torna

Detall de la notícia

Imatge 4459013

Els projectes de suport als més necessitats durant la pandèmia marquen els Premis Autonòmics del Voluntariat IB 2020

Els guardons han reconegut en aquesta segona edició el projecte socioeducatiu Naüm Son Roca, la delegació d’Eivissa de Metges del Món, l’associació Formenterers Solidaris, la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella i l’Ajuntament d’Artà, amb el projecte Som Col·lectiu. Les mencions i reconeixements són per a l’Associació de Voluntaris d’Eivissa i les trajectòries de Manuela de la Vega Llompart i Gabriel Janer Riudavets.

El recinte firal de Maó ha acollit aquest diumenge la gala d’entrega dels Premis autonòmics del Voluntariat Illes Balears 2020, al llarg de la qual s’ha donat a conèixer el nom dels guardonats d’aquesta segona edició, a la qual s’han presentat vint candidatures. Uns guardons que convoca la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització a través de la Direcció General de Participació i Voluntariat, amb l’objectiu de donar suport i reconeixement públic a l’acció de les entitats de voluntariat que desenvolupen la seva activitat a les Illes Balears.

En la categoria de Premis autonòmics del Voluntariat, un per a cada illa, a Mallorca, les Hermanas de la Caridad de Sant Vicente de Paúl han estat reconegudes amb el Premi Olivera IB 2020 pel projecte socioeducatiu Naüm Son Roca; a Menorca, la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella s’ha fet amb el Premi Tamarell IB 2020; la delegació d’Eivissa de Metges del Món Illes Balears ha estat guardonada amb el Premi Estepa IB 2020; i Formenterers Solidaris ha estat mereixedor del premi Savina IB 2020. Enguany, la convocatòria dels premis ha incorporat una nova modalitat amb la creació d’un Premi d’Organització Veïnal, que ha recaigut en l’Ajuntament d’Artà per la seva tasca a l’hora de vertebrar el projecte Som Col·lectiu. Els premis estan dotats amb 3.000 euros cada un.

En la categoria de mencions i reconeixements, en aquesta segona edició el jurat ha reconegut la feina de l’Associació de Voluntaris d’Eivissa, amb el Premi Menció Entitat de Voluntariat IB 2020. I pel que fa a trajectòries personals, Gabriel Janer Riudavets ha estat reconegut amb el Premi a la Trajectòria Personal Masculí IB 2020 i Manuela de la Vega Llompart, amb el Reconeixement a la Trajectòria Personal Femení IB 2020. Tots ells rebran una litografia de Sergio Monje, finalista del certament d’Arts Visuals del programa cultural Art Jove del Govern de les Illes Balears, que duu per nom Interdependència.

Actes de lliurament a cada illa

A la gala d’aquest diumenge, organitzada entre el Govern de les Illes Balears i el Consell de Menorca, han assistit la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, la directora general de Participació i Voluntariat, Maria Amengual, el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern, Marc Pons, la consellera menorquina d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, el batle de Maó, Héctor Pons i les batlesses de Ciutadella, Joana Gomila i de Ferreries, Joana Ferrer, entre d’altres autoritats.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, també ha volgut estar present a l’acte, a través d’un vídeo enregistrat, en el qual ha traslladat l’enhorabona als premiats i a les premiades «per aquest treball voluntari immens que feis a la nostra societat dia a dia». Armengol ha destacat que «en aquests moments de complexitat, d’una pandèmia que crea molts problemes socials, vos vull dir més que mai gràcies perquè el comportament dels voluntaris ha tornat a ser exemplar. Perquè en aquests temps de molta solitud, de moltes incerteses heu ajudat a moltíssima gent a poder tenir una rialla, una paraula amable». La presidenta ha destacat la tasca desenvolupada a través de la Xarxa Junts, a través de la qual «hem pogut col·laborar» i ha encoratjat els presents a «seguir construint aquestes Illes des de la solidaritat i la generositat».

Per la seva banda, la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, ha subratllat la necessitat de continuar donant des de les administracions públiques «un suport decidit, valent i incondicional a les entitats que duen a terme projectes de voluntariat». «El repte és aconseguir que el teixit associatiu participi activament en el disseny de les polítiques públiques de voluntariat, i amb tal objectiu feim feina».

La presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha destacat que «tot i les circumstàncies actuals, de gran complexitat, sensibilitat i incertesa, és important mantenir actes com aquest, que suposen el reconeixement a la bona feina feta, moltes vegades des de l'altruisme i des de la creença que un món millor i més humà és possible, de tantes entitats, associacions i voluntaris. La seva contribució ens ajuda a construir una comunitat més forta, més segura i més cohesionada i ens agermana en l’objectiu comú d’assolir una societat que no deixi ningú enrere i que sigui més igualitària i generosa».

La majoria de premiats han estat presents a l’acte a través de diferents vídeos d’agraïment, tret dels representants de la Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella i de Gabriel Janer Riudavets, els dos representants menorquins d’aquests premis, que han recollit el guardó presencialment. La resta de premiats podran recollir aquest reconeixement en diferents actes de lliurament que tindran lloc durant la Setmana del Voluntariat de les Illes Balears a les diferents illes, organitzats pels consells insulars, amb l’objectiu d’acostar els guardons a les entitats i persones premiades arreu del territori: dimarts, 1 de desembre a Formentera; dimecres, 2 de desembre a Mallorca, concretament a Artà; i el divendres 4 de desembre, a Eivissa.

Premi Olivera IB 2020

Las Hermanas de la Caridad de Sant Vicente de Paúl han rebut el reconeixement dels Premis autonòmics del Voluntariat gràcies al Projecte Socioeducatiu Naüm Son Roca, nascut l’any 2000 com a entitat sense ànim de lucre que treballa a diferents barriades de Palma (Son Roca, Son Ximelis, Son Anglada, Son Serra-la Vileta) per donar resposta a la necessitat d’atenció directa dels menors i els seves famílies en situació d’exclusió social.

El projecte té com a objectiu realitzar un procés educatiu dels joves del territori i, alhora, incrementar els factors competencials que afavoreixin la inserció social, gràcies al voluntariat. A través del programa, els joves poden abordar algunes de les causes subjacents de la seva exclusió social, com la falta d’educació o d’ocupació.

Premi Tamarell IB 2020

La Societat Històrico Arqueològica Martí i Bella va ser fundada el 1997 com a entitat civil dedicada a la difusió del coneixement històric i la salvaguarda del patrimoni cultural de Menorca mitjançant programes de rehabilitació de béns de titularitat pública, amb la participació de voluntaris a través del Projecte GIBET (Grup d’Intervenció sobre Béns Etnològics).

Amb la participació de prop de 50 voluntaris i la direcció tècnica d’especialistes (igualment voluntaris), el Projecte GIBET ha impulsat des de l’any 2009 la recuperació de cementeri Civil (Ciutadella), dels Jardins de sa Vinyeta, on s’han promogut els Horts Socials de Ciutadella i el desbrossament del Castell de Santa Àgueda (Ferreries), entre d’altres.

Premi Estepa IB 2020

Aquest premi ha recaigut en la delegació d’Eivissa de Metges del Món, un projecte que neix de la mà de persones voluntàries que començaren a intervenir amb persones en situació de prostitució per aconseguir gradualment lluitar contra aquesta forma de violència contra les dones.

Des de la proclamació de l’estat d’alarma i durant tota l’emergència sociosanitària que vivim amb la COVID-19, el projecte ha vist ampliat el seu objectiu i finalitat per donar cobertura a la nova realitat de l’illa. La finalitat del projecte és afavorir la prevenció i control d’infeccions i subministrar productes de primera necessitat a les persones que venen atenent des de 2013 i que no estan inclosos en altres circuits de la xarxa social de l’illa d’Eivissa.

Premi Savina IB 2020

Formenterers Solidaris és una ONG formada íntegrament per voluntaris, que es constitueix l’any 2007 amb l’objectiu d’ajudar els més necessitats. El Premi Savina destaca el programa d’«Ajudes d’aliments» que duen a terme a Formentera, que destina tots els recursos a ajudar les famílies que estan passant per dificultats econòmiques perquè puguin tenir uns productes bàsics d’alimentació i higiene. Una realitat que enguany ha augmentat de manera extrema.

