torna

Detall de la notícia

Imatge 4618483

Les Balears lideren un projecte per crear una xarxa de comunitats autònomes lliures de prostitució i tràfic de dones

El projecte té un pressupost estimat de 38 milions d’euros i compta amb la participació de les comunitats autònomes d’Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia, Aragó, Navarra i Melilla

La iniciativa s’ha presentat al Govern espanyol per a la seva possible inclusió entre els projectes que seran finançats amb fons europeus

Avui el Govern de les Illes Balears ha presentat el projecte «Xarxa de comunitats autònomes per una vida lliure de violència per a les dones en contextos de prostitució i l’eliminació del tràfic i l’explotació sexual infantil i adolescent», en una reunió de la Comissió de Seguiment del Pla Autonòmic per a la Lluita contra el Tràfic de Dones i Nines amb Fins d’Explotació Sexual i l’Abordatge de la Prostitució. 

Aquest projecte, liderat per les Balears, compta amb la participació de set comunitats autònomes més i la ciutat autònoma de Melilla, i té com a objectiu donar una resposta integral a les dones víctimes de tràfic, dones en contextos de prostitució i víctimes d’explotació sexual infantil i adolescent, per acompanyar-les i oferir-los garanties per a un projecte de vida propi fora de l’àmbit de la prostitució. 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha traslladat els detalls del projecte als membres de la Comissió de Seguiment, que s’ha reunit aquest dimecres. Durant la seva intervenció, la presidenta ha reivindicat el lideratge de les Balears en un programa «ambiciós, integral, que comprèn tots els àmbits i implica tota la societat en l’eliminació d’una realitat que ens hauria d’avergonyir que continuï existint».

Armengol ha explicat que ja s’han creat meses de treball de persones expertes perquè «tan bon punt el Govern d’Espanya aprovi el projecte ens puguem posar a fer feina immediatament», ja que «cada dia que passa és un dia més a l’infern que moltes d’aquestes dones viuen a mans dels seus explotadors».

La iniciativa consta de tres blocs d’actuació i preveu el rescat i l’atenció de 2.500 dones en situació de prostitució a totes les comunitats autònomes, a les quals s’oferirà un paquet de recursos per ajudar-les a restituir el seu projecte de vida. Suport i acompanyament psicològic i jurídic, formació, orientació sociolaboral, atenció a les seves filles i fills, ajuda d’accés a l’habitatge i oportunitats de treball són algunes de les mesures previstes. 

Aquest rescat es complementarà amb un pla orientat a generar un canvi de valors en la nostra societat. Així, es preveuen accions per a la sensibilització, la conscienciació i la formació, amb campanyes destinades a la ciutadania i també als homes prostituïdors. Els joves seran un dels col·lectius prioritaris d’aquestes campanyes, ja que l’accés primerenc a la pornografia ha tergiversat la seva visió de la sexualitat, amb una imatge de dones sotmeses o agredides, fins i tot abans d’arribar a mantenir relacions.

El projecte preveu la realització d’estudis i investigacions, així com iniciatives educatives i d’educació afectivosexual, i treball amb professionals de diferents àmbits per a la identificació i l’abordatge de l’explotació sexual infantil i adolescent. Finalment, també es preveu l’estudi de la normativa existent i bones pràctiques legislatives i propostes per combatre el tràfic i la prostitució, de la qual cosa es derivaran tot un seguit de propostes normatives. 

Amb quatre anys de durada i un pressupost de més de 38 milions d’euros, aquest projecte sorgeix a partir de l’elaboració d’un estudi encarregat per l’Institut Balear de la Dona que mostra la realitat de la prostitució a les Balears, en el qual van participar entitats com Casal Petit o la Creu Roja, diverses institucions de les Balears i el Grup d’Estudi de la Prostitució a les Illes Balears (GEPIB), així com professionals de diferents àmbits com el jurídic, la sociologia, l’antropologia, la psicologia, i el treball social o sanitari. 

Aquest estudi va posar de manifest que gairebé nou de cada deu dones deixarien la prostitució si trobassin una feina i poguessin regularitzar la seva situació, que dues de cada tres dones prostituïdes ho fan per mantenir la seva família, o que entre el 30 % i el 50 % de les persones en situació de prostitució han estat víctimes de tràfic de persones amb fins d’explotació sexual. Aquestes dades, unides als elevats índexs de violència patida per les dones en situació de prostitució, han posat de manifest la necessitat d’oferir un projecte ambiciós i integral per al rescat d’aquestes dones i per combatre l’esclavitud del segle XXI.

El projecte s’ha presentat al Govern espanyol per a la seva possible inclusió entre les iniciatives que seran finançades pel fons europeu EU Next Generation. Aquest fons preveu donar suport a projectes innovadors i transformadors de la societat, amb esment especial a les seves implicacions socials, com ara l’atenció a col·lectius especialment vulnerables, a les desigualtats, al foment d’oportunitats i a la lluita per la igualtat entre dones i homes. 

En la reunió d’avui de la Comissió de Seguiment del Pla Autonòmic per a la Lluita contra el Tràfic de Dones i Nines amb Fins d’Explotació Sexual i l’Abordatge de la Prostitució, han participat representants del Govern, de la Delegació del Govern d’Espanya, dels consells insulars, dels ajuntaments que tenen mesa de treball sobre prostitució, de la FELIB, dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, d’entitats del tercer sector que treballen amb persones prostituïdes, de col·lectius feministes, de la UIB, del Col·legi d’Advocats, de la Fiscalia i del Col·legi de Psicòlegs.