torna

Detall de la notícia

Imatge 4978746

Jesús Jurado reivindica la memòria democràtica com un «valor transversal dins la societat per millorar la nostra democràcia»

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica ha inaugurat avui el primer cicle de conferències de memòria democràtica del Govern de les Illes Balears «Tardor de memòria»

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha inaugurat avui capvespre el primer cicle de conferències de memòria democràtica del Govern de les Illes Balears «Tardor de memòria», que s’ha celebrat al Museu de Mallorca.

Durant la seva intervenció, Jurado ha apostat «per fer servir les millors eines de què disposam per divulgar entre la societat la veritat del que va passar, que no són més que proves i evidències de l’horror feixista que va marcar generacions senceres. Volem que la memòria sigui transversal, s’integri en la consciència de la societat com un dels principals valors democràtics, i tenir així una democràcia de millor qualitat que la que tenim ara. Una en la qual el respecte i la defensa dels drets humans no siguin una causa per la qual s’hagi de lluitar durant dècades».

En paraules del secretari autonòmic, «estam davant un panorama variat i dinàmic en l’àmbit de la memòria democràtica. Juntament amb l’empenta institucional en forma de plans d’investigació de les fosses de la repressió i d’iniciatives de reparació i reconeixement públic a les víctimes, també hi ha multitud d’iniciatives des de la investigació històrica, arxivística i antropològica; des del món de les arts; des de l’associacionisme memorialista, i des de l’àmbit del dret internacional, dels drets humans, l’educació, el feminisme o la política. I aquest cicle de conferències i xerrades vol ser una mostra d’aquest panorama tan ric i tan polièdric».

«Tardor de memòria»

La Vicepresidència del Govern, a través de la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica, organitza «Tardor de memòria», el primer cicle de conferències de memòria democràtica que recorrerà les Illes Balears i que reunirà 23 ponents, entre els dies 12 de novembre i 11 de desembre, a diferents espais de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, com són el Museu de Mallorca, el Casal Son Tugores d’Alaró, Ca n’Oliver, a Maó, i la Sala de Cultura Sa Nostra, a Eivissa.

La Direcció General de Memòria Democràtica ha convidat a participar en aquest cicle una vintena de professionals d’arreu de l’Estat, reconeguts per les seves investigacions i la divulgació de diferents episodis de la història relacionats amb la memòria democràtica i que oferiran la seva visió des de disciplines ben diverses. És el cas de David Ginard, Pau Tomàs, Joan Pérez, Pere Bueno, Lisa Berger, Anton Gandarias, José Miguel Santacreu, Francesc Busquets, Jordi Ramos, Núria Armentano, Catalina Moragues, Maria Eugènia Jaume, Jaume Servera, Lourdes Herrasti, Fernando Alcalde, Francisco Ferrándiz, Anna Miñarro, Chon Vargas Mendieta, Laura Muñoz, Eugenio Merino, Queralt Solé, Joan Pons, Josep Maria Quintana, Francesc Tutzó, Julián Casanova, Almudena García-Rubio, Josep Maria Solé i Montse Armengou.

Tots els ponents han estat escollits pels membres de la Comissió de Fosses i Desapareguts i per la Comissió de Memòria i Reconeixements Democràtics del Govern de les Illes Balears, amb l’objectiu de mostrar l’esperit d’aquestes comissions; és a dir, la multidisciplinarietat de la memòria democràtica. D’aquesta manera, el programa de les jornades inclou intervencions amb especialistes del camp del dret, la psicologia, la història, l’arqueologia, l’art o l’antropologia, a més de testimonis de familiars directes com a principals investigadors.

Per poder assistir a les diferents ponències no cal inscripció prèvia i els interessats poden acudir a l’acte amb una antelació de deu minuts per recollir la seva entrada. Cal tenir en compte que la capacitat és limitada a les característiques de cada espai. Les jornades es podran seguir en directe des del canal de YouTube de la Vicepresidència del Govern: https://www.youtube.com/VicepresidènciaGOIB