LOGO CAIB
21 febrer 2023 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El Parlament valida per unanimitat el Decret llei que protegeix la sargantana i estableix mesures de bioseguretat per evitar l’entrada d’ofidis NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Parlament valida per unanimitat el Decret llei que protegeix la sargantana i estableix mesures de bioseguretat per evitar l’entrada d’ofidis

El conseller Miquel Mir ha defensat que la normativa suposarà una eina imprescindible per a garantir el futur de la biodiversitat autòctona

El Parlament de les Illes Balears ha validat, aquest dimarts, el Decret llei 1/2023 de mesures extraordinàries i urgents per a la protecció de la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi) i per a la prevenció i lluita contra les espècies de la família Colubridae sensu lato.

Aquesta normativa estableix diverses mesures de bioseguretat per evitar l’entrada accidental d’ofidis a través d’arbres ornamentals com són les oliveres, els garrovers o les alzines. Així, durant els mesos en els quals es produeix la posta d’ous fins a la seva eclosió, juntament amb el període d’hibernació, els arbres de més de 40 centímetres de perímetre de tronc necessitaran d’autorització per entrar. Aquesta autorització servirà per ratificar que s’han adoptat les mesures adequades de control i bioseguretat, i s’hi haurà d’acreditar la identificació, l’origen, la data d’extracció i la traçabilitat de l’exemplar.

L’entrada d’aquests arbres sense restriccions, doncs, serà entre els períodes de l’1 d’abril i el 15 de juny i entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Igualment, els exemplars introduïts fora d’aquest període hauran de fer quarantena dins un recinte impermeable al pas d’ofidis.

Mir ha assegurat que «ens trobam davant un gran dia per a la biodiversitat d’aquestes illes». «Duim molts anys treballant per controlar l’entrada d’ofidis a aquestes illes, per posar-hi fre, i aquesta eina que tenim és una passa imprescindible per fer-ho efectiu», ha afegit.

Cal recordar que el Decret llei també inclou les espècies de sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensi) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi) en el Catàleg balear d’espècies amenaçades i d’especial protecció, en la classificació de «vulnerable» per a la seva protecció.