vuelve

Detalle de la noticia

Imatge 5177931

El Govern prepara un decret que crearà dues noves reserves marines al ponent d'Eivissa

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, acompanyada pel director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat de la conselleria de Medi Ambient i Territori, Llorenç Mas, s’han reunit avui amb el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, el director insular de Medí Rural i Marí, Joan Marí, i amb totes les confraries de pescadors de l'illa pitiüsa. El motiu de les reunion ha estat la presentació del projecte de decret que està preparant el Govern de les Illes Balears per treure a consulta prèvia, i que preveu, entre d'altres, la creació de dues noves reserves marines d’interès pesquer al ponent d’Eivissa: la des Vedrans i la de Ses Bledes.

El projecte de decret, treballat conjuntament entre les conselleries d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de Medi Ambient i Territori, també inclourà un Pla Sectorial d’Aprofitament Pesquer comú per als espais naturals protegits amb àmbit marí declarats per les Illes Balears, i establirà els principis generals per regular la pesca i el marisqueig a tots aquells espais de la xarxa ecològica europea ‘Natura 2000’ declarades per les Balears. Per tant, es convertirà en un mecanisme de col·laboració permanent per a les dues conselleries competents, per tal de gestionar les activitats marines i recursos marins en aquests espais.

La consellera Mae de la Concha ha explicat que la part del decret per a la creació de les dues noves reserves marines des Vedrans i Ses Bledes ha estat treballada i acordada amb la confraria de pescadors de Sant Antoni de Portmany, i que “forma part dels Acords de Bellver, ja que volíem incrementar el nombre i l’espai de les reserves”. La consellera s’ha mostrat molt agraïda per la col·laboració amb la confraria, la qual “ha fet unes propostes molt encertades, amb les que anem molt en línia”, i ha remarcat que és i ha estat la forma de fer feina de la conselleria en totes les reserves. De la Concha ha recordat també que aquest decret “serà una regulació bàsica per a tots els espais que tenen algun tipus de protecció a les Illes Balears”, i que afectarà tant la pesca professional com la recreativa, així com les activitats subaquàtiques.

Pel que fa als beneficis d’aquestes reserves marines per als pescadors, de la Concha ha explicat que “l’experiència ens diu que en aquestes reserves hi ha molta més biomassa, més espècies de peixos, més grans i de més qualitat, que s’estenen més enllà de les reserves”. També ha valorat molt positivament l’acollida d’aquestes per part del Consell d’Eivissa, i ha afegit que “una vegada més es demostra que quan feim feina tots junts, institucions, confraries i pescadors, així com el món del busseig, aquests projectes ajuden a tothom”.

Quant al procés de treball sobre les reserves, el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, ha dit que es va iniciar per “la necessitat de fer un pla de pesca adequat a aquestes zones de protecció”. Així, a la zona dels illots de Ponent “es necessitava fer una gestió de la pesca ja”, que va demanar el mateix sector -en aquest cas, la confraria de Sant Antoni de Portmany- a Pesca, perquè fos en forma de reserva marina d’interès pesquer. Mercant ha remarcat que tot el sector i les diferents administracions “va en una línea consensuada, i estem orgullosos de què sigui així”. 

En últim lloc, el cap de serveis de Recursos Marins, Toni Grau, ha aclarit que amb aquest decret es pretén “fer un marc comú, coherent i que sigui bo d’aplicar per a les administracions en aquests espais”. En aquest sentit, ha afirmat que hi haurà tres nivells normatius per a totes les zones protegides de les Illes Balears, i que les reserves marines es continuaran gestionant amb la normativa actual. Cal recordar que les Balears són ja el territori de l’Estat amb més espai marítim protegit, amb més de 63.000 hectàrees de reserves marines, i que cada any es realitzen més de 60.000 immersions entre totes les reserves marines de les Balears.