torna

Detall de la notícia

Imatge 4151279

Afers Socials i Esports engega un programa de tractament psicològic per a familiars de víctimes de la COVID-19

La Conselleria d’Afers Socials i Esports ha implementat un programa de tractament psicològic per a familiars de les víctimes del COVID-19. Aquest servei de suport i intervenció psicològica postemergències es centra en prevenir una cronificació del dol per no haver pogut fer un procés d’acomiadament adequat. 

El programa de tractament psicològic per als familiars de víctimes de COVID-19 es basa en l’experiència de la Direcció general d’Infància, Joventut i Famílies en el servei de suport i intervenció psicològica de postemergències,  adreçada a persones i famílies que necessiten atenció, després d’una situació traumàtica greu, en la qual ja ha actuat prèviament el Servei d'emergències de les Illes Balears (SEIB112). En aquest cas, l’actuació d’especialistes de la psicologia intenta evitar elaboracions de dol patològiques que puguin condicionar l’estat psicoanímic de les persones afectades en un futur, prevenint la seva cronificació.  

En el moment actual, com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma degut a la crisi sanitària, s’han generat estrictes limitacions en l’acompanyament a familiars als hospitals, situacions d’aïllament de persones afectades, restricció quasi absoluta de visites a centres residencials de persones majors, una situació  que impossibilita un procés d’acomiadament adequat. 
En aquest fet s'hi suma que es troben severament restringides les cerimònies funeràries i la possibilitat de fer-se càrrec dels restes de manera adequada, qüestions que afecten a la elaboració saludable del dol per una mort. Tots aquests fets, suposen factors de risc per el desenvolupament d’un dol patològic de la població afectada per la crisis sanitària ocasionada per la COVID-19. Els experts insisteixen que amb aquesta radiografia el servei psicològic postmergències és més necessari que mai.