12 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Homenatge al camp de concentració de Hradischko a set deportats espanyols, entre ells el mallorquí Rafael Moyà NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Homenatge al camp de concentració de Hradischko a set deportats espanyols, entre ells el mallorquí Rafael Moyà

Un roure crescut sobre terra duta dels seus llocs d’origen honrarà la memòria dels lluitadors antifeixistes

Després que aquest dilluns les autoritats txeques els retessin homenatge en el memorial del cementiri de Strasnice, els familiars dels set espanyols assassinats al camp nazi de Hradischko, les cendres dels quals foren localitzades en el crematori de Praga el mes d’agost passat, han retut homenatge aquest dimarts als deportats en el lloc exacte on va estar situat el camp de concentració durant la II Guerra Mundial.

Enfront del memorial erigit per França a Hradischko i que assenyala la ubicació d’un dels cent subcamps que varen arribar a compondre el complex nazi de Flossenbürg, els familiars han plantat un roure en honor a la memòria dels combatents antifeixistes Antonio Clemente, Enric Moner, Ángel Lekuona, Antonio Medina, Pedro Raga, Vicente Vila-Cuenca i Rafael Moyà Pujol.

Ho han plantat sobre terra portada per familiars i autoritats des dels seus llocs d’origen: Vera (Almeria), Figueres (Girona), Busturia (Bizkaia), Motril (Granada), Ulldecona (Tarragona), Alberic (València) i Sant Elm (Andratx), respectivament.

"Han fet falta 77 anys per a recuperar la memòria d'Enric Moner, de Rafael Moyà i de la resta dels deportats. Actes com aquest ens fan recuperar la fe en la humanitat", ha explicat Frederick, net del mallorquí Rafael Moya

En l’acte han participat el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Sectors Productius del Govern, Jesús Jurado, i el director general de Memòria Democràtica, Marc Andreu Herrera, al costat de diferents autoritats i personalitats espanyoles, franceses, alemanyes i txeques, entre elles: Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya; la batlessa de Hradischko, Radka Svobodová; el director del Memorial del Camp de Concentració de Flossenbürg, Jörg Skriebeleit, així com representants de les ambaixades espanyola, francesa i alemanya a la República Txeca.

"La família de Rafel Moyà ha passat en uns mesos de tenir al padrí desaparegut, a gaudir d'un lloc a Strasnice a on poder deixar-li unes flors junt les seves restes. Avui plantam un arbre allà a on el mataren, amb una grapada de terra que hem duit del seu poble. És imprescindible seguir propiciant aquests processos de reparació des de les institucions, i recuperar així els drets de les víctimes", ha indicat Jesús Jurado

Una Stolpersteine recorda Rafael Moyà a Sant Elm (Andratx)

Des de març de 2021 una pedra daurada recorda la memòria del mallorquí Rafael Moyà Pujol en el mirador de Fabioler a Sant Elm (Andratx).

És una de les més de 99 Stolpersteine que el Govern de les Illes Balears ha col·locat arreu de les Illes com a homenatge a les víctimes del feixisme.

El projecte Stolpersteine és una iniciativa impulsada per l’artista alemany Gunter Demnig, que des de 1992 recupera els noms i històries de milers de víctimes del nazisme amb una llamborda de llautó i les retorna al lloc del qual mai degueren desaparèixer: els seus últims domicilis coneguts, el seu lloc de treball o el seu lloc de desaparició.

A les Illes Balears el projecte va arribar al desembre de 2018, on per primera vegada el projecte Stolpersteine es va estendre també a les víctimes del franquisme a través de les Pedres de la Memòria. En total, són més de 49 Stolpersteine i més de 50 Pedres de la Memòria les que poden trobar-se en el conjunt de les Illes.