torna

Detall de la notícia

Imatge 4803253

Més de 700 persones participen a la «Tríada Mediterrània: Pa, oli i vi a l'Eivissa Antiga» organitzada pel MAEF i l'Ajuntament d'Eivissa

La «Tríada Mediterrània: Pa, oli i vi a l'Eivissa Antiga», organitzada pel Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF) i l'Ajuntament d'Eivissa, ha comptat amb la participació d'un total de 710 persones a les 10 activitats acomplertes durant els mesos de juny i juliol. La iniciativa finalitza aquest divendres 30 de juliol amb un concert de música electrònica amb la col·laboració de l'Associació Dj's i Productors d'Eivissa i Formentera (DIPEF) i l’associació Ocio de Ibiza amb el qual es donarà visibilitat a aquesta nova associació i s'aproparà el Museu monogràfic del Puig des Molins a les persones seguidores de la música electrònica.

La «Triada Mediterrània» ha permès aquest estiu gaudir del patrimoni arqueològic i gastronòmic amb el pa, l'oli i el vi com a productes protagonistes de la nostra història, en un emplaçament excepcional com és la necròpolis fenicipúnica del Puig des Molins. El projecte ha volgut difondre el coneixement històric que tenim sobre la producció d'aquests tres productes a l'Eivissa antiga, i a la vegada, connectar amb les noves propostes que impulsen empreses locals que recuperen tant varietats antigues com tècniques tradicionals. “La nostra història comença a l'Eivissa de l'època fenici púnica, i ho fa amb un viatge en el temps, al qual hem convidat a unir-se a tothom que vulgui sentir la nostra illa amb els cinc sentits. Per a gaudir-la amb totes les seves olors i sabors, tal com ens marca la tradició mediterrània, i per compartir la nostra taula, el nostre pa, el nostre oli i el nostre vi”, ha assenyalat la restauradora del MAEF i qui ha treballat la proposta, Helena Jiménez Barrero. A més, considera que el cicle de la «Tríada mediterrània» “ha connectat professionals de diferents àmbits al voltant d'un aliment fonamental de l'herència mediterrània”. D'aquesta forma, “el públic ha gaudit d'una activitat a l'aire lliure, en un espai natural i arqueològic privilegiat, la necròpolis del Puig des Molins, en la qual s'han combinat xerrades lúdiques i degustacions de productes ancestrals de la mà de productors de les nostres illes”.

La regidora de Turisme de l'Ajuntament d'Eivissa, Dessiré Ruiz, ha assenyalat que aquesta iniciativa, que va sorgir de les Taules de Treball del Pla Estratègic de Turisme, "ha estat tot un èxit". "Hem celebrat 8 conferències i dos concerts, i totes les activitats han tingut l'aforament complet. Ha estat una forma de transportar-nos a les nostres arrels on l'oli, el pa i el vi eren els elements essencials de la dieta mediterrània i s'ha fet servir la cultura gastronòmica dels nostres abans passats a la innovació culinària dels cuiners de la nostra ciutat".

Al projecte han participat professionals de diferents sectors que tenen vincles amb l'illa d'Eivissa, com la restauradora i historiadora del MAEF, Helena Jiménez, la historiadora i tècnica de didàctica del MAEF, Carmen Mezquida; el periodista especialitzat en pa, Ibán Yarza; Glenda Graziani, arqueòloga especialitzada en història de l'agricultura durant l'Antiguitat; Joan Roig, xef en Guillemís i Charo Val, propietària de La Alacena del Gourmet Ibiza, i gran defensora dels productes locals.

Durant les activitats, els especialistes de cada producte han fet una presentació sobre la història del pa, de l'oli o del vi i s'han ofert degustacions de la mà d'empreses productores locals com són Can Bufí, Can Coves, Gatzara, Es Brot, Can Blay, Can Noguera; Joan Benet, Can Miquel Guasch, Oliada, Sa Tanca des Clot, Pla de n'Ortiz, Ca na Platera, es Trull de ca n'Andreu, Can Rich, Terramoll, Cap de Barbaria, Can Rich, Can Maymó i Ibizcus. També s'ha rebut el suport en l'organització del Museu Etnogràfic d'Eivissa amb el préstec temporal de peces etnogràfiques. Per part del MAEF s'han realitzat, simultàniament durant les ponències, tallers infantils per als més petits, per tal de poder gaudir d'aquest cicle en família.