torna

Detall de la notícia

Imatge 4797743

El Consell LGTBI de les Balears condemna les agressions LGTBI-fòbiques ocorregudes dins i fora de les Illes

El Govern aprova una línia de subvencions per a projectes que defensin la diversitat sexual i de gènere amb un pressupost de 80.000 euros

Des de l’aprovació de la Llei LGTBI i l’agilització de la llista d’espera en la reassignació de sexe, s’han finançat 45 operacions


El Consell de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals de les Illes Balears s’ha reunit aquest dimecres per condemnar les agressions i atacs a persones del col·lectiu LGTBI ocorreguts durant les darreres setmanes tant a les Illes com a altres territoris de l’Estat; a més, ha celebrat que la Unió Europea hagi obert un expedient sancionador a Hongria i Polònia per aprovar mesures discriminatòries i permetre iniciatives que ataquen els drets humans de les persones LGTBI.

La declaració institucional ha estat aprovada dins el Consell amb els vots a favor de tots els presents excepte VOX. També s’hi han adherit sense poder participar en el ple Podem, CCOO, l'Ajuntament de Palma l’entitat Sa Clau de s’Armari i la vocal Virginia Vallejo; altres partits, com el Partit Popular, ni s’han adherit ni han participat en la reunió. El text aprovat recorda el compromís d’aquest òrgan i del Govern de les Illes amb l’erradicació de l’LGTBI-fòbia i la lluita per unes Illes Balears «on totes les persones puguin ser, estimar i viure d’acord amb el que són, sense qüestionaments, atacs ni patologitzacions que posin en dubte els seus drets fonamentals».

A més d’aprovar la declaració, durant el Consell LGTBI s’ha presentat la convocatòria de subvencions que el Govern treu cada any per dissenyar i implementar projectes de diversitat sexual i de gènere. Enguany, el pressupost és de 80.000 euros, que es distribueixen en tres línies d’ajudes: una per fer que les empreses impulsin mesures de responsabilitat social en matèria LGTBI; una altra per formar professionals en diversitat sexual, familiar i de gènere, i una darrera destinada a entendre la causa i les conseqüències de l’LGTBI-fòbia a les Balears.

La reunió ha estat presidida per la presidenta del Govern, Francina Armengol, i, una vegada ha finalitzat, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha explicat les agressions ocorregudes les darreres setmanes i les legislacions LGTBI-fòbiques a Europa «són una realitat dura i terrible, que genera un mal insuportable a les víctimes i al seu entorn i que va en contra dels drets humans. I és per això que avui, davant l’odi de qui vol tancar, de nou, persones dins d’armaris, manifestam la nostra unitat per destruir-los».

Balanç de cinc anys de Llei contra l’LGTBI-fòbia

Garrido també ha aprofitat la seva intervenció per fer balanç dels primers cinc anys de vida de la Llei contra l’LGTBI-fòbia, una norma pionera a l’Estat que ha permès crear un ventall de protecció i reconeixement de drets per a les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals de les Illes.

Des de la seva aprovació el 2016, la Llei ha impulsat la creació del Consell LGTBI, del Servei d’Unitat de Gènere de Son Espases, ha permès l’elaboració de protocols d’atenció a l’alumnat trans*, ha articulat sancions per delictes d’odi i ha donat agilitat a les operacions de reassignació de sexe per a les persones transsexuals. De fet, gràcies a un acord amb Barnaclínic signat pel Servei de Salut, mentre que entre el 2006 i el 2017 es van fer 7 operacions amb una llista d’espera d’aproximadament 10 anys, entre el 2018 i el 2021 s’han fet 45 intervencions quirúrgiques. 

En aquest sentit, la consellera ha valorat que en aquests cinc anys «hem fet passes cap a unes Illes més justes, que reconeguin el dret de les persones a ser qui són i on no hi càpiga l’odi» i ha recordat que s’ha de seguir treballant en aquesta línia perquè «cada dia que passa sense que es treballi per protegir els drets LGTBI és un dia perdut, un dia on algú pot patir, un dia on algú pot ser agredit, discriminat o rebutjat. I no ens ho podem permetre com a societat».

A més de la presidenta i de la consellera, han assistit al Ple del Consell LGTBI: diversos directors i directores generals del Govern; representants dels partits polítics PSIB, Més per Mallorca, Ciutadans i VOX; representants dels agents socials i econòmics; membres dels consells insulars, i experts i entitats que treballen pels drets de les persones LGTBI.