torna

Detall de la notícia

Imatge 4417527

L'exposició "Memòries" arriba a Calvià dins les I Jornades de Memòria Democràtica del municipi

El secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, inaugura aquest divendres, 23 d’octubre, la mostra de l’artista manacorina Marina Cánovas dins les I Jornades de Memòria Democràtica de Calvià

Aquest divendres, 23 d’octubre s’inaugura, al Generador de Son Caliu, l’exposició “Memòries”, obra de l’artista manacorina Marina Cánovas. La mostra arriba a Calvià de mans de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, fruit de la col·laboració de la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització en les  I Jornades de Memòria Democràtica que organitza l’Ajuntament de Calvià.

"Memòries” és un projecte fotogràfic lliure que té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica no resolta de la Memòria Democràtica. La mostra consta de 47 imatges, que es varen poder veure per primera vegada el maig de 2019 a l’Auditori de Porreres, i que recorren el passat, el present i el futur de la memòria històrica.

La proposta expositiva de Marina Cánovas parteix d’un passat que arranca amb l’inici de la Guerra Civil, el desembarcament de Bayo i una recreació d’aquest entre diferents punts entre Cala Anguila i sa Coma. Siluetes en moviment transmeten a l’espectador les sensacions i el caos que regnava entre els que es preparaven per anar a la lluita. Cánovas també fixa la mirada en els que es veien obligats a fugir i a esperar amagats en indrets com una cova del puig d’en Xoroi, a la Colònia de Sant Pere, on uns germans es varen amagar durant quatre mesos.

La part més documental de l’exposició arriba amb l’espai dedicat al present. Aquí la fotògrafa ens acosta al tractament antropològic, dins el laboratori, de les restes de víctimes localitzades en les fosses. També crea un espai propi per al record d’aquestes víctimes i dels familiars que les han estat cercant durant tant de temps. La fotografia com a document pren força en el relat del present de la memòria.

Finalment, la tercera part, dedicada al futur, es mostra més conceptual i poètica, a partir de cinc imatges de monuments que es varen alçar en nom del feixisme, que es van repetint fins acabar desapareixent. Una desintegració simbòlica que planteja la desaparició necessària d’aquests monuments, presents encara avui a la vida diària de molta gent. 

Aquesta és la segona vegada que l’exposició “Memòries” està a l’abast del públic. A l’espai del Generador de Son Caliu es podrà visitar fins al 6 de novembre. Llavors s’oferirà als centres educatius de Calvià perquè pugui itinerar.

Marina Cánovas

Llicenciada en Belles Arts, l’artista manacorina Marina Cánovas ha cursat estudis de fotografia professional al llarg de la seva carrera i participa habitualment en exposicions col·lectives a Mallorca.

Premi Art Jove 2018 de Fotografia amb el projecte “Espais de Trànsit”, rep l’encàrrec de la Direcció General de Participació i Memòria Democràtica per realitzar un treball documental sobre Memòria Democràtica. Una proposta expositiva en què l’estil propi de l’autora, que fa anys que conrea la fotografia d’autor, és ben present.