torna

Detall de la notícia

Imatge 4731452

Es presenta el vuitè Trofeu de Balears d'aigües obertes que duu per primera vegada el nom dels germans Granados Aumacellas

El campionat, organitzat per la Federació Balear de Natació, se celebra diumenge en aigües eivissenques

Hi participen nedadors de les categories Aleví; Infantil i Màsters; i Junior i Absoluts​

La consellera d'Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha assistit a la presentació del vuitè campionat de Balears d'aigües obertes que organitza la Federació Balear de Natació i que se celebra aquest diumenge 6 de juny a la platja de Cala Llonga (Eivissa).

El trofeu duu per primera vegada el nom dels germans Granados Aumacellas en homenatge a aquesta família de grans nedadors, Enrique i Jorge Granados Aumacellas, i la seva implicació en la natació balear. Cal recordar que Enrique Granados, qui fou president de la Federació Balear de Natació en dos períodes diferents, també va rebre el guardó Cornelius Atticus 2001, atorgat pel Govern de les Illes Balears. (Veure currículums annexos).

Al campionat, hi participen nedadors de les categories Aleví; Infantil i Màsters; i Junior i Absoluts.

"Enhorabona a la Federació pel canvi de nom d'aquest trofeu. És un encert. Posar el nom de Granados Aumacellas és contribuir a visibilitzar uns grans esportistes de les Illes Balears i facilitar la construcció de la història de l'esport balear, especialment en aquest cas que duu darrere una història familiar”, ha dit la consellera Fina Santiago.

A l'acte de presentació, també hi ha assistit el director general d'Esports, Carles Gonyalons, el gerent de la Fundació per a l'Esport Balear, Toni Muñoz, la presidenta de la Federació de Natació, Núria Perea, i representants familiars i dels clubs on varen nedar els dos germans Granados Aumacellas (CN Palma i ESMAS).

INFORMACIÓ GERMANS GRANADOS

Enrique Granados Aumacellas (1934-2018), president de la Federació Balear de Natació en dos períodes diferents 1973-79 i 1992-99, va estar lligat a la natació fins a la seva mort, com a esportista, tècnic i dirigent, i banderer durant molts anys de la natació balear. Va ser un dels artífexs del Pla d'Or de la Natació Balear, un pla general per al desenvolupament de la natació en la nostra comunitat, que va impulsar el nostre esport fins a cotes excepcionals en aquell moment.

Va ser un dels primers esportistes que va traspassar fronteres i va estar becat en una universitat dels Estats Units, on va compaginar els seus estudis amb la pràctica esportiva.

Va desenvolupar la seva carrera en el Real Canoe i aconseguí en diverses ocasions campionats d'Espanya, així com rècords nacionals en 200, 400 i 1.500 metres lliure i 200 papallona. Va participar en els Jocs Olímpics d'Hèlsinki 1952 i va ser seleccionat per a participar en els de Melbourne 1956, encara que finalment no va poder participar per l'absència d'Espanya en aquest esdeveniment.

Va ser medalla de bronze en els primers Jocs Mediterranis celebrats a Alexandria el 1951 en 400 i 1500 lliure, i bronze també a Barcelona 1955 amb el relleu 4x200 lliure.

Com a entrenador, es va formar als Estats Units. Va ser director general del Mundial de natació de Madrid 1986 i directiu de la RFEN.

La seva labor d'impuls de l'esport aquàtic, no sols a les Illes Balears si no a nivell nacional i internacional, no es va quedar en la natació, sinó que va ser el que va impulsar el gran trofeu “Mallorca Sincro” i va ser membre de la Comissió Tècnica de la Lliga Europea de natació sincronitzada.

A causa de la seva llarga i dilatada carrera en la natació, va obtenir diversos reconeixements com la medalla de bronze de la Reial Orde del Mèrit Esportiu del Consell Superior d'Esports (1992) i la placa d'honor de la RFEN.

També cal destacar el guardó atorgat pel Govern dels Illes Balears, el Cornelius Atticus 2001, atorgat per la seva dilatada trajectòria en el món de l'esport i de la natació.

Jorge Granados Aumacellas (1936-2021), un dels pioners i impulsors al costat del seu germà Enrique de la natació a Mallorca i a nivell nacional.

Internacional per Espanya en la dècada dels 50, va rebre de la Delegació Nacional d'Educació Física i Esports i la Delegació del Front de Joventuts una beca per a partir a entrenar a Alemanya (el seu germà Enrique se'n va anar als Estats Units, segons explica Ramiro Cerdà en la web de la RFEN). Anys després, tots dos van recalar a Mallorca, en el CN Palma, on van continuar vinculats a la natació; un esport al qual van arribar de la mà dels seus progenitors.

Jorge Granados acumulava una infinitat de podis de categoria nacional i internacional, tant federat com en categoria màsters.

Un dels últims èxits de Jorge Granados va ser la medalla de plata en la prova de 3.000 metres d'aigües obertes, en la categoria de més de 80 anys, en el Campionat del Món que es va disputar a Budapest (Hongria) el 2017. A més, era un habitual de la travessia que se celebrava en El Molinar a l'agost i de la Copa Nadal, cada 25 de desembre a Palma i en la qual durant diversos anys era el nedador més veterà que hi participava.

De fet, els dos germans van ser impulsors del Mallorca Open Masters, que el 2019 va celebrar la seva vint-i-cinquena edició, i que té lloc a l'illa amb la presència de nedadors veterans de tot el món.

El pare d'ambdós, Enrique Granados Gal, ja va ser nedador i va participar en les Olimpíades de 1920 i 1924 amb l'equip de waterpolo. Precisament. va ser qui va introduir a Espanya l'estil ‘crawl’ (crol). Per la seva banda, la seva mare, Maria Aumacellas, també nedadora, va ser qui va introduir la natació sincronitzada a Espanya.

Jorge Granados i el seu germà Enrique Granados eren néts del compositor Enrique Granados, qui va morir ofegat quan el seu vaixell va ser bombardejat durant la I Guerra Mundial. Ni la seva dona ni ell sabien nedar i tots dos van morir. La família va quedar marcada per l'incident i el seu fill, Enrique Granados Gal, va abandonar la seva carrera de marí mercant per la vocació de dedicar-se a nedar i convertir-se en entrenador de natació; una devoció que va transmetre als seus fills, Enrique i Jorge.