Treballa coordinadament amb l’Àrea de Benestar Social del Consell de Formentera i els seus voluntaris s’encarreguen de la compra dels aliments i recollida de les donacions, el transport i organització a la Sala Parroquial de Sant Ferran, l’acollida dels beneficiaris derivats per Benestar Social i l’entrega dels productes de manera individualitzada.

Premi d’Organització Veïnal IB 2020

Aquest guardó, de nova creació, es lliura aquest any a l’Ajuntament d’Artà, per la seva tasca vertebradora entorn al projecte Som Col·lectiu, una organització veïnal que neix el març de 2020 per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques i donar suport als veïns i veïnes més afectats i més vulnerables als efectes socials i econòmics de la pandèmia.

El projecte es basa en el treball en xarxa entre l’Ajuntament, persones voluntàries, entitats sense ànim de lucre, entitats esportives i culturals, i comerços i empreses d’Artà. El gruix de la seva tasca és aconseguir aliments i distribuir-los, tot i que també actua davant necessitats puntuals d’altres tipus. Actualment són ateses unes 450 persones que corresponen a 128 famílies d’Artà i 23 de la Colònia de Sant Pere, per un total de 36 persones voluntàries i col·laboradores.

Premi Menció Entitat de Voluntariat IB 2020

L’Associació de Voluntaris d’Eivissa és una societat sense ànim de lucre formada per un ampli grup de persones que dedica la seva ajuda en àmbits de voluntariat tan diversos com el cultural, l’esportiu, el medi ambient, la protecció d’animals i social, dedicant una atenció especial a les persones que no tenen família i a les que viuen soles.

L’àmbit d’acció són les illes d’Eivissa i Formentera. I una de les prioritats és el seu compromís amb el medi ambient, demostrant una gran sensibilitat i implicació en projectes de millora de la conservació del planeta.

Premi a la Trajectòria Personal Masculí IB 2020

Gabriel Janer Riudavets és fuster de professió i una persona molt compromesa amb el poble de Ferreries, el qual des de jove ha participat de forma activa amb diferents entitats del poble. La seva relació amb el món del voluntariat va començar als 16 anys quan va fer de monitor al club parroquial de la parròquia de Ferreries. També ha estat implicat durant anys amb l’Agrupament Escolta Sant Bartomeu, els Escoltes de Menorca i més recentment amb l’Agenda Local 21 i l’entitat dels Amics del Camí d’en Kane. Des de fa uns anys és regidor de l’Ajuntament de Ferreries.

Ha treballat voluntàriament i de manera motivadora, transmetent ganes, empenta i coratge a la gent que l’ha envoltat en les diferents entitats de les quals ha format part, implicant-se per aconseguir un món més humà i just, implicant-se amb el respecte i estima cap a la naturalesa, així com el coneixement de la cultura i transmissió dels valors i del llegat que ens han deixat els nostres avis.

Reconeixement a la Trajectòria Personal Femení IB 2020

Manuela de la Vega Llompart va néixer a Madrid l’agost de 1958 i és pensionista funcionària de carrera de la Direcció General de Trànsit del Ministeri de l’Interior. A partir de 1998 es dedica de manera exclusiva i de manera altruista a la presidència d’ALCER Illes Balears, entitat dedicada a la lluita contra les malalties renals, de la qual és actualment presidenta d’honor. Des de l’any 2005 i fins l’any passat, també va presidir l’Associació de Persones amb Diabetes de les Illes Balears, ADIBA.

Durant tots aquests anys, ha representat i vetllat pels drets i els interessos d’ambdues associacions davant les institucions públiques i privades, perquè aquests col·lectius vegin millorada la seva qualitat de vida i estiguin completament integrats en la societat.

Al llarg de la seva trajectòria, ha participat en la Comissió Assessora de Trasplantaments d’Òrgans i Teixits de les Illes Balears, en la Comissió de Participació Ciutadana de l’Hospital de Son Llàtzer, en el Consell Assessor de Diabetis de les Illes Balears, a la Plataforma d’Organitzacions de Pacients i en el Consell de Salut del Govern. L’any 2011 va rebre el premi Ramon Llull i el 2013, la Federació Nacional ALCER li va consignar una Medalla d’Or.