torna

Detall de la notícia

Imatge 4875078

El Govern rep els esportistes de les Illes Balears que han participat als Jocs Olímpics de Tòquio 2020

Armengol: "Sou un orgull i un exemple per a tots nosaltres i vos desitjam el millor"

El Govern de les Illes Balears, encapçalat per la presidenta, Francina Armengol, i representat també pel vicepresident, Juan Pedro Yllanes; la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i el director general d’Esports, Carles Gonyalons, ha rebut al pati del Consolat de Mar una representació de la delegació dels 18 esportistes balears que han participat als Jocs Olímpics de Tòquio 2020, formada pels medallistes Marcus Cooper i Joan Cardona, els diplomats olímpics Albert Torres i Paula Barceló, i també per Mario Mola, Joan Lluís Pons, Mavi García, Jaime Mateu, Nicolau Mir i Natàlia Romero. En representació d’Alba Torrens han assistit a l’acte els seus pares. Tots ells hi han participat en nom de la representació dels esportistes olímpics a Tòquio, que completen Marco Asensio, Hugo González Oliveira, Marc Tur, Mateo Sanz, Rudy Fernández, Sergi Llull i Álex Abrines.

La presidenta Armengol ha expressat el seu agraïment i l'enhorabona en nom del Govern als esportistes i a totes aquelles persones que han fet possible els seus èxits: "els tècnics que vos han acompanyat des de sempre, les famílies que vos han donat suport, els amics i les amigues". "Les Balears som un referent esportiu, tenim una terra que convida a molts joves a fer esport d'elit i aconseguir grans fites com participar en uns jocs olímpics", ha dit la presidenta, per afegir que "una vegada més, l'esport de les Illes Balears ha demostrat la seva capacitat". Armengol ha qualificat els esportistes homenatjats avui com un exemple per a la ciutadania de les Illes i ha indicat que l'esport pot explicar el millor de nosaltres com a societat, amb valors com la disciplina, la feina en equip, el companyerisme, el saber compartir o la vida saludable. "Sou un orgull per a tots nosaltres i vos desitjam el millor tant en la tasca esportiva com en la personal", ha conclòs la presidenta.

El Govern els ha lliurat una obra d’art en forma de litografia creada expressament per l'artista mallorquina Maria Morell.Els esportistes han rebut les distincions de mans de persones significatives en la seva trajectòria esportiva, fet que ha estat possible gràcies a la col·laboració de les federacions, clubs i famílies, a les quals el Govern mostra el seu agraïment. El primer a rebre la distinció ha estat el nedador Joan Lluís Pons, per part del seu primer entrenador, Marcelo Cuartero. El triatleta Mario Mola ha rebut la litografia de les mans de l’amic i triatleta Miguel Ángel Fidalgo; a la ciclista Mavi García la hi ha lliurat el seu primer entrenador, Andreu Canals; a l’skater Jaime Mateu ho han fet els seus padrins, Margalida Solivellas i Álvaro Quijano; al gimnasta Nicolau Mir, la gimnasta Cintia Rodríguez; a l’atleta Natalia Romero, la seva parella i esportista Enrique Molina; al ciclista Albert Torres, el seu amic i ciclista David Muntaner, i a la regatista Paula Barceló, el seu primer entrenador, Miguel Sánchez Cuenca. En nom de la jugadora de bàsquet Alba Torrens, els seus pares han rebut la distinció de part de Maria Jaume Castelló, representant de la Federació de Bàsquet de les Illes Balears; al regatista Joan Cardona la hi ha lliurat el seu primer entrenador, Juancho Bertres, i finalment, al piragüista Marcus Cooper la hi ha entregat el amic i company, Jaume Mestre.

Tot seguit, Cooper, doble medallista olímpic ―Or a Rio i Plata a Tòquio― , ha dit unes paraules en nom dels esportistes olímpics. El piragüista ha recordat que "quan un esportista competeix no ho fa sol, sinó amb tota la gent que l'ha ajudat a arribar a aquella competició. "Quan acaba l'exhibició o creua la meta, l'èxit d'aquell esforç no és només mèrit de l'esportista, sinó que és de tot l'equip i de totes les persones que en algun moment han posat el seu granet d'arena, com familiars, periodistes, patrocinadors...". A més, també ha expressat el seu agraïment a totes les persones que li han fet costat, "perquè jo sol no hauria aconseguit la medalla".

Reconeixement als cossos tècnics

A més, el Govern també ha agraït l’esforç i l’èxit al cos tècnic, àrbitres i jutges de les Illes Balears que han assistit a Tòquio, fent-los entrega de la insígnia de les Illes Balears, que han rebut, en representació seva, el mecànic de ciclisme Víctor Bonnín, el fisioterapeuta de la selecció de bàsquet Oscar Delgado, i Manuel Martínez, tècnic de gimnàstica.

Als jocs olímpics també hi han participat Juan Antonio Ramos, tècnic de Taekwondo Gabon; Lorena Torres, científica esportiva de la selecció de bàsquet; Toni Ripoll, tècnic de vela; Asier Fernández, tècnic de vela; Carles Tur, preparador físic i nutricionista de vela; Cristina Hill, psicòloga de vela; Jaume Navarro, membre del comitè tècnic World Sailing; i Javi Torres, tècnic de vela.

Rècord de participació balear

A Tòquio 2020, celebrat entre el divendres 23 de juliol i el 8 d’agost, les Illes Balears han assolit el seu rècord històric de participació d’esportistes en uns jocs olímpics, amb una representació de 18 esportistes, que supera el màxim assolit de 16 esportistes als jocs de Rio de 2016, i també la més àmplia representació en 10 modalitats diferents.

La meitat dels participants, 9 dels 18 esportistes balears, han passat durant la seva carrera esportiva pel Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears, que gestiona la Conselleria d’Afers Socials i Esports. Es tracta de Joan Lluís Pons, Albert Torres, Mario Mola, Joan Cardona, Marc Tur, Mateo Sanz, Natalia Romero, Nicolau Mir i Paula Barceló.

Ara, els Paralímpics

L’acte d’homenatge als 18 esportistes olímpics s’ha celebrat un dia abans de l’inici dels Jocs Paralímpics a Tòquio, que tenen lloc aquests dies, entre el 24 d’agost i el 5 de setembre de 2021, i on participen 5 esportistes balears: el ciclista Joan Reinoso, el futbolista Miguel Ángel Sánchez, el piragüista Adrián Castaño, el triatleta Alejandro Sánchez Palomero i el nedador Xavi Torres.