torna

Detall de la notícia

Imatge 5220820

De la Concha destaca que el sector agrari i ramader de Menorca percebrà per la PAC un 63% més per hectàrea que fins ara

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha destacat aquest divendres a Menorca els avantatges que suposarà la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027 pel sector primari i ramader menorquí. De la Concha ha explicat que la nova PAC compensa «a la fi la insularitat, és un fet històric, una reclamació del sector de fa 40 anys, què tindrà conseqüències molt positives per a les Balears i especialment positives pel camp de Menorca». La consellera ha presentat al Consell de Menorca com serà la nova PAC, juntament amb el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. També hi ha assistit el conseller d’Economia i Territori del Consell de Menorca, Josep Pastrana.

De la Concha ha explicat que el sector agrari i ramader de les Balears percebran, amb la nova PAC, un 50,38% més respecte de la mitjana espanyola. El valor mitjà del dret, és a dir, allò que es percep per hectàrea, se situarà a les Balears en els 188,64 euros, mentre que la mitjana espanyola se situarà en els 124,44 euros. En aquest sentit, Menorca en sortirà molt beneficiada. El valor mitjà del dret passarà dels 115,57 euros que es percebien durant la PAC 2014-2020 als 188,64 euros de la PAC 2023-2027. Es tracta, per tant, de 73,07 euros més, és a dir, un 63,02% més del que percebien ara. La consellera ha remarcat «que permetrà compensar la doble insularitat que pateix Menorca gràcies a la creació d’una regió socioeconòmica específica per a les Balears». «Els sobrecostos derivats de la insularitat han estat una llosa damunt el sector que els impedia créixer i competir de manera equitativa amb altres regions i això farà que molts joves es puguin incorporar a un sector que cada cop més gent veu com a estratègic», ha explicat.

Així, just de pagament bàsic, Menorca passarà a percebre 3.362.953,47 euros, mentre que fins ara rebien 2.060.308,17 euros. La nova PAC millora en tots els indicadors de les Balears. Un d’aquests és el plus que percebran les petites i mitjanes explotacions agràries i, en aquest cas, totes les de Menorca el cobraran. L’objectiu de la nova PAC és potenciar-les perquè són les que concentren millor el caràcter de professionalització del sector. Així, totes les explotacions de fins a 5,53 hectàrees percebran 37,7 euros més per hectàrea, i a partir de les de més de 5,53 hectàrees, 75,45 euros més per hectàrea.

Actualment a Menorca hi ha 17.827,36 drets consolidats. Segons ha explicat el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «els drets a Menorca eren dels més baixos de tota Espanya, dels 17 mil drets consolidats, més de 16 mil se situaven al voltant dels 70 euros i ara gairebé es duplicaran». Així, una Societat Rural Menorquina (SRM) amb 92 drets de PAC, a 72 euros de mitjana, passarà de percebre 6.649 euros amb la PAC actual als 17.354 euros de la nova PAC, que entrarà en vigor el 2023.

Per fomentar el relleu generacional, la nova PAC també preveu un plus del 100% del valor mitjà de dret per als joves. Així, els qui s’incorporin al sector, percebran 377,28 euros/ha i, en el cas de les dones un pagament addicional de 28,29 euros/ha.

També augmenten les ajudes associades a diferents tipus de cultius o pastures. En el cas de Menorca, és especialment significativa l’ajuda associada al vacum de llet. Mentre en el cas de la península, es percebran 158 euros de mitjana per vaca; a les Balears, seran 190 euros, i es cobrarà l’ajuda per totes i cada una de les vaques de l’explotació, a diferència de la península que a partir de la número 75 ja no la cobren. Per exemple, una explotació de Menorca amb 47 vaques percebia fins ara 6.947 euros, i en percebrà 8.930 euros, o una amb 111 vaques, passarà de cobrar 13.700 euros a 21.900 euros. Menorca percep per aquest concepte 793 mil euros i passarà a percebre 1,3 milions d’euros. En totes les ajudes associades, les Balears percebran entre un 25 i un 68% més que a la Península.

Finalment, la nova PAC té com a objectiu impulsar la transició ambiental cap a pràctiques més sostenibles. Són els coneguts com a ‘ecoesquemes’, que a les Balears seran, de mitjana, fins a un 55% superiors respecte dels valors mitjans de la Península. En el cas de Menorca es podrà aplicar el de ‘pastura extensiva’ que, mentre a la Península es cobrarà a 37 euros/ha, a les Balears serà de 63 euros/ha. Els ecoesquemes, a més, es poden aplicar als cultius, tinguin o no drets consolidats.


Reunió amb Economia i Territori

Després de la roda de premsa, la consellera De la Concha s’ha reunit amb el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, i la directora insular d’Economia, Pilar Pons, per tractar, entre d’altres, dos convenis que se signaran amb la institució insular els propers dies. Es tracta, d’una banda de l’ampliació del crèdit d’una de les principals mesures del pla de suport per a la viabilitat, modernització, promoció i comercialització del sector lacti de Menorca (PROVILAC) per augmentar el preu de la llet que cobren els ramaders i ramaderes de l’illa. En total, es destinaran 2,3 milions d’euros i, per tant, s’augmenta en 534.000 euros el pressupost inicial. D’aquesta manera, es podran començar a pagar les ajudes les properes setmanes a les 123 explotacions que les han sol·licitades.

També se signarà properament el conveni de promoció del formatge de la DOP Mahón Menorca, una altra de les mesures previstes al pla PROVILAC. La inversió prevista és de 300.000 euros.