torna

Detall de la notícia

Imatge 4533064

L'EPA del quart trimestre deixa una ocupació de 523.800 persones, amb un descens interanual del 8,1%, que trunca una sèrie de 8 anys de creixement

L'atur se situa en 109.900 persones, i deixa una taxa d'atur del 17,3%

L'ocupació del quart trimestre de 2020 s'ha situat en 523.800 ocupats, segons les dades de l'última Enquesta de Població Activa (EPA), publicada avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta xifra, presentada avui en roda de premsa pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, suposa un descens de 50.000 persones respecte al trimestre anterior, el descens més acusat de tot l'Estat.

Com a balanç anual, l'ocupació mitjana de 2020 ha estat de 528.200 persones ocupades, un 7,5% menys que en 2019. El conseller Negueruela ha valorat que es tracta d'una dada molt delicada, que demostra fins a quin punt les Illes Balears, amb una economia centrada en el turisme i els serveis, es veuen perjudicades per la pandèmia, ja que l'arxipèlag ha estat el territori que major descens de l'activitat ha registrat.

De tota manera, Negueruela ha indicat que la política de foment dels ERTO ha permès que l'ocupació es mantingués en millors condicions que l'anterior crisi. De fet, ha apuntat que les dades d'ocupació de l'últim trimestre de 2020 són superiors a les del mateix període de 2017, quan l'economia de les Illes es trobava en plena expansió del mercat laboral i amb un nivell de turisme molt superior.

Segons Negueruela, això demostra que “el que està funcionant és la política de protecció i extensió dels ERTO, un autèntic escut en el manteniment de llocs de treball”. D'aquesta manera, ha afegit, el comportament de la desocupació no està reflectint un efecte tan negatiu com en l'anterior crisi, quan el nombre de persones desocupades va fregar els 150.000 amb una taxa d'atur del 23,2% en 2012, la qual cosa sens dubte permet a les Illes Balears “estar en una posició de recuperar l'ocupació perduda de manera molt més ràpida”.

 

QUALITAT DE L'OCUPACIÓ

Negueruela ha afirmat també que, tal com posen de manifest les últimes dades de la EPA, tres de cada quatre llocs de treball perdut són temporals. Per això, ha continuat defensant que l'ocupació indefinida ha resistit “gràcies a la política d'ERTO i per tant, la temporalitat és un factor que ha agreujat la precarietat de molts treballadors, sobre els quals ha recaigut essencialment l'ajust laboral d'aquesta crisi”.

En aquesta línia, el conseller ha apostat per continuar aprofundint en la necessitat de posar fi a la precarietat i continuar perseverant en mesures que la redueixin.

 

TAXA D'ATUR DEL 17,3%

D'altra banda, l'atur del quart trimestre de 2020 s'ha situat en 109.900 persones, el que suposa un increment de l'atur del 25% respecte el trimestre anterior, i del 75% si es compara amb el quart trimestre de 2019.

Aquest comportament de l'atur ha fet que la taxa d'atur de la EPA se situï a les Illes Balears en el 17,3%, lleugerament per sobre de la mitjana nacional (16,1%) i 4,4 punts percentuals per sobre de la registrada l'any passat. En tot cas, el conseller ha afegit que aquesta taxa d'atur, fins i tot reflectint una situació molt dura, situa a les Illes molt per damunt al punt de partida de recuperació de l'anterior crisi, en la qual “amb el Govern del PP, es van trigar 5 anys a generar ocupació”.

Com a balanç de 2020, aquestes dades confirmen la tendència que les Illes Balears venen acumulant en trimestres anteriors, i que han suposat la ruptura d'una tendència de vuit anys consecutius de creació d'ocupació.