torna

Detall de la notícia

Imatge 4713216

La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura i el Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears organitzen les I Jornades Tècniques

Els participants han tractat la navegació a vela llatina a les illes Balears i les Pitiüses

La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura i el Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial han dut a terme avui, de manera virtual, la I Jornada sobre la Tècnica de Navegació a Vela Llatina a les Illes Balears i les Pitiüses.

El tema de la I Jornada Tècnica ha tingut com a tema general els coneixements i la tècnica de navegació a vela llatina a les illes Balears i les Pitiüses amb l’objectiu de donar-lo a conèixer i difondre’l, com un bé cultural que s’ha transmès de generació en generació.

La navegació a la vela llatina es practica a les illes Balears i Pitiüses com una activitat recreativa impulsada majoritàriament per les associacions cíviques dedicades a la salvaguarda del patrimoni marítim illenc i es practica amb embarcacions tradicionals.

Es va triar impulsar la declaració de BICIM (Bé d’Interès Cultural Immaterial) la tècnica de navegació de la vela llatina perquè hi ha interès dels diferents territoris de la Mediterrània per fer la declaració.

Així mateix, s’està treballant en una candidatura a escala internacional de bé cultural del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. El Consell de Mallorca ja ha incoat la declaració de la tècnica de navegació de la vela llatina. Ara bé, a la resta de consells insulars està pendent. Els informes dels experts corresponents a aquest tema ja s’han redactat i es debatran en les jornades tècniques.

Objectiu de les jornades tècniques

El Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears va proposar dur a terme unes jornades tècniques per impulsar la identificació de manifestacions del Patrimoni Cultural Immaterial que siguin comunes a totes les Illes i promoure el procediment per a una posterior incoació per a la seva declaració com a BICIMCO (Bé d’Interès Cultural Immaterial Compartit).

En la sessió de 17 de desembre de 2020, dins de la informació de la proposta de jornades tècniques sobre possibles BICIMCO, es va acordar aprovar la celebració de les jornades tècniques de patrimoni cultural immaterial, any 2021: dues jornades els mesos de maig i novembre; any 2022: dues jornades els mesos de maig i novembre. Així mateix, es va aprovar que el tema de la primera jornada tècnica fos sobre la tècnica de navegació de la vela llatina i la segona jornada sobre toponímia.