torna

Detall de la notícia

Neumonia per un nou coronavirus (2019-nCov)

SITUACIÓ ACTUAL: UN CAS POSITIU

- Les anàlisis de les mostres de la dona aïllada per SARS-CoV-2 a l’Hospital Universitari Son Espases que es varen enviar al Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III han donat positiu i confirmen així el resultat positiu que ja va donar la prova ràpida que s’havia fet prèviament a Son Espases.
- Aquest és el segon cas de SARS-CoV-2 que es detecta a les Balears. El primer ja va ser donat d’alta.
- A partir d’ara, la dona romandrà aïllada a l’hospital fins que es produeixin dos resultats negatius consecutius.
- Aquesta persona va ingressar a l’Hospital Universitari Son Espases divendres, 28 de febrer, a la nit, atès que complia criteris clínics i epidemiològics.
- Posteriorment, per precaució, els fills —amb símptomes lleus— varen ser traslladats al mateix centre.
- Les proves ràpides fetes al fill i a la filla embarassada varen donar negatiu i tots dos varen poder tornar a casa el diumenge, dia 1 de març. L’estudi dels contactes amb aquesta dona que ha duit a terme la Direcció General de Salut Pública i Participació ha identificat 13 persones que romandran en vigilància activa fins al 13 de març.

SITUACIÓ GENERAL

- En el moment actual i amb la informació disponible,  l’objectiu del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes és contenir l’expansió del SARS-Cov-2. Per tant, les mesures van dirigides a incrementar la sensibilitat del sistema per a la detecció precoç.
- Entre d’altres coses, s’ha consensuat l’ampliació i actualització de noves zones de risc per a la definició de casos. No obstant això, la situació es revisa cada dia i, si escau, es fan les modificacions oportunes en els protocols d’actuació.
- La Conselleria de Salut i Consum ha insistit en tot moment en el missatge de tranquil·litat i confiança en la tasca dels professionals i recorda que, davant qualsevol dubte, la població es pot dirigir al servei d’atenció telefònica 061 Salut Respon.
- Igualment, s’ha demanat respecte a la privacitat de les persones

COMISSIÓ INTERDEPARTAMENTAL

- La Conselleria de Salut i Consum té previst convocar una comissió informativa interdepartamental per coordinar el seguiment del COVID-19.  L’objectiu d’aquesta comissió és afavorir la coordinació adequada per al seguiment del COVID-19 de tal manera que es pugui oferir a la població l’atenció oportuna en funció de cada fase de l’expansió del virus SARS-Cov-2.
- Es convidarà a formar part de la comissió interdepartamental els consellers de Presidència, Cultura i Igualtat; Model Econòmic, Turisme i Treball; Mobilitat i Habitatge; Educació, Universitat i Recerca, i Administracions Públiques i Modernització, així com la delegada del Govern, els presidents dels consells insulars i la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB).
- Actualment, Espanya es troba en un primer escenari de contenció i l’objectiu és evitar que la infecció s’estengui. Això no obstant, podria ser que més endavant s’entràs en una fase de transmissió controlada dins la comunitat i, finalment, es podria produir un tercer escenari de transmissió més generalitzada. Cada un d’aquests escenaris requerirà diverses mesures específiques.

PROTOCOL D’ATENCIÓ A DOMICILI

- Les Illes Balears treballen per enllestir un protocol d’atenció domiciliària perquè les persones que donin positiu per coronavirus —sempre que l’estat de salut i les circumstàncies familiars i socials els ho permetin— quedin a casa. D’aquesta manera, s’evitarà congestionar els hospitals i les persones podran romandre més confortables a casa seva.
- Aquesta tasca d’atenció i seguiment diari de les persones a la seva llar la duran a terme professionals d’atenció primària, especialment formats per a aquesta finalitat, amb la coordinació del O61.
- Està previst que hi hagi fins a vuit dispositius a Mallorca, quatre a Menorca, quatre a Eivissa i un a Formentera, tots integrats per un conductor, un metge i un infermer. Entraran en funcionament de manera progressiva i en funció de les necessitats.