torna

Detall de la notícia

Imatge 6020167

El pla d'impuls «Acceleram» ha tramitat en només dos mesos el pagament de 4 milions d'euros en ajudes energètiques enfront dels 4,8 milions abonats per l'anterior executiu en any i mig

El Govern ha desbloquejat la gestió de les subvencions pagant en menys de sis mesos 6,7 milions d'euros i ha resolt des de l'octubre un total de 2.400 expedients mitjançant el pla «Acceleram»

Els pagaments dels programes «FOTOPAR» i «MOVES III» s'han posat pràcticament al dia

La Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic ha prioritzat la tramitació d'ordres de pagament de sol·licituds que havien obtingut una subvenció i ja havien justificat la seva inversió


La posada en marxa del pla d'impuls energètic «Acceleram», el passat 26 d'octubre, per part de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic de la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia, ha aconseguit agilitzar en dos mesos la tramitació del pagament de subvencions energètiques corresponents a 2.400 expedients per valor de 4 milions d'euros, enfront dels poc més de 1.200 expedients que s'havien resolt durant la legislatura anterior, que van abonar en un any i mig 4,8 milions d'euros. És més, el Govern, en menys de sis mesos, ha pagat ja un total de 6,7 milions d'euros destinats a subvencions energètiques que estaven pendents de cobrament.

El pla «Acceleram» es va emprendre a l'inici d'aquesta legislatura amb l'objectiu d'agilitzar els pagaments d'ajudes i altres tràmits relacionats amb subvencions energètiques dirigides a particulars i empreses. L'objectiu era activar unes 16.000 sol·licituds de subvenció en tramitació, a més de donar resposta a les noves demandes que s’anassin registrant, ja que hi ha convocatòries obertes.

En tot just dos mesos, la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic ha aconseguit posar-se pràcticament al dia de pagament amb els programes «FOTOPAR» i «MOVES III» i està molt a prop d'actualitzar els de «Nextg123», alhora que es continuen desbloquejant la resta d'ajudes.

El conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha destacat que «el Govern se sent plenament satisfet dels avanços del pla “Acceleram”. Aquest projecte, nascut com a mesura d'acció urgent per a agilitzar la tramitació de subvencions energètiques, s'ha centrat a complir amb els compromisos d'aquesta Administració envers els seus ciutadans i les empreses de la comunitat autònoma».

Per la seva banda, el director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, ha explicat que el focus durant aquests dos mesos «s'ha posat a tramitar les ordres de pagament de peticionaris que havien obtingut una subvenció, havien presentat la documentació justificativa de pagament i estaven esperant que se'ls abonassin als seus comptes els diners de la subvenció promesa». A més, ha afegit que «al principi d'aquesta legislatura trobam que la Direcció General havia abonat una mica més de 4,7 milions d'euros des de l'inici de les convocatòries, algunes de les quals eren d'anys anteriors, la qual cosa es traduïa en un total de 1.121 expedients. L'equip d’«Acceleram» ha treballat sense pausa per revertir aquesta situació i ha aconseguit gestionar 2.400 expedients en menys de dos mesos per un valor de 4 milions d'euros».

A través del pla d'impuls energètic es va contractar dotze funcionaris interins per a reforçar les tasques administratives que permeten la tramitació d'expedients de subvencions.

Addicionalment, s'han posat en marxa les oficines de Transició Energètica, que serveixen de reforç administratiu per a facilitar la informació i els tràmits a les persones interessades en les microempreses, petites i mitjanes empreses.

«Acceleram» possibilitarà que, abans del primer semestre de 2024, l'Administració autonòmica aconsegueixi posar-se al dia amb els expedients de subvencions energètiques i reduir el temps de resolució d'expedients a la meitat en menys de sis mesos.

Així mateix, la Direcció General continua convocant ajudes, compromesa especialment en les que tenen actualment en creixement, com són el programa «MOVES» per al foment de la mobilitat elèctrica, les diferents línies per a la instal·lació d'autoconsum amb fonts d'energia renovable, o les subvencions concretes per a l'ús d'energies renovables tèrmiques.

Enguany, a més, es podran sol·licitar les destinades a programes específics de particulars, comunitats de propietaris, empreses o polígons industrials.