torna

Detall de la notícia

Imatge 5400234

Company destaca que el 75% dels projectes presentats per a fons europeus a l'OIE són d'iniciativa privada

Vuitanta-quatre de les 111 iniciatives rebudes a l'Oficina són privades i sumen 1.616 milions d'euros

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha destacat avui que el 75% dels projectes presentats a l'Oficina d'Inversions Estratègiques (OIE), a través de la finestra única virtual, són d'iniciativa privada. Això suposa 84 dels 111 projectes rebuts, que sumen en total 1.616 milions d'euros.

Company ha donat aquestes xifres durant la tercera compareixença voluntària al Parlament de les Illes Balears, en la qual ha informat de la gestió de l'Estratègia d'Inversions de les Illes Balears 2030, un any després de la seva aprovació per unanimitat en el Pacte per la Reactivació de les Illes Balears.

Segons les darreres dades de l'OIE, actualment les Illes Balears tenen assignats un total de 1.180 milions d'euros i 330 milions més ja preassignats, el que fa un total de 1.510 milions d'euros. Dels 1.180 milions d'euros de fons europeus assignats, el Govern de les Illes Balears ha mobilitzat (amb tramitació ja iniciada) 480 milions a través de convocatòries d'ajudes, licitacions de contractes i altres instruments. A més, 357 milions ja s'han adjudicat o han arribat fins i tot als beneficiaris. En total, sumen 837 milions d'euros de fons europeus mobilitzats, adjudicats o executats.

Quant als fons executats, Company ha especificat que el Govern ja ha resolt incentius destinats a la compra de vehicles elèctrics, la instal·lació de punts de recàrrega, l'autoconsum energètic i la instal·lació d'energies renovables per a administracions, empreses i particulars. Les actuacions afecten també a entitats locals per a creació de places de 0 a 3 anys, el suport a les inversions en infraestructures escèniques i musicals, l'impuls de nous cicles de formació professional i de la digitalització de les aules, la renovació tecnològica dels equipaments d'alta tecnologia dels hospitals públics, la implementació de la Història Social Electrònica i el desenvolupament de la teleassistència, així com ajudes a autònoms i pimes per facilitar la transformació productiva cap a una economia verda i digital, entre altres.

La gestió de fons europeus del Govern de les Illes Balears, ha explicat Company, ja ha permès iniciar les reformes i ampliacions d'infraestructures sanitàries com la dels hospitals Verge del Toro a Menorca, el d'Inca i el de Manacor. En el cas de l'Hospital Psiquiàtric i Son Llàtzer, els projectes ja han estat executats completament.

S'ha finançat també amb fons europeus nou transport sanitari com unitats bàsiques, avançades, pediàtriques, d'intervenció ràpida, així com tots els equipaments mèdics i de software que precisen.

En l'àmbit educatiu, s'han executat al 100% ampliacions i reformes de centres escolars de la comunitat autònoma, així com les d'infraestructures de serveis socials, com residències per a persones dependents. "Demostram que la via dels fons europeus suposa una oportunitat extraordinària de millora, transformació i impuls de la nostra economia, a la vegada que un gran repte de gestió", ha afegit el conseller.

Empreses

Company ha volgut incidir en la importància de les empreses i pimes en el repartiment dels fons europeus. En aquest sentit, ha recordat que, fins ara, gairebé mil empreses de les Illes Balears han rebut ajudes per valor de 25 milions d'euros. A més, compten actualment amb un servei d'atenció i 24 convocatòries específiques, la meitat de caràcter autonòmic i l'altra meitat, estatal. Quant a àmbits, nou estan destinades a transició energètica i mobilitat sostenible; cinc, a medi ambient, agricultura i pesca; tres, a formació i ocupació; tres, a digitalització; dos, a recerca, desenvolupament i investigació (R+d+i) i dos, a temes relacionats amb turisme, cultura i esports.

Les Illes Balears, ha dit Company, han estat la primera regió espanyola en superar el 90% d'execució de fons FEDER, són líders en execució en el període 2014-2020 i acumulen reconeixements en bones pràctiques.