torna

Detall de la notícia

Imatge 4593199

L'afiliació a la Seguretat Social puja al febrer per primera vegada en cinc mesos i continua l'estabilització del mercat laboral

El nombre de treballadors acollits a un ERTO s'incrementa respecte a gener, i se situa en 38.649 treballadors El nombre d'aturats se situa en 84.581 persones, 1.240 més que el mes de gener

Les Illes Balears van tancar el mes de febrer passat amb 413.235 persones afiliades a la Seguretat Social a les Illes Balears, 1.120 persones més que al gener (+0,27%), la qual cosa mostra una continuació en la tendència d'estabilització del mercat laboral començada el mes de desembre passat.

Quant al nombre de treballadors inclosos en un ERTO, les dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions reflecteixen un augment respecte al mes anterior. Així, a les Illes Balears hi ha 38.649 treballadors afectats per un ERTO, un 9,9% més que les 35.156 persones registrades el mes de gener.

Unes xifres que, segons ha assegurat el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, responen al tancament de bona part dels establiments d'hostaleria, que encara no havien estat registrats en el període anterior.

Pou va indicar que el nivell de protecció continua sent molt elevat gràcies al mecanisme dels ERTO, que continua permetent el manteniment de l'ús de més de 38.000 persones treballadores.

Pou ha destacat també que el nombre d'autònoms registrats en termes interanuals es manté al voltant dels seus registres històrics, amb 89.976 treballadors autònoms, uns 150 menys que en el mateix període de l'any anterior.

El mes de febrer, que va tancar amb 413.235 persones afiliades a les Illes Balears, ha estat el primer mes des de setembre de 2020 en el qual les Illes Balears registren un increment en l'afiliació respecte al mes anterior. Febrer sol ser un mes en què comença a reactivar-se l'activitat, i enguany s'ha vist reforçat per l'obertura parcial de l'activitat en el sector del comerç.

En termes interanuals, l'afiliació va caure en 28.432 persones, un 6,44% menys que l'any passat, encara que cal destacar que l'afiliació registrada aquest mes de febrer se situa en valors absoluts per sobre dels registrats al febrer de 2017, moment en el qual es registraven màxims històrics d'afiliació. Així ho ha explicat Pou durant la roda de premsa per a valorar el mercat laboral de la comunitat.

L'atur el mes de febrer s'ha situat en el conjunt de les Illes Balears en 84.581 persones, 1.240 més que el mes anterior (1,49%) i un 47% respecte a les xifres de fa un any (27.016 aturats més). Tal com ha destacat Pou, es tracta de “xifres molt dures”, fruit de la situació de pandèmia que viuen les illes Balears.

Llorenç Pou ha destacat també com, en un marc de grans dificultats en el mercat laboral, el mes de febrer manté la tendència dels dos mesos anteriors, registrant un nombre de treballadors autònoms situat al voltant dels màxims històrics, amb 89.976 treballadors afiliats.

D'altra banda, i respecte a la taxa de protecció, (el percentatge de treballadors demandants d'ocupació inscrits al SOIB que es beneficien d'alguna ajuda d'atur) s'ha situat a la fi de febrer en el 54,9%, amb un total de 108.830 persones que han tingut cobertura econòmica, uns 500 més que en el mes anterior. A més, hi ha 11.842 treballadors autònoms que també s'estan beneficiant d'aquesta mena d'ajudes.