torna

Detall de la notícia

Imatge 4096026

L'Ibetec instal·larà una nova torreta de comunicacions sobre l'edifici de la Policia Local d'Inca per reforçar la xarxa TetraIB

L’Ajuntament d’Inca disposarà de cinc nous terminals mòbils TetraIB i una millora de la cobertura a tota la comarca gràcies al conveni signat avui

L’Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació n’ha posat en funcionament 26 infraestructures el 2019 i té previst actuar a 18 nous punts el 2020

 

L’Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears (Ibetec) i l’Ajuntament d’Inca han signat avui un conveni de col·laboració que suposarà la instal·lació d’una nova torreta de telecomunicacions a la plaça Primer de Maig d’Inca amb la finalitat d’augmentar la cobertura de la xarxa TetraIB a tota la comarca d’Es Raiguer. Han participat avui a la signatura d’aquest acord la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, el director de l’Ibetec, Bartomeu Tugores, i el batle d’Inca, Virgilio Moreno.

 

Mitjançant aquest conveni, l'Ajuntament cedeix l’ocupació i ús de l’espai situat sobre l'edifici de la Policia Local i rep a canvi cinc nou terminals mòbils TetraIB, a més de la consegüent millora de la qualitat de les comunicacions de tots els cossos de seguretat i emergències que puguin fer servir aquest sistema a la zona.

L’acord preveu una durada de quatre anys prorrogables per quatre més, durant els quals el consistori garanteix a l’Ibetec l’accés a l’emplaçament cedit en tot moment (24h al dia, 365 dies a l’any), a l’efecte de realitzar actuacions d’instal·lació preventives, correctives, o de manteniment necessàries per a garantir la correcta operació de la torre de 9 metres d’alçada o de la resta d’equipaments que configuren l’estació de telecomunicacions instal·lada.

La xarxa digital de comunicacions mòbils de seguretat i emergències de la CAIB (la xarxa TetraIB), ofereix comunicacions segures al personal de les administracions públiques locals, insulars i autonòmiques competents en matèria de seguretat i emergències de servei en tot el territori de la CAIB. L’Ibetec té l'encomana de desplegar, gestionar i mantenir operativa aquesta xarxa.

Quant a la xarxa IoTIB, es tracta d’un sistema de baixa velocitat de transmissió i es basa en la tecnologia LoRa-Wan. La xarxa desenvoluparà l'anomenat Internet de les coses (IoT). Actualment, es duen a terme el desenvolupament de la plataforma servidor LoRa i el desplegament de la xarxa d'estacions que permetran integrar i gestionar les dades a la formació del concepte ''Smart Island''.

Aquest conveni forma part de la col·laboració que l’ens adscrit a la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització necessita per part dels ajuntaments, per tal de trobar espais per a instal·lar equips de telecomunicacions en solars, estructures exteriors, o en dependències interiors d'immobles, de titularitat o de gestió municipal, situades en punts geogràfics amb bona visibilitat del terme municipal, tècnicament viables per a implantar estacions de telecomunicacions emissores dels serveis, amb els seus corresponents enllaços als nodes de la xarxa.

Segons declaracions de la consellera, «les actuacions per garantir i millorar la cobertura d’ambdues xarxes, en col·laboració amb els ajuntaments de les Illes Balears, són permanents». A tall d’exemple, ha recordat que al llarg de 2019 l’Ibetec va posar en funcionament un total de 25 torres de telecomunicacions per tot l’arxipèlag, a més d’una estació TDT a Cap d’Artrutx (Menorca).

  • - Xarxa TetraIB: Sa Miranda (Formentera), Santanyi, SFM- Son Fuster, Binissalem, Sant Llorenç des Cardassar, Son Bou (Festival Aeri Aena Menorca), Colònia de Sant Jordi, Sant Lluís (Menorca)
  • - Xarxa IoTib: Alfàbia, Sóller, Randa, Sant Salvador, Avingudes, Na Burguesa, Santa Magdalena, Capdepera, Son Corb, Andratx-II, Puig de Sant Martí, Sa Tudossa, Estellencs, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Santanyí, Banyalbufar

Per la seva part, Bartomeu Tugores ha recalcat que per a l’any 2020, l’Ibetec té previstes 18 actuacions de millora de les xarxes de comunicacions a les Illes, amb una inversió estimada d'1.726.387,75€. D'aquestes, un total de 13 seran finançades amb pressupost propi de l’Ibetec (991.387,75 €) i es duran a terme a Santa Eulària des Riu, Cabrera, Sant Joan de Labritja, Inca, Ferreries, Santa Margalida, Puigpunyent, Esporles, SFM, Sant Josep de Sa Talaia, Campos, Sant Lluís i Lluc. Mentre que les 5 actuacions restants seran finançades amb fons del Projecte ITS "Illes intel·ligents i segures" (735.000€) a Marratxí, Petra, Ferreries i Santa Eulària des Riu (2).