LOGO CAIB
1 juny 2023 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El projecte de reutilització tèxtil impulsat per Medi Ambient guanya el premi especial de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El projecte de reutilització tèxtil impulsat per Medi Ambient guanya el premi especial de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus

L’objectiu principal és disminuir la generació d’aquest tipus de residus i cercar noves vies de reciclatge

El director general de Residus i Educació Ambiental en funcions, Sebastià Sansó, ha recollit el premi especial europeu dels EWWR Awards pel projecte «Eurotèxtil-circular» impulsat des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Aquesta iniciativa té com a objectiu principal connectar tots els actors del sector tèxtil i cercar noves vies de reutilització i reciclatge en un escenari marcat per tres aspectes clau: els canvis en la qualitat del tèxtil fruit del model de moda ràpida, que afecten a la seva reutilització i reciclatge; l’obligatorietat de les administracions de recollir de manera diferenciada el residus tèxtils i els efectes de la pandèmia provocada per la COVID en l’àmbit de la gestió del residu tèxtil.

Sansó s’ha congratulat del reconeixement europeu. «És la principal distinció que es concedeix en matèria de prevenció de residus i reconeix la tasca iniciada, de forma col·laborativa, entre institucions i el sector per poder complir amb els objectius de reutilització marcats tant a la Llei balear de residus com a les diferents directives europees».

El projecte va sorgir a proposta de la Direcció General de Residus i Educació ambiental arran d’una convocatòria transversal i excepcional del fons d’ajuda COVID de l’Euroregió, el 2020, amb l’objectiu d’analitzar i cercar noves línies de feina al sector de la reutilització i el reciclatge del tèxtil. En total, s’hi han destinat 70.000 euros d’aquest fons. A través d’entitats del tercer sector, en el cas de les Illes Balears ha estat Deixalles, s’han desenvolupat les diverses accions.

La iniciativa es va presentar durant la darrera Setmana Europea per a la Prevenció de Residus (EWWR, per les sigles en anglès), el novembre passat, sota el lema "Moda circular i sostenible. Generar residus és antiquat!". Es varen dur a terme accions relacionades amb la temàtica de la moda amb tallers a la fira del Dijous Bo i a les escoles, es varen establir punts d'informació i sensibilització a diferents ajuntaments.

Finalment, es va dur a terme una acció conjunta en espais públics de Catalunya, Occitània i les Illes Balears que quedaren ocupats per muntanyes de roba amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la problemàtica dels residus tèxtils.

Així mateix, es va realitzar un vídeo promocional del projecte i divulgació de les accions realitzades durant l’EWWR, a més de dissenyar un mapa dels actors principals del sector tèxtil a nivell europeu, des de productors fins a gestors dels residus, que es pot consultar en l’enllaç següent: https://eurotextil-circular.gogocarto.fr/.