torna

Detall de la notícia

Imatge 5220227

El Govern destinarà 21,6 milions d'euros de fons europeus a actuacions de digitalització i modernització de les telecomunicacions públiques i privades

1500 famílies vulnerables podran accedir a «bons digitals» per contractar alta velocitat d’internet // Es milloraran les xarxes de 240 edificis públics entre centres sanitaris, educatius i assistencials

El conjunt de 9 actuacions i convocatòries que el Govern de les Illes Balears té previst posar en marxa en matèria de digitalització i modernització amb càrrec al Pla estatal de Recuperació, Transformació i Resiliència sumen 21,6 milions d’euros.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presentat avui, acompanyat pel director de Modernització i Administració Digital, Ramón Roca, el detall d’aquestes inversions entre les quals destaquen ajudes directes a famílies vulnerables per millorar la seva connexió a internet i subvencions a edificis anteriors a l’any 2000 per retirar el cablejat de les façanes.

Segons ha detallat Company, amb l’objectiu que aquests recursos arribin a la ciutadania, prop de 1500 famílies podran accedir a «bons digitals» per a contractar nous serveis de connexió a banda ampla o incrementar la velocitat dels serveis que ja tinguin contractats. Una iniciativa que compta amb una dotació pressupostària de 352.187 € que podria ampliar-se si s’exhaurís l’import inicialment previst.

«El programa d'emissió de "bons digitals" per a col·lectius vulnerables permetrà avançar en la reducció de la bretxa digital, ja que les famílies amb recursos econòmics limitats podran demanar de forma molt senzilla, directament als operadors de telecomunicacions, un ajut de 20 € al mes durant un període d’un any», ha explicat el conseller.

Quant a les subvencions destinades a les comunitats de propietaris d’edificis residencials construïts abans de l’any 2000, podran demanar ajudes de fins a 16.600 € per dur a terme projectes d’instal·lació o modernització de les infraestructures comunitàries de telecomunicacions (ICT). La convocatòria del Programa UNICO, prevista per al mes de juny, està dotada amb 1.696.200 € per a atendre fins a 288 sol·licituds a les Illes Balears.

Ramon Roca ha aclarit que les actuacions han de ser de l’interès de comunitats de veïns, com per exemple comunitats que encara no tinguin unificada la capçalera de TV i per tant disposi de diferents antenes a la teulada o la façana o també que vulguin amagar el cablejat de telecomunicacions que al llarg del temps s’hagi anat instal·lant inclús per la façana.

«Estem treballant amb els representants de col·lectius implicats en l’execució d’aquests treballs, com instal·ladors d’antenes o administradors de finques per simplificar el procés de sol·licitud de forma que les comunitats de veïns puguin delegar-ne la gestió i es faciliti d’aquesta manera l’accés», ha afegit Roca.

Entre les línies d’inversió també hi ha 3,7 milions d’euros per a actuacions de millora de la connectivitat i dels serveis interns de telecomunicacions d’uns 240 edificis públics (hospitals, centres de salut, educatius i assistencials incloent per exemple serveis wifi cap als ciutadans), no només de titularitat del Govern sinó també d’ajuntaments i consells insulars, així com iniciatives per a reforçar la connectivitat de polígons industrials i centres logístics, com ara parcs empresarials, vivers d'empreses i parcs tecnològics o científics que actualment no disposin de cobertura (fins a 26 accions per un import d'1,7 milions).

Una Administració del segle XXI

D’altra banda, hi ha inversions procedents del Pla estatal de Recuperació, Transformació i Resiliència orientades a modernitzar els propis serveis de l’Administració de la Comunitat Autònoma amb la finalitat de millorar la qualitat, accessibilitat i agilitat de l’activitat administrativa que afecta directament a la ciutadania. En concret, s’han planificat actuacions a través de 5 línies estratègiques: Administració orientada a la ciutadania, operacions intel·ligents, Govern de la dada, Infraestructures digitals i Salut digital, amb una inversió estimada de 14,3 milions d’euros.

El repte de transformació de model econòmic i social que estem abordant requereix d’una administració àgil, accessible, eficient i transparent, que situï el servei públic en el centre de la seva activitat diària i que sigui sensible als canvis tan ràpids que es produeixen en el nostre entorn. Aquestes inversions fan possible accelerar el procés de digitalització i modernització en el qual ja ens trobàvem immersos per poder fer el pas definitiu cap a l’Administració del segle XXI que la nostra societat necessita”, ha conclòs el conseller.