torna

Detall de la notícia

Imatge 5316789

El Govern i el CNI col·laboraran per reforçar la ciberseguretat de les Illes Balears en línia amb les directrius de la Unió Europea

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, han signat avui un conveni pel qual el Govern de les Illes Balears i el CNI col·laboraran per reforçar els mecanismes i protocols d'actuació en ciberseguretat de la comunitat autònoma, en línia amb les directrius traçades per la Unió Europea.

A més, el CNI facilitarà la implantació de les eines i tecnologies més adequades a cada moment, així com l'adopció i implementació de les mesures oportunes per a una defensa eficient. Per a totes aquestes actuacions, el Centre Criptològic Nacional CCN-CERT, dependent del CNI, estarà a la disposició del Govern amb l'objectiu d'executar revisions o visites periòdiques o puntuals de les instal·lacions determinades per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

El conveni, vigent per un període de quatre anys, no comporta aportació econòmica per cap de les parts i les diferents actuacions es finançaran a través de mecanismes de fons europeus.

"Compartir tota informació rellevant sobre incidents, mecanismes de resposta i formació és fonamental per millorar la ciberseguretat a nivell autonòmic, estatal i europeu", ha assenyalat Company.

Casteleiro, per la seva banda, ha detallat que el CNI està creant "un paraigua de ciberseguretat europeu" i que inclou "tant el suport a comunitats autònomes com la creació de diferents línies d'ajudes directes o a través de fons MRR que gestionen diferents ministeris".

El director general de Modernització i Administració Digital, Ramón Roca, ha participat d'una reunió en la qual ha volgut destacar la participació de la seva àrea, representant al Govern, en la unitat d'innovació de ciberseguretat per part de la Universitat de les Illes Balears.

Intec, un centre de ciberseguretat íntegrament balear

Després de la reunió, Company, Casteleiro i Roca han visitat les instal·lacions d'Intec, un centre privat de ciberseguretat creat a Mallorca, amb capital illenc i reconegut pel CCN com un dels millors d'Espanya. De fet, Intec és un dels membres fundadors de la RNS (Xarxa Nacional de SOC) i disposa de dos centres d'alta disponibilitat, perquè, en cas de caure un, l'altre segueixi prestant servei. Tots dos estan dotats amb els últims avanços en ciberseguretat i protegeixen organismes públics i empreses a tot el món.

Aquests centres estan dirigits per personal de Balears molt qualificat amb més de 20 anys d'experiència i són reconeguts en el sector com un dels millors equips tècnics d'Espanya.

A més, compta amb un laboratori especialitzat en ciberseguretat on es desenvolupen investigacions, anàlisis de programes maliciosos, pericials, recuperació d'informació i projectes d’R+D+I. Per les seves característiques d'excel·lència, funciona com un pol de retenció i atracció de talent.