torna

Detall de la notícia

Imatge 5226464

El Govern mobilitza 1,6 milions d'euros mitjançant les clàusules socials de l'IBAVI per a projectes d'emergència d'habitatge

La presidenta Francina Armengol i el conseller Josep Marí han reunit avui a Inca algunes de les constructores que han subscrit aquestes clàusules socials i entitats beneficiàries a les quals es destinen aquests recursos

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han reunit aquest matí a l’espai Es Garrover d’Inca representants d’algunes de les constructores que han subscrit les clàusules socials que inclou l’IBAVI en els plecs de licitacions, així com les institucions i entitats socials beneficiàries d’aquests clàusules a través de projectes per fer front a l’emergència d’habitatge a les Illes Balears.

Gràcies a aquesta clàusula, les constructores es comprometen a destinar un percentatge del pressupost adjudicat a iniciatives com, per exemple, ajuts econòmics a famílies en situació d’emergència social per evitar que perdin l’habitatge o la construcció d’un habitatge tutelat per a deu persones amb diagnòstic de salut mental, com és el cas de la Fundació Es Garrover, que ha acollit l’acte d’aquest dimecres.

Durant la presentació dels projectes que ja s’estan finançant a través d’aquesta clàusula, la presidenta Armengol ha defensat que aquesta és «una nova fórmula de fer política» perquè és «una manera d’entendre la contractació pública que vol estimular la responsabilitat social de les empreses» i que implica «un canvi a l’hora d’entendre el que és prioritari, que és la ciutadania i les persones més vulnerables». En aquest sentit, Armengol ha recordat que ara mateix, en les contractacions de l’IBAVI, «ja és més important el projecte social de l’empresa que l’oferta econòmica».

«Encara queda molt de camí per recórrer per garantir el dret a l’habitatge», ha afirmat la presidenta, qui ha defensat que a les Illes Balears «s’està construint habitatge públic com mai en la història democràtica i es fa política valenta a través de la llei d’habitatge». Armengol ha agraït als treballadors públics la feina feta perquè això sigui possible i ha reivindicat, una vegada més, la necessitat que l’Estat doni les eines a les Comunitats Autònomes per establir «un topall al lloguer que permeti abaixar-ne el preu».

«Som molt conscients de les enormes necessitats d’habitatge que tenim a la nostra comunitat», ha afegit el conseller Josep Marí, per a qui «l’IBAVI ha esdevingut aquestes dues darreres legislatures una peça clau per anar construint un parc d’habitatge públic de lloguer a l’abast de la gent que més ho necessita, sempre prioritzant la seva funció social, ja sigui destinant habitatge als joves, limitant a un 30 % dels ingressos el lloguer que s’ha de pagar, oferint espais de convivència… Una vocació que ens ha duit a incloure clàusules socials capdavanteres en el conjunt de l’Estat en les licitacions d’habitatges de protecció pública que impulsam i que, gràcies a la implicació de les empreses constructores, es tradueixen en recursos econòmics per a projectes d’emergència d’habitatge destinats als col·lectius més vulnerables». 

Una clàusula per fer front a l’emergència d’habitatge

Des de l’any 2020, l’IBAVI inclou en els plecs de licitació de les obres una clàusula social que recull el compromís de les constructores de destinar un percentatge de l’import d’adjudicació del contracte a finançar projectes d’interès social relacionats amb l’objecte del contracte, pal·liar l’emergència d’habitatge a les Illes Balears, o amb el dret constitucional d’accés a un habitatge digne. La clàusula es va incorporar per primera vegada a la licitació de les obres de 57 habitatges tutelats i centre de dia del carrer de Cuba des Molinar de Palma, licitat l’abril del 2020. 

A través d’aquesta clàusula les empreses constructores es comprometen a aportar un percentatge d’adjudicació del contracte —entre l’1 % i el 10 %, i la mitjana del que es destina a clàusules socials és d’un 4,2 %— a projectes socials relacionats amb l’emergència d’habitatge. Aquest compromís, que subscriu la constructora, pot representar fins a 15 punts d’un total de 100 en el barem de puntuació en el procés d’adjudicació. En qualsevol cas, l’aportació social s’inclou dins el càlcul de la baixa temerària.

Fins a dia d’avui, aquesta clàusula s’ha inclòs en 14 contractes de l’IBAVI i les aportacions de les empreses constructores sumen un total d’1.610.868 € per a diferents projectes d’emergència d’habitatge que ja estan beneficiant actualment sis entitats i dues institucions —Càritas Mallorca, Mater Misericordiae, Càritas Menorca, la Fundació Es Garrover, Creu Roja Maó, Provivienda, el Consell Insular de Menorca i l’Ajuntament de Lloseta.

