torna

Detall de la notícia

Imatge 4668733

El conseller Marí es reuneix amb l'associació d'usuaris del tren per escoltar les seves propostes sobre el sistema tarifari

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, acompanyat del director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu, s'han reunit avui amb representants de l'Associació d'Usuaris del tren per escoltar les diferents propostes que aquests han plantejat respecte del nou sistema tarifari que va entrar en vigor amb les noves concessions del TIB.

Tant el conseller com el director han destacat que el nou sistema tarifari està aconseguint que els usuaris optin per la targeta intermodal cada vegada més i deixin d'adquirir els bitllets senzills, fet que es tradueix en un abaratiment del cost en viatges.

Així, si amb l'anterior sistema el 61,6% dels viatges es feien amb bitllet senzill en el bus, en els tres primers mesos de 2021 i amb el nou sistema tarifari, l'ús del bitllet senzill s'ha reduït a un 8,2%. En el cas de tren i metro, s'ha passat d'una utilització del bitllet senzill en un 51% dels viatges en 2020 a únicament un 17,11% amb el nou sistema.

Això es tradueix en una disminució del preu mitjà dels viatges amb el nou sistema.

El preu mitjà del viatge en bus ha estat aquest mes de març d'1,62 euros (1,61 el febrer i 1,67 el gener). Amb el sistema anterior, el preu mitjà per viatge era entre 1,85 i 1,79.

En el cas del tren i metro, el preu mitjà del mes de març ha estat d'1,39 euros per viatge (1,46 al febrer i 1,56 al gener). Amb el sistema antic el preu era d'entre 1,41 i 1,49 euros.

Amb el nou sistema es permeten fins a dos transbordaments gratuïts sempre que no passi més de 60 minuts entre la sortida del primer vehicle i l'entrada al segon.

Cal tenir en compte que la targeta intermodal és gratuïta i permet viatjar per tota la xarxa, no només en tren. Durant 2021 també permetrà transbordar amb l'EMT de Palma.

S'ha de destacar també que des de la posada en marxa del nou sistema s'ha incrementat el nombre d'usuaris. El mes de març, tot i la situació de restriccions de mobilitat per la crisi COVID-19, és el que ha registrat un major nombre d'usuaris dels darrers sis mesos: 295.555 usuaris en bus i 365.065 en tren i metro.

Finalment, s'han aportat dades a l'associació sobre els preus dels bitllets i el nombre de viatgers en aquests darrers mesos i s'han emplaçat a una nova reunió per seguir valorant i aportant propostes sobre el nou sistema tarifari.