torna

Detall de la notícia

Imatge 5214087

El Govern mostra el seu compromís per fer que els establiments turístics hagin d'oferir com a mínim un 3 % de producte local

El Govern de les Illes Balears, representat per la presidenta, Francina Armengol; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha mantingut una reunió amb una àmplia representació del sector primari de les Illes Balears durant la qual ha mostrat el seu compromís a fer que la futura llei turística obligui els establiments a oferir un percentatge mínim de producte d’origen balear.

La presidenta ha explicat aquesta i les altres esmenes destinades a afavorir el sector primari que s’estan negociant per introduir a la llei i que tenen el suport dels partits del pacte. La més rellevant és la inclusió d’un compromís per part del sector turístic que farà que, a partir de l’1 de juliol del 2023, tots els establiments tant d’hostaleria com de restauració hagin de garantir uns percentatges mínims de producte d’origen balear.

Negueruela ha destacat que aquesta llei “innovadora i moderna” està recorrent un “camí de consens amb molts sectors econòmics de les nostres Illes”.  “La nostra economia no pot ser circular si no incorporam el sector primari”, ha afegit el conseller de Turisme.

De la seva banda, de la Concha ha explicat que “des de la conselleria hem treballat en col·laboració amb el sector per incloure aquestes esmenes, que després traslladàrem al grup parlamentari d'Unides Podem i després varen ser registrades pels tres partits del Pacte”. “El turisme té un gran deute amb el sector primari, tant pel paisatge com pel producte local, i és indispensable que també contribueixi a la rendibilitat del sector”, ha afegit. Finalment, ha dit que “volem un consum de producte local abundant, cada cop més ecològic, perquè això també ajuda a combatre el canvi climàtic, i amb la incorporació de joves, que puguin viure dignament d'aquesta feina”.

De manera genèrica, els establiments turístics hauran d’assegurar un mínim del 3 % dels productes frescs agraris, ramaders i pesquers d’origen balear. Aquest percentatge passarà a ser del 4% en els establiments de 4 o 5 estrelles i del 5% en el cas dels agroturismes. En aquest percentatge, computa també qualsevol marca de qualitat, com les denominacions d’origen o altres segells, expedits per la Conselleria d’Agricultura. 

A més a més,  amb la nova llei s’haurà de distingir tots els productes locals. Per tant, l’exigència d’indicar els productes de peix o marisc d’origen balear que ja incloïa decret llei aprovat pel Consell de Govern s’estén a qualsevol producte balear certificat amb indicacions o segells distintius. D’altra banda, en el cas del peix i el marisc, s’afegeix l’obligació d’indicar amb quina art de pesca ha estat capturat el producte.

Un altre aspecte relacionat amb la promoció del producte local és que la llei podrà establir que les empreses que superin el 10 % puguin obtenir un distintiu de qualitat d’establiment turístic compromès amb la producció local.

D’altra banda, també s’està estudiant la possibilitat que les avaluacions anuals dels plans de circularitat puguin haver d’incloure un indicador sobre el malbaratament alimentari per tal de reduir-lo en el temps.

La reunió s’ha duit a terme al Consolat de Mar i ha comptat amb la participació de representants del sector primari, que hi han assistit tant de manera presencial com telemàtica. Entre d’altres, han estat presents representants dels sindicats Unió de Pagesos i Asaja; de les cooperatives agroalimentàries; de les confraries de pescadors; dels consells reguladors del vi de la terra de Mallorca i de Menorca; de les denominacions d’origen del vi de Binissalem i Pla i Llevant, del tap de cortí, de l’oliva, de l’oli de Mallorca i d’Eivissa i del formatge maonès, i de les indicacions geogràfiques protegides del pebre bord, de la sobrassada, de l’ensaïmada, de l’ametla, del palo, del gin i de les herbes.