torna

Detall de la notícia

Imatge 4757251

Cultura presenta un programa integral de 5 milions d'euros en ajudes

La convocatòria de producció audiovisual puja a 800.000 euros; la de Fires i Festivals a 1.150.000 euros i projectes culturals es publicarà per 400.000 euros

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presentat avui el programa d’ajudes de Cultura del Govern amb un pressupost de 5 milions d'euros per "afavorir la reactivació, cohesionar i enfortir el teixit empresarial i la projecció del sector cultural de les Illes Balears".

El programa és un pla integral compost per tres línies d'acció: ajudes públiques; la digitalització del procés de gestió de les convocatòries i sessions informatives per a la presentació de documentació.

Les bases de les convocatòries han estat revisades i reformulades en una aposta per polítiques culturals que afavoreixen l’excel·lència amb criteris competitius, la creació de plantilles per presentar pressupostos o la millora de la redacció aclarint els objectes subvencionables.

Company ha desglossat totes les línies preparades des de Cultura del Govern i ha destacat les pujades significatives de les convocatòries destinades a fires i festivals, producció audiovisual i projectes culturals, entre altres.

La dotació de Fires i Festivals ascendeix enguany a 1.150.000 euros, més del doble de la xifra de partida el 2020, amb 490.000 euros.

La línia general està dotada amb 850.000 euros, té caràcter competitiu, sublínies específiques per a cada sector, màxims fins a 75.000 euros per sol·licitant i criteris de baremació revisats i afinats per ajustar-se a les necessitats del sector. Entre les novetats, la convocatòria compta amb una línia i criteris de baremació propis per als centres de creació, dotada amb 100.000 euros. A més, Cultura del Govern ha previst 200.000 euros per cobrir de manera retroactiva les ajudes als organitzadors de fires i festivals que havien quedat fora el 2020 per crèdit exhaurit quan la convocatòria es regia pel criteri de l'ordre d'entrada. "D'aquesta manera, complim el nostre compromís amb els organitzadors de fires i festivals, als qui donàrem suport també amb una línia per a activitats cancel·lades o ajornades durant el confinament i apostam pels criteris competitius per afavorir la qualitat dels projectes", ha explicat Company.

En el cas de producció audiovisual, la convocatòria puja fins als 800.000 euros, un 33% més que el 2020 quan es va publicar per 600.000 i «per fomentar un sector amb molt de potencial». Pel que fa als projectes culturals, la pujada és també substancial, amb una partida de 400.000 euros quan al 2020 va ser de 256.500 euros.

Les ajudes per a la projecció exterior han estat també treballades amb formularis afinats per millorar la presentació i resolució i determinen de forma més clara els objectes subvencionables. A més, les bases incorporen una puntuació extra per produir els projectes de la primera convocatòria de creació. Així, Cultura del Govern destina 300.000 euros (200.000 el 2020) per a la projecció exterior per a arts escèniques; 150.000 euros per a audiovisuals; 300.000 euros (235.000 el 2020) per a música; 300.000 euros per a literatura, còmic, pensament i edició de llibres educatius i recerca científica; 300.000 euros per a arts visuals; i 125.000 euros per a la cultura popular.

Aquestes ajudes donen suport a la mobilitat d'artistes i professionals, a la promoció exterior d'espectacles, obres artístiques i literàries, projectes d'arts visuals i la traducció i edició de llibres de ficció, assaig, il·lustració o còmic i la cultura popular.

Els beneficiaris són els artistes i agents culturals de les Illes Balears que desenvolupen projectes fora de la seva illa de residència o els agents externs que acullen manifestacions artístiques balears.

Els paquets d'ajudes per a enguany es completen amb la publicació de línies per a creació (490.000 euros), recerca (200.000 euros), el foment de les indústries culturals a través dels equipaments (300.000 euros), estudis locals (40.000 euros) i el circuit de programació interilles de música i arts escèniques, TalentIB (200.000 euros).

Plataforma digital

La segona línia d'acció del programa de Cultura del Govern se centra en la posada en marxa d'una plataforma per a la presentació i justificació digitalitzada de la documentació per concórrer a les ajudes i suposarà una millora substancial en la gestió de les convocatòries de subvencions. L'àrea de Cultura i, especialment l’ICIB, treballen ja amb la Direcció General de Modernització -també part de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura- per publicar les convocatòries de l'ICIB amb aquest sistema pilot: producció audiovisual, projecció exterior audiovisual, projectes culturals i foment de les indústries culturals a través dels equipaments.

La implantació de la plataforma permetrà agilitar la presentació de la documentació i Cultura del Govern proporcionarà l'ajuda i informació necessàries als sol·licitants per al seu ús a través de sessions informatives específiques. La previsió és que el 2022 totes les convocatòries de Cultura del Govern es tramitin digitalment.

L’objectiu, segons ha explicat el conseller, és agilitzar els processos amb una presentació més acurada de la documentació i una justificació més ràpida.

El programa integral d’ajudes del Govern, que el conseller Company i el seu equip de Cultura han explicat aquest matí a representants del sector, abasta tot el procés d'un projecte cultural: des de la creació a l’exhibició i a la projecció exterior per a arts escèniques, audiovisual, arts visuals, música, literatura, còmic, il·lustració i cultura popular.

Les ajudes estan destinades a tots els agents del sector (empreses, autònoms i associacions) i es convocaran en diferents paquets.