torna

Detall de la notícia

Imatge 2233428

Presentat a Fitur l'Any Arxiduc

El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha presentat l’Any Arxiduc a la fira turística de Madrid Fitur. L’Any Arxiduc, organitzat conjuntament entre el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma de Mallorca, se celebra aquest 2015 per commemorar el primer centenari de la mort de l’arxiduc Lluís Salvador d’Hasburg, amb l’objectiu d’homenatjar una personalitat d’un pes històric significatiu en la història de les Illes Balears. A l’acte també hi han assistit la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, M. Núria Riera, i el director general d’Educació i Cultura, Antoni Vera.

El president Bauzá ha afirmat a FITUR que l’aposta per la difusió exterior de la cultura de les Illes Balears és ferma i clara, i que la presentació de l’Any Arxiduc a un marc com Fitur n’és un exemple evident. En el seu discurs el president Bauzá ha recordat la figura de l’Arxiduc i els seu amor per les illes, materialitzat en la publicació del “Die Balearen”, un estudi dens, prolífic i profund de les Illes Balears. Segons el President “Lluís Salvador va difondre per tot Europa la bellesa de les nostres illes, la seva tranquilitat, els seus paisatges, la cultura, el caràcter de la seva gent, els seus costums (...) I a Fitur no podíem oblidar el paper que va jugar en el desenvolupament del turisme de les nostres Illes”.

Per commemorar l’Any Arxiduc el Govern de les Illes Balears ha organitzat dues exposicions. En primer lloc “Jo l’Arxiduc. El desig d’anar més lluny” comissariada per l’escriptora i acadèmica de la Real Academia Española de la Lengua, Carme Riera, i que s’inaugurarà el pròxim 28 de febrer al Casal Solleric de Palma. La mostra serà un recorregut per la figura de l’Arxiduc: la seva biografia, els seus viatges, propietats, coneguts, les seves obres i el seu llegat.

En segon lloc, una exposició de Javier Vallhonrat (Premi Nacional de Fotografia 1995) amb imatges de llocs als quals Lluís Salvador visitava regularment. Es tracta de fotografies de gran format que recorren els camins que feia l’arxiduc, aprofundint en els paissatges de la Serra de Tramuntana. Aquesta exposició serà itinerant i es podrà veure a Viena, Praga i Berlín. Arribarà a Palma a principis de juny.

Per altra banda, es preveuen diverses activitats com cinc concerts especials de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i activitats organitzades per l’Escola d’Hoteleria com menús degustació basats en l’Arxiduc.

Durant la presentació de l’Any Arxiduc a Fitur s’han presentat una serie de productes relacionats, com una joia dissenyada per la dissenyadora Isabel Guarch especialment per a l’ocasió. S’ha mostrat vi elaborat amb la varietat de raïm malvasia (com la que elaborava l’Arxiduc i Catalina Homar a la seva finca de Mallorca), oli d’oliva de Son Moragues (una finca restaurada per l’Arxiduc on hi cultivà oliveres), bosses elaborades amb tela de llengües.

La celebració de l’Any Arxiduc s’emmarca en la política del Govern de les Illes Balears de posar en relleu personalitats d’un important pes històric i cultural per a les Illes Balears, com ha estat el cas de Fra Júniper Serra o l’Any Ramon Llull (del qual aquest 2015 es commemora el 7è centenari de la seva mort coincidint amb l’Any Lluís Salvador).