torna

Detall de la notícia

Imatge 4303238

El curs escolar 2020/21 comptarà amb una inversió de més de 35 m € per atendre les necessitats generades per la COVID-19

El nou curs comptarà amb 458 docents nous: 325 a pública i 133 a concertada

Es comprometen gairebé 11 milions per a l’inici del curs 2021/22 en funció de l’evolució de la pandèmia

\  Ja s’han invertit gairebé 7 milions per atendre els efectes de l’arribada del coronavirus

Més docents, reforç de neteja, ajuts de menjador, programes de reforç i digitalització, entre les principals línies de suport

 

El conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, acompanyat del director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, i el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos, ha presentat avui les principals línies d’acció previstes per al proper curs 2020/21 per tal de compensar les necessitats generades per la COVID-19 a Balears.

L’evidència d’una situació extraordinària originada per la presència del coronavirus ha obligat la Conselleria i els centres educatius a adoptar mesures inèdites per poder preparar l’inici de curs amb les condicions de seguretat sanitària i qualitat educativa necessàries. Això suposa preveure una dotació específica associada a l’existència de la pandèmia que com el Programa de Cooperació Territorial Extraordinari d’FP aprovat el passat divendres, i altres fons de diversa procedència, permeten una aportació addicional a la despesa prevista per part d’Educació al curs 2020/21 per atendre a les necessitats derivades d’adaptar el curs escolar a presència del coronavirus.

"No hi ha hagut cap retallada, partim de la quota de l'any passat i hi afegim més docents" ha explicat Martí March "aquest curs comptatà amb la xifra més alta de docents que hi ha hagut mai a Balears. La Conselleria esta compromesa amb la millora de l'educació i tot i que queda un camí llarg, cap any hem retallat. Des de 2015 a 2020 s'hauran incrementat el sistema educatiu de Balears haurà crescut en 1.969 docents, tant per centres públics com concertats". El conseller ha afegit que  "lamentam a vegades que hi hagi col·lectius que puguin donar dades dient que hi ha hagut retallades d'educació, quan no hi ha hagut cap retallada sino que any rera any hem incrementat el nombre de professsors". 

El conseller ha recordat que demà es presenta aquesta proposta de la Conselleria a les meses sectorial, de concertada, de directors i de mares i pares i ha insistit que "si hi ha una cosa que ha demostrat aquesta Conselleria és que no és sectària. Tot i que la nostra prioritat és l'escola pública, el nostre objectiu és que tot l'alumnat tengui les mateixes oportunitats per assolir l'èxit educatiu". En aquest sentit, Antoni Morante ha explicat que els docents s'han repartit de manera equitativa "prop d'un 70% va als centres públics i el 30% a la concertada". A més, quant als criteris de distribució del professorat ha explicat que "es basen en dotar de professorat aquells centres que tenguin ratió per damunt de les ràtios màximes establertes: 25 a infantil i primària, tot i que continuam dotant de professorat extra els centres infantil amb més de 22 alumnes, 30 a ESO i 35 a batxillerat. Aquesta proposta és la que es negocia demà i tot s'ha de conjugar amb el que han elaborat els centres amb els plans de contingència. Tenim el temps molt just perquè el nostre objectiu és el màxim de les noves places puguin entra a l'adjudicació d'interins que es fa aquest divendres. Ens agradaria que els centres poguessin tenir quin professorat els arribarà abans de les vacances i també pels propis interins que han de triar plaça. No es podrà fer amb totes les places perquè alguns centres encara estan matriculant. I hi haurà alguens places que no es podran donar ara sino al setembre però intentarem que el màxim s'integri en aquesta adjudicació".

Una inversió de més de 35M per al curs 2020/21

Les Balears disposaran 35.386.967 euros de manera extraordinària per atendre les necesssitats derivades de la pandèmia. Bona part d’aquesta inversió es destinarà a l’augment de mestres de la quota de docents per als CEIP, per als IES i per a l’increment de professorat dels docents dels centres privats concertats. En total per aquests conceptes es destinarà 18.077.536 euros i permetrà contractar 387 docents, dels quals 270 seran per a la pública i 117 per a la concertada.

Per altra banda, a través del Programa de Cooperació Territorial Extraordinari de Formació Professional, aprovat divendres passat a la Conferència Sectorial d’Educació, el curs 2020/21 incorporarà 65 docents més d’FP (55 a pública i 10 a concertada). Dins d’aquests docents d’FP, està prevista la creació de dotacions específiques en el marc del Programa de Cooperació que es destinaran a l’Institut de Qualificacions Professionals i a desdoblaments en funció de la matrícula d’FP i per a les aules d’empreneduria. Pròximament s’oferirà informació detallada de les accions i oferta formativa de FP per al proper curs.

A més, s’incorporaran 6 docents més a la concertada, degut a petites variacions en les unitats concertades respecte del curs 2019-20.

Així, el curs 2020/21 s’iniciarà amb 458 docents més (325 a la pública i 133 a la concertada), incloent centes de primària, secundària i FP, tant públics com privats, que suposaran una inversió de 21.394.086 euros. Es tracta de l’increment més important de docents en un mateix curs del que es té constància.

A més, també cal tenir en compte que no s’ha tocat la quota de professorat prevista pel curs i que aquests 458 docents s’afegeixen al professorat que ha fet feina durant el curs 2019/20 als centres educatius de Balears. En aquest sentit, des de que l’equip actual està al front d’aquesta Conselleria, i sumant el nou professorat previst per al curs 2020/21, s’haurà incrementat en 1.969 docents la dotació dels centres educatius de Balears entre públics i concertats.

Des de la Conselleria s’ha treballat intensament per poder incloure els nous docents dins el període d’adjudicació de places per a interins docents de manera que els centres educatius puguin organitzar adequadament l’inici del curs escolar.

A banda de docents, la dotació del curs 2020/21, el Govern preveu destinar 14.273.153 euros a altres apartats:

● Material d’higiene i salut i equips de protecció individuals

● Ajudes i funcionament de menjadors

● Programa d’Acompanyament escolar

● Pla de digitalització

● Reforç de neteja: per a centres públics i concertats

● Reforç del manteniment de les instal·lacions esportives i la Residència de la UIB

 

Gairebé 7 milions que ja s’han invertit

El Govern ja ha fet importants inversions per pal·liar els efectes de la pandèmia des del mes de març de 2020. En total, ja s’han invertit 6.887.678 euros a compte en conceptes de matèria d’higiene i protecció dels centres, desinfecció, indemnitzacions de contractes de menjadors, neteja i transport escolar, targetes beques de menjador, digitalització. PAE, proves EBAU, increment d’ajuts 0-3 i neteja addicional activitats d’estiu als centres.

 

Prop d’11 milions compromesos per a l’inici del curs 2021/22

A més, es reserven 10.902.000 euros per a l’inici de curs 2021/22, en funció de l’evolució de la pandèmia i de la necessitat d’implementar mesures preventives en el curs 2021/22. El Govern es compromet d’aquesta manera a assegurar la dotació de recursos per conceptes de material de protecció, ampliació de beques de menjador, PAE addicional, despeses extres de menjadors, despeses extres de neteja i quota de professorat.