torna

Detall de la notícia

Imatge 4869482

L'IBAVI col·labora amb el festival d'arquitectura open house palma obrint a la ciutadania 8 edificis d'hpp en construcció

L'IBAVI signa un conveni de col·laboració amb l'Associació Cultural Open House Palma per tal de mostrar vuit dels edificis d'habitatges que actualment es troben en construcció o en procés d'adjudicació.

L'objectiu de l'acord és donar a conèixer i fer partícip a la ciutadania de l'arquitectura social, sostenible i de qualitat que s'està duent a terme arreu de les Illes Balears amb finançament públic. D'aquesta manera, es dona l'oportunitat perquè la ciutadania de les Illes Balears pugui conèixer el que s'està fent des de l'Institut Balear de l'Habitatge.

El Festival d'Arquitectura Open House Palma es durà a terme el cap de setmana del 6 i 7 de novembre de 2021 i consisteix a obrir al públic, de manera gratuïta, més de 70 edificis i espais, de tots els districtes de la ciutat: Centre, Ponent, Nord i Llevant. D'aquesta manera, es podran visitar i conèixer els millors exemples d'arquitectura i disseny de Palma, habitualment tancats al públic.

Paral·lelament, es desenvoluparan diferents activitats relacionades amb l'arquitectura i urbanisme de Palma com taules de debat, rutes guiades a peu, tallers per a infants o un concurs de fotografia, entre d'altres.

Les visites guiades seran realitzades per un equip de voluntariat que s'encarregarà d'organitzar les cues i fer les explicacions. Actualment ja compten amb un centenar de voluntaris. El període d'inscripció per ser voluntari encara és obert a través de la web openhousepalma.org

Les vuit promocions de l'IBAVI que s'inclouen en el Festival d'Arquitectura Open House Palma són les següents:

1. 8 HPP al carrer d'Ignasi Barraquer. Es tracta de la primera promoció de l'IBAVI que recupera la pedra de marès, en forma de volta de canó, i coberta amb aïllament de Posidònia oceànica.

2. 19 HPP al carrer de Salvador Espriu. Aquesta promoció, situada just davant dels vuit habitatges socials d'Ignasi Barraquer, també es construeix amb murs de càrrega de marès, però aquesta vegada s'utilitzen forjats unidireccionals de fusta.

3. 43 HPP al carrer de Brotad. La promoció, situada davant la fàbrica de Can Ribas de la Soledat, es divideix en dos volums, de manera que tots els habitatges disposen de ventilació creuada i assolellament a les dues façanes. Els murs exteriors són de pedra de marès i s'adapten totalment a l'entorn on se situen, per aconseguir així una petjada reduïda de CO₂, tant durant la seva construcció com en la vida útil de l'edifici.

4. 35 HPP al carrer de Fornaris. La proposta guanyadora del concurs d'idees promogut per l'IBAVI, del despatx d'arquitectura català DATAEE, proposa uns habitatges amb consum energètic molt reduït, amb ventilació creuada, i que respecten l'entorn i el seu valor arquitectònic. La integració paisatgística de l'edifici s'assegura mitjançant la construcció mural i la utilització del marès en façana, de la mateixa manera que les edificacions del voltant del complex històric industrial de Can Ribas.

5. 30 HPP al carrer de Magdalena Bonet. Aquest projecte fou el guanyador d'un concurs d'idees a escala d'avantprojecte per l'IBAVI, del despatx català Vivas Arquitectos. Destaca per la senzillesa en el disseny del projecte, de manera coherent amb l'optimització de costos, la qualitat funcional i arquitectònica del projecte i la implantació de les mesures mediambientals necessàries per donar resposta a la situació d'emergència climàtica.

6. 8 HPP al carrer de Josep Togores. Cal destacar la utilització dels blocs de terra comprimida, extreta de la mateixa excavació, per fer l'estructura de l'edifici, la qual cosa ha permès reduir les emissions de carboni durant la construcció i assolir el nivell més alt d'eficiència energètica gràcies a les mesures bioclimàtiques.

7. 5 HPP al carrer de la Posada de Montserrat. Aquesta promoció s'ha dissenyat i construït seguint els criteris de l'arquitectura sostenible, que repercuteix en una eficiència energètica de l'habitatge i amb una reducció de les emissions tant en el procés de construcció com en la vida útil de l'immoble.

8. 57 habitatges tutelats i centre de dia al carrer de Cuba. La promoció, situada a la barriada del Molinar, està plantejada per donar servei a gent gran. És un nou model d'habitatges públics adreçat als col·lectius més vulnerables, en què, a la dificultat per accedir a l'habitatge per qüestions econòmiques, se sumen altres circumstàncies personals, a més de la necessitat d'una atenció més completa.