torna

Detall de la notícia

Imatge 5509361

De la Concha celebra que el sector primari hagi crescut des de 2019 en pes econòmic, llocs de feina i en més de 2.000 explotacions

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha defensat aquest dimecres al Ple per a debatre els Pressuposts Generals Autonòmics del Parlament balear els comptes de la seva conselleria per a 2023. Uns comptes que, ha recordat, dediquen al sector 65 milions d’euros, “21 milions més que els 44 que se’n dedicaven al 2019 quan vam arribar, enfortint-lo més any rere any" ha dit. De la Concha ha celebrat que el sector primari hagi crescut des de 2019 en pes econòmic, llocs de feina i en més de 2.000 explotacions i que “se li hagi donat futur i esperança”.

D’altra banda, la consellera ha recordat que els pressuposts per al 2023 estaran molt marcats per les inversions que arribaran a través del Fogaiba –amb un pressupost de quasi 100 milions d’euros- corresponents a la nova PAC, per una major inversió en investigació i recerca a través de l’IRFAP, i per “mesures i plans estructurals per seguir enfortint els nostres sectors agrari, ramader i pesquer, així com per promocionar el nostre producte local”, ha assegurat De la Concha, que també ha volgut recordar “que s’han pagat més de 200 milions d’euros en total en ajudes des de 2019”.

De la Concha ha dit que els pressuposts “són adequats per a treballar en els objectius acordats amb el sector” i que s’ha augmentat el personal “per agilitzar les tramitacions i els pagaments d’ajudes”, i ha lamentat els discursos “catastrofistes” de la oposició perquè, segons ha expressat, “no responen a la realitat de les dades”. Així, ha recordat que als darrers anys, el pes econòmic del sector a l’economia balear “pràcticament s’ha duplicat i ja és similar al que té a Euskadi o Cantàbria, i molt superior al que té a Madrid”, que les persones treballant al sector han augmentat en unes 1.300, i els joves en quasi 300; i que a les Balears hi ha més de 2.000 explotacions més que en 2019.

La consellera ha valorat molt positivament també la feina feta respecte al producte local, recordant que, “des de 2019, pràcticament s’han duplicat les explotacions adherides a la Venda Directa, des d’unes 50 a quasi 100 a totes les Illes”. També ha dit que “fruit del treball conjunt amb totes les grans superfícies comercials, aquestes han augmentat els seus percentatges de producte local”, i que la feina de promoció que s’ha fet “ha contribuït a que les diferents marques de qualitat de les Illes Balears –IGP i DOP- hagin tingut en molts casos xifres rècord en producció i vendes, tot i la Covid i les crisis patides”.

Per últim, cal recordar que a la ponència en comissió dels pressuposts d’aquesta secció es va aprovar una esmena amb la què s’ampliarà en 80.000 euros la dotació inicial dels comptes destinats a la vigilància de les reserves marines d’interès pesquer a Formentera, que serviran per a la millora d'infraestructures de les barques de vigilància, per a comprar un dron i també per a cobrir els costs dels cursos per al seu pilotatge al personal. De la Concha ha agraït el treball parlamentari “per a millorar el pressupost destinat a les reserves marines, fonamentals cara al futur per a la nostra pesca i biodiversitat marina”, ha conclòs.