torna

Detall de la notícia

Imatge 5227109

Les Illes Balears són líders en gestió de fons europeus amb un 58% de recursos mobilitzats

El Govern declara estratègics nous projectes del Pla d’Inversions per continuar avançant en la transició energètica i la protecció social

Les Illes Balears són el territori de l’Estat que més fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència programa Next Generation EU està executant, amb prop d’un 58 % dels fons assignats ja mobilitzats. Així ho ha explicat aquest dijous la presidenta del Govern, Francina Armengol, en una roda de premsa posterior a la reunió del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears, a la qual ha comparegut acompanyada del vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

La reunió del Pacte tenia com a objectiu donar compte de l’estat d’execució dels diferents projectes impulsats a través de l’Estratègia d’Inversions i la introducció de noves iniciatives en el full de ruta del Govern i els membres del Pacte.

Ara mateix ja hi ha en marxa projectes i convocatòries que sumen un pressupost de 395 milions d’euros. Una mostra del fet que «aquesta Comunitat s’ha preparat bé per poder executar fons europeus», ha afirmat la presidenta Armengol, qui també ha defensat la «feina de gestió enorme» feta «per funcionaris públics que estan treballant intensament» i el tarannà dels membres del Pacte de Reactivació que han volgut «dissenyar una estratègia conjunta per superar la pandèmia i viure una situació millor a la que teníem el 2019».

Armengol també ha explicat que aquesta inversió creixerà de manera molt pronunciada properament, i s’iniciarà un cicle inversor per a les Illes Balears de més de 1.500 milions d’euros en els propers tres anys.  Aquesta és la quantitat que el Govern preveu rebre a través dels instruments REACT i MRR del programa Next Generation i dels recursos procedents del Marc Financer Plurianual 2021-2027. 

A més, la presidenta ha recordat que les Balears van ser «l’única Comunitat que el 2021 ja va justificar fons REACT» i «hem passat a ser la regió espanyola amb el major percentatge de justificació de fons FEDER», gràcies a «una visió estratègica de Comunitat Autònoma adoptada per tots els membres del Pacte».

D’altra banda, el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha recordat que aquest Pacte també va sorgir «amb l’objectiu d’avançar cap a una diversificació econòmica i la transformació del nostre model productiu cap a un de més robust, resilient i modern».  «Per aconseguir-ho», ha dit, «els fons europeus representen una gran oportunitat històrica per fer un bot tant qualitatiu com quantitatiu en aquest objectiu de transformar i diversificar el nostre model productiu. Per això, necessitam la col·laboració i la participació de tots els actors econòmics i socials de la comunitat. La societat ens reclama aquesta transformació amb maduresa i valentia. En els darrers dos anys ha quedat palès que hem d’impulsar nous sectors que generin noves oportunitats i llocs de feina estables i de qualitat a les noves generacions, fer unes illes on tothom tengui oportunitats més enllà del sector serveis».

Finalment, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat, per la seva banda, que l'eix 2 del Pla, el dedicat a la sostenibilitat, s'endú la meitat dels recursos pressupostas. En aquest sentit, ha destacat que «transformar la societat perquè sigui sostenible mediambientalment i socialment és una de les bases del Pla Estratègic Autonòmic» i ha afegit que «des d’aquest Govern, treballam amb convicció per fer que els drets de les generacions presents i futures quedin garantits».

Finalment, ha afegit que «és ben sabut que tant els recursos d’aquestes illes, com el seu territori, són finits i, per tant, hem de deixar enrere les velles polítiques i fer-ne de noves i més valentes, com ja ve fent aquest Govern des del 2015 amb Lleis com les de Residus o la de Canvi Climàtic».

Nous projectes

La reunió d’avui ha aprovat la incorporació de 19 nous projectes a l’Estratègia d’Inversions de les Illes Balears, com són la creació d’un centre de crisi per a l’atenció integral 24 hores a víctimes de violència sexual, projectes en matèria de mobilitat sostenible que sumen 31,6 milions d’euros, la remodelació integral de la carretera E-10 d’Eivissa, la rehabilitació en matèria d’eficiència energètica d’entorns residencials i edificis públics o la inversió de set milions d’euros en programes d’R+D+I.

 

Fons Next Generation assignats fins ara a les Illes Balears per al període 2021-2022

 

MRR assignats

380 M€

REACT

300 M€

TOTAL

680 M€

 

 

Fons Next Generation mobilitzats fins ara per la CAIB

MRR

146 M€

    22 convocatòries publicades

81 M€

    17 licitacions publicades

49 M€

    11 altres instruments iniciats

16 M€

REACT

249 M€

    Projectes executats

105 M€

    Projectes iniciats

144 M€

TOTAL NEXTGEN

395 M€