torna

Detall de la notícia

Imatge 4744819

Educació ja té obertes 98 qualificacions professionals del Pla ACREDITA

\ S’acaben de publicar al BOIB 17 noves qualificacions dels sectors d’Informàtica i comunicacions, d’Electricitat i electrònica i de Transport i manteniment de vehicles, entre d’altres

\ Aquest Pla impulsa el reconeixement de l’experiència professional dels treballadors amb certificats oficials

\ L’objectiu és incrementar el nombre de persones titulades, animar la formació al llarg de la vida i reduir l’abandonament escolar

\ Avui es posa en marxa una campanya als mitjans de comunicació per donar a conèixer aquestes qualificacions professionals a les Illes Balears

 

La Conselleria d’Educació i Formació Professional, mitjançant la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors i l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB), va publicar al BOIB (5 juny) la Resolució per la qual es convoca el procediment per avaluar i acreditar les competències professionals adquirides a través de l’experiència laboral o de vies no formals de formació. 

Aquesta convocatòria preveu la certificació de 17 noves qualificacions professionals de les famílies professionals d’Informàtica i comunicacions (IFC), d’Electricitat i electrònica (ELE), de Serveis socioculturals i a la comunitat (SSC), de Transport i manteniment de vehicles (TMV) i de Maritimopesquera (MAP).

La majoria d’aquestes qualificacions pertanyen a la família professional d’Electricitat i electrònica (6 qualificacions), mentre que la resta estan repartides entre les famílies professionals d’Informàtica i comunicacions (4 qualificacions), de Serveis socioculturals i a la comunitat (3 qualificacions), de Transport i manteniment de vehicles (3 qualificacions) i Maritimopesquera (1 qualificació).

Campanya informativa per incrementar el nombre de persones titulades a les Balears

El Pla ACREDITA vol impulsar el reconeixement de l’experiència professional dels treballadors amb certificats oficials de les Illes Balears. L’objectiu d’aquesta iniciativa és incrementar el nombre de persones titulades i animar la formació al llarg de la vida.

Fins ara aquestes acreditacions es feien en convocatòries específiques i amb terminis tancats, per la qual cosa els interessants tan sols podien iniciar el procediment quan s’obria la seva especialitat. A partir d’ara s’eliminen els terminis i es comença a obrir un procés que progressivament inclourà les 667 qualificacions reconegudes en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals per acreditar l’experiència professional adquirida per vies no formals de formació.   

Les qualificacions recollides en el Catàleg estableixen les competències pròpies d’una professió, de manera que es pugui determinar a través de documents i de proves pràctiques si una persona és capaç de desenvolupar competentment la professió amb qualificació professional gràcies a un conjunt ampli de formació al llarg de la vida. Això afavoreix la mobilitat i transparència de les qualificacions a la Unió Europea. 

Per donar a conèixer aquest Pla i les novetats que presenta, a partir d’avui es llança una campanya als mitjans de comunicació de les Illes Balears a les ràdios i mitjans digitals.

17 noves qualificacions professionals que se sumen a les 81 obertes des de principi d’any

Educació continua així amb el compromís d’obrir les 667 qualificacions de les 26 famílies professionals reconegudes en tres nivells diferents de qualificació per al proper 2022. El procés va començar el passat mes de gener, quan es varen obrir les 5 primeres, i amb les del passat dissabte ja són gairebé un centenar les qualificacions professionals obertes.  A la darrera convocatòria, la cinquena, n’arriben 17 més, distribuïdes de la manera següent:  

Família d’Electricitat i electrònica (ELE) 

 • Operacions auxiliars de muntatge d’instal·lacions electrotècniques i de telecomunicacions en edificis (nivell 1).
 • Muntatge i manteniment de sistemes de telefonia i infraestructures de xarxes locals de dades (nivell 2).
 • Muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió (nivell 2).
 • Instal·lació i manteniment de sistemes d’electromedicina (nivell 2).
 •  Muntatge i manteniment de sistemes d’automatització industrial (nivell 2).
 •  Gestió i supervisió del muntatge i manteniment d’instal·lacions elèctriques en l’entorn dels edificis (nivell 3).

Família d’Informàtica i comunicacions (IFC)

 • Operacions auxiliars de muntatge i manteniment de sistemes microinformàtics (nivell 1).
 •  Confecció i publicació de pàgines web (nivell 2).
 •  Muntatge i reparació de sistemes microinformàtics (nivell 2).
 • Gestió de sistemes informàtics (nivell 3).

Família de Serveis socioculturals i a la comunitat (SSC)

 • Dinamització d’activitats de temps lliure educatiu infantil i juvenil (nivell 2).
 • Docència de la formació per a l’ocupació (nivell 3).
 • Direcció i coordinació d’activitats de temps lliure educatiu infantil i juvenil (nivell 3).

Família de Maritimopesquera (MAP)

 • Operacions auxiliars de manteniment d’elements estructurals i de recobriment de superfícies d’embarcacions esportives i d’esbarjo (nivell 1).

Família de Transport i manteniment de vehicles (TMV)

 • Pintura de vehicles (nivell 2).
 •  Manteniment d’estructures de carrosseries de vehicles (nivell 2).
 • Manteniment d’elements no estructurals de carrosseries de vehicles (nivell 2).

 

Actualment 720 persones es troben en procés d’acreditació

Després de la publicació de les primeres qualificacions professionals del Pla ACREDITA del passat mes de gener, 720 persones es troben actualment en procés d’acreditació, mentre que un total de 170 ja es troben a la darrera fase del procés, el d’avaluació.

Cal recordar que amb l’objectiu d’augmentar el nombre de persones acreditades a les Illes Balears dins el Pla Acredita, des d’Educació s’han incrementat els punts d’orientació acadèmica i professional (POAP i extensions dels POAP), de 5 a 19. Aquests POAP estan ubicats als centres d’educació de persones adultes (CEPA), a la Conselleria i als centres integrats de formació professional (CIFP) de les Illes Balears, per la qual cosa faciliten el procés d’inscripció. A més, s’ha dotat amb 10 persones l’Institut de les Qualificacions Professionals de les Illes Balears (IQPIB), per crear la infraestructura necessària per poder orientar i dur a terme el procés d’acreditació. Aquest operatiu suposa una inversió de 4.693.181,32 €, que arriba del Pla de Formació Professional per al creixement econòmic i social i l'ocupabilitat del Ministeri d’Educació i Formació Professional.