torna

Detall de la notícia

Imatge 4800078

Yllanes destaca el compromís de Sant Joan de Labritja en la lluita contra el canvi climàtic i la sobirania energètica

El vicepresident presenta dos punts de recàrrega doble per a vehicles elèctrics amb pèrgola fotovoltaica que reduiran l’emissió de més de 110.000 kg de CO2 l’any

El vicepresident del Govern de les Illes Balears i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest dimecres en el municipi de Sant Joan de Labritja dos punts de recàrrega doble per a vehicles elèctrics amb pèrgola solar fotovoltaica de 100 kW per a l’autoconsum dels punts i de les instal·lacions esportives, els quals evitaran 110.790 kg d’emissions de CO2 l’any.

Aquests punts de càrrega han estat finançats a través de la convocatòria pública de Punts de Recàrrega per a Administracions Locals (PRAL) a través d’un projecte ITS, han rebut una subvenció de 162.800 euros per part del Govern i s’han invertit un total de 220.480 euros. Aquesta pèrgola, instal·lada a part d’un aparcament del poliesportiu de Sant Joan, compleix amb la Llei de canvi climàtic que obliga a cobrir amb plaques solars aquells aparcaments de més de 1.000 m2 per al 2025.

D’altra banda, aquesta instal·lació serveix per impulsar la mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics, ja que la pèrgola de l’aparcament dona la possibilitat de recarregar diversos vehicles alhora des d’un únic equip, a més de permetre minimitzar els costos d’instal·lació i l’impacte estètic de les infraestructures en la via pública.

El vicepresident Yllanes ha destacat que aquests tipus d’instal·lacions «són un exemple del tipus de model al qual el Govern vol arribar. Volem impulsar tant l’autoconsum renovable com la mobilitat elèctrica, dos dels eixos principals de la transició energètica, i és per això que les administracions locals són imprescindibles en la lluita contra el canvi climàtic i en el procés de transició energètica que hem iniciat. Des del local es comença, posant les bases per a un canvi de model cap a una societat més sostenible i respectuosa amb l’entorn».

«Des del Govern tenim molt clar que aquest punt de càrrega que s’autoabasteix és un exemple del tipus de model al qual volem anar en els propers dos anys: potenciam l’autoconsum, també en els edificis públics, per avançar cap a la sobirania energètica», ha afegit el vicepresident.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha destacat que aquestes instal·lacions finançades pel Govern suposen una altra passa cap al compliment de la Llei de canvi climàtic. «Aquests projectes són molt importants, ja que gràcies a aquestes instal·lacions fotovoltaiques amb punts de càrrega impulsam tant l’autoconsum renovable com la mobilitat elèctrica, dos dels eixos principals de la transició energètica. Hem d’estar preparats per modernitzar les infraestructures davant la electrificació imminent dels vehicles que ve, així com per aprofitar l’arribada dels fons europeus».

«L’objectiu per al 2022 és superar els 1.000 punts de recàrrega d’accés públic per a vehicles elèctrics, doblant els punts respecte a 2020. Vull recordar que aquesta fita l’haurem aconseguida tres anys abans de l’objectiu inicialment situat a 2025, però podem ser encara més ambiciosos i accelerar la expansió de la xarxa», ha afegit.

Cal recordar que recentment s’ha modificat la convocatòria de Punts de Recàrrega de l’Administració Local (PRAL), a causa de la demanda dels ajuntaments d’acollir-se a aquestes subvencions. Així, per tal que es pugui garantir la instal·lació de totes les pèrgoles possibles per a les administracions locals, s’augmentarà la quantia destinada a aquests projectes en un 70 %, i els 6 milions d’euros pressupostats inicialment s’incrementaran fins als 10,2; és a dir, 4,2 milions més.

D’altra banda, també s’ampliarà el termini de justificació fins al 30 de desembre de 2022. D’aquesta manera, els ajuntaments tindran més marge per executar els projectes dins el termini establert.