torna

Detall de la notícia

Imatge 6033841

El Govern posa en marxa a la bassa de reg de Consell la primera instal·lació flotant d'autoconsum de les Balears

L’Institut Balear de l’Energia projecta l’execució d'instal·lacions flotants a diverses basses de reg del territori

Aquesta innovadora iniciativa és respectuosa amb el medi ambient, no genera impacte visual ni tampoc consum de territori

El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro; juntament amb el director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, i el gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Mateu Ferrer, han visitat la primera instal·lació fotovoltaica flotant per a autoconsum, executada a la bassa de reg de Consell, la primera d’aquestes característiques de les Illes Balears, que avui es posa en marxa.

Aquesta instal·lació, promoguda per l’Institut Balear de l'Energia, ocupa 275 m² sobre els 11.000 m² de la làmina d'aigua de la bassa i compta amb 72 plaques solars que produiran 30 kW de potència per a autoconsum del sistema de regadiu. La producció anual estimada és de 40.500 kW h, dels quals uns 34.500 kW h es faran servir per a autoconsum i la resta, 6.000 kW h, seran excedents. La posada en marxa d'aquest projecte permetrà reduir 18,5 tones d'emissions de CO² l’any i generarà un estalvi anual de 9.500 euros, prenent com a referència els preus actuals de l’energia.

Aquesta inversió compta amb un pressupost de projecte de 65.000 euros i s'ha executat com a condició especial de l’adjudicatari del contracte de subministrament d’energia elèctrica de l’Administració autonòmica.

La construcció d’aquesta instal·lació d’autoconsum flotant servirà d’experiència per a la solarització d’altres basses de reg del territori, amb l’objectiu de sumar noves formes de generació d’energies renovables, per reduir el consum de territori. Les properes instal·lacions d’aquest tipus, els projectes de les quals es troben actualment en redacció, es duran a terme a les basses de reg de Capdepera, Inca, Santa Maria del Camí, Ariany, Artà, Ciutadella i es Mercadal.

El conseller Sáenz de San Pedro ha destacat que aquest tipus d’instal·lacions fotovoltaiques introdueixen tecnologia capdavantera a les illes, que permet innovar en la cerca d’alternatives de generació de renovables que no consumeixen territori ni produeixen impacte visual ni mediambiental.

D’altra banda, el director general d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, ha explicat que la solarització de les basses de reg s'ha plantejat com una manera d'incrementar la penetració de renovables en els subministraments de l'Administració autonòmica, alhora que se cerca avançar en l’objectiu d'assolir el 32 % de reducció de consum elèctric, fixat en les directives europees per a l’any 2030.

Les instal·lacions flotants projectades en basses de reg sumen 12.425 kW, amb una producció estimada d’uns 17,4 GW h/any, el que representa aproximadament un 7 % del consum elèctric anual de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Enllaços