torna

Detall de la notícia

Imatge 4446946

El Govern reuneix una setantena de representants dels municipis i els consells insulars per impulsar millores en el dret d'accés dels ciutadans a la informació pública

Aquest dimecres s’ha celebrat la Jornada sobre el Dret d’Accés a la informació pública a les Illes Balears, organitzada per la Direcció General de Transparència i Bon Govern juntament amb la FELIB

Setanta-cinc participants, entre ells batles i batlesses i responsables municipals, així com representants dels diferents consells insulars, s’han donat cita aquest matí en la primera Jornada sobre el Dret d’Accés a la informació pública a les Illes Balears, organitzada per la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, adscrita a la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, conjuntament amb la FELIB.

Aquesta bona participació “és una mostra clara de la necessitat que tenim les diferents administracions presents aquí —Govern de les Illes Balears, consells insulars i ajuntaments— de posar en comú la nostra experiència en la gestió del dret d’accés de la ciutadania”, ha explicat el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, durant la inauguració de la trobada: “avui compartim experiències i bones pràctiques, volem donar a conèixer la feina que fem però, sobretot, volem recollir i resoldre dubtes, que ens permetin avançar tots junts perquè les peticions d’informació dels ciutadans rebin una resposta correcta. Només així el dret d’accés, la rendició de comptes davant la ciutadania i, en definitiva, el govern obert serà una realitat. Cal la implicació de tots”.

Jurado ha inaugurat la Jornada al costat de Neus Serra, secretària general de la FELIB i Marina Crespí, directora general de Transparència i Bon Govern, a la seu de la Federació, on han assistit alguns dels participants, tot i que la majoria han optat per seguir les ponències per videoconferència.

La secretària general de la FELIB, Neus Serra, ha assegurat que la transparència “ ja era a l’agenda de la federació de municipis i bona mostra d’això es la guia publicada per als ajuntaments”. Ha recordat que tot i que en els darrers anys es parla molt de transparència “encara s’hi creu poc”, per això aquestes jornades “venen a posar llum a com facilitar l’accés dels ciutadans a la informació que gestionen els ens públics, un camí que encara té recorregut”

La transparència com a oportunitat

Una de les veus més destacades d’aquest matí ha estat la de Joaquin Meseguer Yebra, expert en transparència i bon govern, que actualment forma part de l’equip de govern de la Junta de Castella i Lleó. Amb el títol “El derecho a la información pública como un derecho de todos”, Meseguer ha defensat que la transparència a les institucions s’ha de viure com una oportunitat de millora, no com una sensació de vulnerabilitat, i que el seu exercici aporta eficàcia i major confiança de la ciutadania cap a les administracions. L’expert ha repassat el marc legal que regula el dret a la informació pública, qui el pot exercir, què es pot demanar i també quins són els límits d’aquest dret.

Pedro Bofill, dels serveis jurídics de la FELIB ha presentat la guia pràctica “Municipis transparents, municipis democràtics”, editat per l’entitat, mentre que Núria García, cap del Servei de Transparència i Bon Govern ha explicat les eines de què disposa aquesta àrea del Govern de les Illes Balears. Els presents han conegut les experiències de bones pràctiques que desenvolupen els ajuntaments d’Alaior, Sant Antoni de Portmany i Calvià. Per la seva banda, Carmen Fernández, presidenta de la Comissió de Reclamacions d’Accés a la Informació Pública (CRAIP) ha explicat el funcionament d’aquest òrgan independent que gestiona les reclamacions dels ciutadans quan aquests no estan satisfets amb la resposta o no han rebut contestació a les seves sol·licituds.

La Direcció General de Transparència i Bon Govern ja treballa perquè aquesta jornada informativa pugui tenir continuïtat per abordar aspectes formatius que permetin avançar en el dret d’accés a la informació pública per part dels ciutadans.