Actualment hi ha vuit empreses constructores que han subscrit aquesta clàusula a través de la construcció de diferents promocions de l’IBAVI tant a Mallorca com a Menorca: Construcciones Alea, SL, amb promocions a Palma i Vilafranca; l’UTE Viviendas Leon XIII, formada per Melchor Mascaró i Construccions Embat, amb una promoció d’11 HPP a Manacor; Copisa, amb una promoció de 42 HPP a Son Servera; Obres i Construccions Tomeu Rosselló, a través de la promoció de 23 HPP a Santanyí i 6 HPP a Santa Eugènia; Antonio Gomila, SA, amb tres promocions a Maó i una as Migjorn; Obras y Promociones Comas, SA, amb dues promocions a Palma i una tercera a Inca, SL, amb una promoció de 40 HPP de dotació a Maó.

Principals projectes beneficiaris a Mallorca

  • Càritas Diocesana de Mallorca

A través de les clàusules socials incorporades en el contracte de construcció de 23 HPP a Santanyí, la constructora Tomeu Rosselló ha aportat 90.000 € al Projecte Habitatge Digne que impulsa Càritas Diocesana de Mallorca.

Aquesta aportació s’ha destinat a facilitar l’accés a l’habitatge a les famílies que atenen a través d’ajuts econòmics propis perquè aquestes persones no perdin el seu habitatge habitual. En aquest cas, les clàusules socials de l’IBAVI han permès a Càritas Mallorca oferir ajuts econòmics a un total de 294 llars i 434 persones perquè puguin tenir accés a un habitatge digne.

  • Organització Mater Misericordiae

A través de les clàusules socials incorporades en el contracte de construcció de 6 HPP a Santa Eugènia (7.458,55 €) per part de la constructora Tomeu Rosselló i de la construcció de 18 HPP a Maó (72.960 €) per part de la constructora Antonio Gomila, avança a Santa Eugènia el projecte que impulsa l’organització Mater Misericordiae al convent de les religioses de la Misericòrdia, ubicat en aquest municipi.

L’aportació d’aquestes clàusules socials ha permès, d’una banda, dur a terme un projecte de reforma de l’antiga residència d’aquestes religioses per a la seva adequació com a residència per a persones amb discapacitat intel·lectual i de desenvolupament, mitjançant l’adaptació de 8 habitacions per a residència amb deu places, més la creació de sales comunes i millores d’accessibilitat, com és la substitució de l’ascensor existent per un de nou, i, d’altra banda, impulsar obres de reforma per transformar la primera planta de l’antic convent en un nou habitatge, amb la intenció de donar resposta a les necessitats dels usuaris d’aquesta entitat les famílies dels quals resideixen als municipis de la mancomunitat des Pla de Mallorca.

  • Fundació Es Garrover

La Fundació Es Garrover, amb seu a Inca, és l’entitat beneficiària de les clàusules socials assumides per les constructores Comas, a través de les promocions de 43 HPP a Palma (la Soledat, 272.637,56 €) i 9 HPP a Inca (ses Marjades, 13.593,69 €) i de les aportacions de la constructora Amer e Hijos, a través de la promoció de 6 HPP a Puigpunyent (6.699,84 €). Tots aquests recursos es destinen a les obres de reforma i rehabilitació de l’edifici situat al carrer de Pérez Galdós, 109, d’Inca.

L’ampliació i la reforma es concentren en la planta segona, en la qual es construeix un habitatge tutelat vinculat al servei assistencial que desenvolupa aquesta entitat social, amb una capacitat per a deu persones. Serà destinada a persones amb trastorn de salut mental.

  • Ajuntament de Lloseta

Les clàusules socials incloses dins la licitació de 25 HPP al carrer de Lope de Vega de Palma, que construirà l’empresa d’Obres i Promocions Comas, permetrà destinar 24.620,03 € a través de les clàusules socials de l’IBAVI a l’adequació d’un habitatge adaptat en el municipi de Lloseta.

L’habitatge està ocupat per una persona amb discapacitat, amb necessitat d’ús de cadira de rodes. Per tant, requereix adaptacions i reparacions com l’adaptació del tancament i l’obertura de portes, cuina, instal·lació elèctrica, etc.

A l’acte d’avui també hi han assistit la directora general d’Habitatge, Cristina Ballester;  el director general d’Atenció a la Dependència, Gori Molina; la gerent de l’IBAVI, Olvido Terrassa; el batle d’Inca, Virgilio Moreno, i el delegat d’Habitatge del consistori, Andreu Caballero.