Balears, novament guardonada amb un premi bones pràctiques FEDER de la UE
El projecte "Serveis i equips tecnològics per al nou sistema tarifari i de gestió del transport públic a Mallorca (tren, metro i bus)" ha estat guardonat amb el tercer premi Bones Pràctiques FEDER entre els 19 projectes presentats per les Comunitats i Ciutats Autònomes.
A l’Acte Anual de Política Regional i Fons Europeus, que es va celebrar ahir a Madrid, a més, es va fer entrega del primer premi corresponent a l’any 2021 que va obtenir Balears pel projecte de millora de l'equipament científic del SOCIB per augmentar les capacitats de recerca sobre el medi ambient marí i costaner.
El projecte, presentat pel Consorci de Transports de Mallorca, amb un pressupost total de 8.484.187 euros està cofinançat amb 2.500.000 pels Fons europeus de desenvolupament regional (FEDER). Té entre els principals objectius modernitzar i millorar la gestió i planificació del transport públic interurbà de l’illa i donar una major agilitat al procés de compra i validació de bitllets, així com oferir als usuaris informació en temps real.
Els nous equips tecnològics van entrar en funcionament a la xarxa interurbana del TIB al gener de 2021 amb les noves concessions del bus de transport regular per carretera de Mallorca. Al novembre del mateix any es van incorporar a la xarxa de l'EMT de Palma. I està previst que l'any 2023 ja estiguin operatius a les xarxes de transport de la resta d'illes.
En total s’hauran instal·lat 611 pupitres de bus, 1.562 validadores de bus i 240 torns d’accés al tren i metro. D'aquesta manera el Consorci de Transports de Mallorca contribueix a l'assoliment de l’objectiu número 2 del Programa Operatiu FEDER: millorar l'ús, la qualitat de les TIC i l’accés a aquestes.
Amb aquest reconeixement, les Illes Balears es confirmen com una de les regions més guardonades d'Espanya en aquest àmbit. Recordem que el projecte de construcció del Casal d’Infants i Joves de Camp Redó també va obtenir el primer premi l’any 2017 i el projecte “Instruments de ciència ciutadana per a la detecció i control de la vespa asiàtica invasora”, impulsat per un equip de la UIB liderat per la investigadora Mar Leza, va aconseguir el segon premi l’any 2019.
En aquest acte, organitzat per la Secretaria General de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, es varen presentar les millors actuacions cofinançades per la Unió Europea de l’any 2022 per les diferents administracions regionals en els seus Programes Operatius FEDER.
L'esdeveniment, que serveix per difondre la importància de la Política de Cohesió europea com a eina per impulsar el desenvolupament econòmic, el progrés social i la sostenibilitat ambiental a Espanya, va permetre conèixer els millors projectes seleccionats per totes les Comunitats Autònomes i l'Administració General de l'Estat que s'han dut a terme amb el suport financer de la UE.
A l’acte van assistir el director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, acompanyat del director General de Fons Europeus, Félix Pablo Pindado.
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha felicitat el Consorci de Transports de Mallorca i ha recordat que les Illes Balears estan “acreditant una gestió exemplar dels fons europeus davant els organismes supervisors”. “Això ens dona una gran credibilitat i ens permet ser exigents a l’hora de negociar un repartiment territorial beneficiós per a les nostres illes, que tingui en compte els grans reptes de transformació del model social i econòmic que ja hem iniciat”, ha dit.
Per la seva part, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha destacat “la gran aposta d’aquest Govern per un transport públic de qualitat. I aquest reconeixement n’és un exemple. Hem millorat infraestructures, hem incrementat servei, hem fet una aposta clara per la mobilitat sostenible…i tot això ha fet del nostre transport públic una eina més de l’escut social que hem posat en marxa per ajudar a les famílies en moments de crisi i incertesa”.