i 31 d’octubre i 1 de novembre, per tal de garantir una atenció adequada.

Així, Salut distribuirà:.

 

  • 4.800 dosis d’una vacuna d’alta càrrega (amb 4 vegades més component antigènic que l’habitual) amb millor protecció, a les residències, per a les persones de 65 anys i més.

Mallorca

3.750

 

Menorca

450

 

Eivissa i Formentera

600

 

Total

4.800

 

 

  • 35.500 dosis d’una vacuna potenciada per a les persones més grans que no estan a residències.

Mallorca

29.000

 

Menorca

2.750

 

Eivissa i Formentera

3.750

 

Total

35.500

 

 

  • Hi ha disponibles 212.940 dosis de la vacuna de 4 components no potenciada (2 virus gripals A i 2 virus B) per a la resta de població. De moment se n’han distribuït 110.00 dosis, i la resta s’entregaran periòdicament a demanda dels centres de vacunació.

Mallorca

84.683

 

Menorca

10.000

 

Eivissa i Formentera

15.317

 

Total

110.000

 

 

  • Hi ha també disponibles 9.470 dosis d’una vacuna de 3 components no potenciada (2 virus gripals A i 1 virus B) que es distribuiran al final de la campanya segons les necessitats.

 

L’objectiu és millorar la cobertura de tots els col·lectius de risc ja que, especialment en la gent gran o amb malalties cròniques, la grip pot descompensar les seves patologies, causar-los un ingrés hospitalari o fins i tot pot derivar en complicacions molt greus i causar la mort.

És també prioritària la vacunació durant l’embaràs, ja que és l’única mesura protectora eficaç tant per a la dona, que especialment durant el darrer trimestre té un alt risc de complicacions, com per als nadons, que estan en un moment de màxima vulnerabilitat i encara no es poden vacunar.

Enguany, com a novetat, s’hi han inclòs també les dones que hagin parit abans de la campanya de vacunació i fins a 6 mesos després del part, com a mesura de protecció indirecta del nadó.

Un altre col·lectiu de gran interès és el format pels professionals de la salut. Els que es vacunen i recomanen la vacunació, alhora que contribueixen a millorar les cobertures, es protegeixen ells mateixos, els pacients que atenen i la comunitat en general d’una malaltia que en alguns casos pot ser mortal. No s’ha d’oblidar que la vacunació és una acció pel bé comú.

També cal reforçar la vacunació de docents i cuidadors a escoletes i centres d’educació infantil d’infants de 0 a 5 anys, que constitueixen una població especialment exposada a la infecció gripal.

Salut vol transmetre que la vacunació, a més d’un acte individual per a la protecció pròpia, és molt important per evitar contagiar persones que poden tenir complicacions greus amb la grip.

En aquest sentit, la campanya de difusió s’adreça a les persones majors de 65 anys, persones amb malalties cròniques, dones embarassades, cuidadors de malalts, infants i gent gran, professionals sanitaris i personal que ofereix serveis de resposta ràpida a la comunitat, com ara bombers o policies, amb l’objectiu de conscienciar-los de la importància que té protegir-se davant aquesta malaltia.

 

Així doncs, es duran a terme les mesures següents per augmentar la cobertura de la vacunació de la grip entre la població:

 

  • Informar-ne i conscienciar-ne, amb la distribució de pòsters en els centres de salut, hospitals, ajuntaments i altres indrets de gran afluència, així com anuncis en ràdio, televisió, premsa escrita, etc. També s’ha dissenyat una web específica: http://www.caib.es/sites/vacunacions/ca/grip_estacional-61392/, per informar sobre aquesta campanya.
  • Personalitzar el missatge centrat en la població de risc mitjançant l’enviament de més de 262.475 SMS adreçats a aquest col·lectiu.
  • Informar els professionals quant a la vacunació antigripal.
  • Millorar el sistema de registre del procediment de vacunació.
  • Millorar la difusió dels resultats del programa entre els professionals sanitaris perquè tenguin informació actualitzada sobre el desenvolupament de la campanya.

 

Col·lectius de risc

Els col·lectius de risc establerts són els següents:

  • Les persones de 65 anys i més.
  • Els adults i els infants amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, el sistema cardíac, les insuficiències respiratòries i l’asma, la diabetis i les malalties renals.
  • Les persones immunodeprimides (persones amb un dèficit en el sistema immunitari).
  • Els pacients amb obesitat mòrbida.
  • Els malalts afectats per algun tipus de deteriorament cognitiu (síndrome de Down, demències, etc.).
  • Les persones amb un implant coclear (dispositiu auditiu) o en espera de rebre’l.
  • Els infants prematurs, nascuts amb menys de 32 setmanes de gestació, en els primers 2 anys de vida.
  • Les dones embarassades en qualsevol mes de la gestació. La vacunació protegeix també els nadons durant els primers mesos de vida.
  • Les dones en els primers 6 mesos després del part i que no s’hagin pogut vacunar durant la gestació per protegir indirectament l’infant, que no pot rebre la vacuna abans dels primers sis mesos de vida.   
  • Les persones de qualsevol edat que viuen en una institució.
  • Els serveis essencials per a la comunitat. Es recomana molt especialment la vacunació als col·lectius que poden transmetre la grip a les persones dels grups de risc, com són el personal sanitari, el personal de les residències de gent gran i de residències de discapacitats, els cuidadors de malalts amb patologia crònica o les persones que hi conviuen, i els que ofereixen serveis de resposta ràpida a la comunitat o hi treballen (policia, bombers, protecció civil).
  • Els educadors d’escoletes de 0 a 5 anys.

 

Com en les altres campanyes, es repartiran vacunes entre diverses institucions: centres penitenciaris, residències geriàtriques i de persones discapacitades i mútues de treballadors.

Les persones interessades a vacunar-se poden demanar cita prèvia al Servei de Salut telefonant al 971 43 70 79.

 

Dades de vacunació de la campanya 2019-2020

 

 

Grup d’edat

< 14 anys

14-64 anys

> 65 anys i més

Total

 

Nre. vacunats

Nre. vacunats

Nre. vacunats

Nre. vacunats

Total Illes Balears

3.707

50.200

81.834

135.741

Mallorca

3.167

40.986

66.085

110.238

Menorca

227

3.375

6.412

10.014

Eivissa i Formentera

313

5.839

9.337

15.489

 

Altres mesures de protecció contra les infeccions gripals

Són mesures comunes amb les de prevenció de la COVID-19: rentat freqüent de mans, mantenir la distància entre les persones, evitar compartir utensilis i roba, evitar compartir roba de llit i bany i no manipular la d’altres persones si no és amb estrictes mesures d’higiene. L’ús correcte de la màscara també ofereix protecció addicional contra la grip i altres malalties transmeses mitjançant secrecions respiratòries.

 

Consells per alleugerir els símptomes de la grip

La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs— i prendre antipirètics són les més recomanades. També s’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc.

En qualsevol cas, els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per indicació del metge, ja que en tractar-se d’un procés víric no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge.