torna

Detall de la notícia

Imatge 5489096

El Govern desplega més del 36 % de l'Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030 a través dels nous pressuposts per al 2023

La Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears aborda el desenvolupament del Pla Estratègic d’Inversions en els nous comptes

El Govern de les Illes Balears desplega més del 36 % de la previsió inicial de l’Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030 a través dels nous pressuposts de la Comunitat Autònoma per al 2023. Els propers comptes autonòmics impulsen un cicle inversor sense precedents, a partir del full de ruta consensuat al si del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, i inclouen projectes que suposen un compromís de mobilitzar més de 1.680 milions d’euros, un 36,2 % dels 4.640 milions d’euros prevists inicialment en el pla d’inversions estratègiques en un horitzó a deu anys.

La Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, reunida aquest dimecres a Ca n’Oleo, ha tractat sobre el desenvolupament del Pla Estratègic Autonòmic – Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030 i la seva aplicació als nous pressuposts de la Comunitat Autònoma per al 2023, actualment en fase de tramitació parlamentària. Un any després de l’aprovació d’aquesta estratègia (l’octubre del 2021), els comptes autonòmics ja inclouen projectes que representen més d’una tercera part del volum total d’inversions previstes a deu anys.

En concret, el nou projecte de pressuposts inclou actuacions alineades amb l’Estratègia d’Inversions 2030 per un import de 809 milions d’euros en les anualitats per al 2023, una xifra que suposa un augment del 95 %, prop de 400 milions més, respecte dels pressuposts de 2022. Aquestes actuacions, tenint en compte també la resta d’anualitats dels projectes, sumen una mobilització de recursos que ascendirà a 1.680,97 milions d’euros, un 36,2 % del total de 4.640 milions prevists inicialment en l’Estratègia Illes Balears 2030, tal com ha exposat la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Sánchez ha destacat que l’estratègia «va néixer des del consens i el diàleg entre els diferents partits polítics, les institucions i els agents socials i econòmics» i ha defensat la importància que es traslladin els compromisos als comptes de la Comunitat Autònoma «perquè es desplega el cicle inversor més potent que hem tengut mai i es desplega un full de ruta a deu anys vista».

D’aquesta manera, el Govern trasllada als pressuposts el seu compromís d’inversions consensuat a aquesta estratègia a deu anys, fruit del diàleg i el consens social i polític amb agents socials i econòmics i institucions de les illes, tal com es va concebre el Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears. Alhora, com també ha destacat la consellera, els comptes despleguen les mesures d’escut social acordat per fer front als efectes de la inflació i de la crisi energètica derivada de la invasió de Rússia a Ucraïna, en ajuts directes a famílies i teixit empresarial, deduccions fiscals, crèdits i mesures de suport a diferents col·lectius i adreçades principalment al conjunt de les classes mitjanes i treballadores.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha obert la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears amb agents socials, econòmics i polítics de les illes, en la qual la consellera Rosario Sánchez ha exposat l’encaix del projecte de pressuposts en el Pla Estratègic d’Inversions i també hi ha intervingut el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, per informar de l’execució del pla d’inversions i també sobre la situació i les previsions en relació amb els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a les Illes Balears.

En aquest sentit, entre altres qüestions, en relació amb els fons europeus, el conseller Company ha exposat durant la trobada del Pacte de Reactivació que, en total, s’han mobilitzat fins ara prop de 740 milions del programa Next Generation EU a les Illes Balears, entre convocatòries i licitacions ja publicades, dels quals gairebé 570 milions són gestionats per la Comunitat Autònoma i prop de 170 milions per l’Estat. Amb les iniciatives posades en marxa, més de 5.000 empreses, entitats i ciutadans particulars són beneficiaris de les convocatòries i licitacions publicades.

Actualment, les empreses balears disposen de 41 convocatòries obertes per sol·licitar ajuts, 21 línies autonòmiques per un import de 115 milions d’euros i 20 estatals. En total superen els 3.000 milions d’euros i el 75 % de les convocatòries obertes són per a empreses.

A la reunió del Pacte de Reactivació hi han assistit també el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i altres autoritats.