torna

Detall de la notícia

Imatge 4790991

El conseller Company visita la fira ARCO amb la presència de les Illes Balears a través de l'estand de l'IEB

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha assistit aquest dimecres a la inauguració de la fira d’art contemporani ARCOmadrid 2021. Així, ha visitat l’estand de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), que per segon any consecutiu té presència pròpia amb la proposta Réplica. Tour de force, de l'artista balear Joan Morey i comissariada per Jesús Alcaide. Company ha estat acompanyat de la directora general de Cultura, Catalina Solivellas, i del director gerent de l’IEB, Mateu Malondra.

Company ha explicat que l’IEB compta amb un estand amb l’objectiu de promoure i donar visibilitat a la creació artística de les arts visuals de les Illes Balears, segons recull el seu pla estratègic. En aquest sentit, a l’estand es mostra un projecte expositiu curatorial que s’ha seleccionat per representar les Illes Balears amb una convocatòria pública. “L'estand de l'IEB és una aposta des de la part pública per mostrar la representació de les arts visuals de les Illes Balears. Des del Govern donam suport al treball dels artistes i galeristes a la fira més important d'Espanya d'art contemporani", ha explicat Company.

Les galeries participants disposen d'una línia d'ajudes específica de l'IEB  de projecció exterior per a les arts visuals, dotada amb 300.000 euros. A més, compten també amb la de fires i festivals, que enguany ha incrementat el seu pressupost fins a 1.150.000 euros.

La proposta de Joan Morey ha guanyat per unanimitat la convocatòria llançada per l'IEB per seleccionar un projecte de comissariat per a l'estand de l'Institut d'Estudis Baleàrics a ARCOmadrid 2021, que se celebra fins aquest diumenge a IFEMA Fira de Madrid. "És un acte de generositat per part de l'IEB oferir aquest espai a artistes que no estan en el mercat i que, com en el meu cas, permet la possibilitat de generar obra física a partir del llenguatge de la performance. M'agradaria que el públic reflexionés amb aquest projecte sobre les similituds entre la pandèmia del VIH i la de la Covid", ha dit.

Réplica. Tour de force és un projecte comissariat de Jesús Alcaide a partir de l'obra Tour de force (2017) de Joan Morey. Travessa el problema del VIH/Sida i la seva relació amb la ciutat, l'espai públic, el context social i cultural en què es produeix la transmissió. Presenta una narrativa que es reactualitza i ens alerta sobre com la idea d'un món immune només és una impossible ficció.  Demà, a les 19 hores, l'estand de l'IEB acollirà un diàleg performatiu amb el comissari i l'artista. 

El jurat va destacar l'excel·lència, la qualitat i el rigor de la proposta comissarial presentada. El jurat ha estat compost per Martí Manen, director d'Index Foundation; Julia Morandeira Arrizabalaga, investigadora i comissària d'art; Antonio Ortega, artista i docent en Massana, Universitat de Barcelona; Violant Porcel, galerista; Marta Rincón, responsable d'arts visuals, arquitectura i disseny en Acció Cultural Espanyola (AC / E); així com un tècnic de l'IEB amb veu i sense vot.

D'altra banda, la comitiva del Govern també ha visitat els estands de les galeries de les Illes Balears. En aquest cas són la L21 Gallery, la Galeria Fran Reus i la Galeria Horrach Moyà.

Alcaide i Morey

Jesús Alcaide (Còrdova, 1977) és investigador, crític d'art i curador independent. Desenvolupa les seves investigacions i treballs de comissariat en diferents territoris de les pràctiques artístiques contemporànies.

Joan Morey (Sant Llorenç des Cardassar, Mallorca. 1972) ha produït un extens conjunt de performances, vídeos, instal·lacions i obres sonores i gràfiques que, des de finals dels anys noranta, explora la intersecció entre teatre, cinema, filosofia, sexualitat i subjectivitat. La seva pràctica uneix tres gèneres fonamentals de l'art contemporani: la performance (a través d'escenaris que es desenvolupen en el temps, en els quals habitualment participen cossos humans i el mateix públic), l'apropiació (prenent i reformulant textos, formes i estils existents, sigui de fonts literàries, clàssiques o de la subcultura) i la crítica institucional (amb la qual examina i aborda les ideologies i el poder de les nostres institucions socials, culturals i polítiques).