torna

Detall de la notícia

Recomanacions Activitats amb Foc

Recomanacions del servei de centres per activitats que impliquin l'ús del foc.

Educació infantil i primària

 

Amb caràcter general, és recomanable sol·licitar a les famílies una autorització escrita específica (similar a la d’una sortida) per a què els seus fills participin en activitats relacionades amb ús de foc, com ara una torrada, correfoc, elaboració de bunyols o crespells, etc.

Foguerons, torrades i bunyolades

-          S’ha de respectar una distància de seguretat (com a mínim superior a 5 metres) entre el fogueró i qualsevol edifici i/o elements com plantes o arbres. També s’ha de vigilar que no hi hagi tendals a prop, ni hi passi a la zona cap línia elèctrica o telefònica.

-          Per no fer malbé el paviment, s’ha de posar terra o arena (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d'asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l'ajuntament.

-          En cas que el fogueró es faci en un solar o zona de camp, convé deixar la zona circumdant neta de vegetació i/o materials inflamables.

-          Sempre s’han de tenir en compte les recomanacions de Protecció Civil en cas de fenòmens meteorològics adversos, com ara vents forts.

-          S’ha d’anar amb compte amb el que s’ha de cremar. Han de ser materials que deixin brasa, sobretot de fusta.

-          S’ha de tenir a prop, en tot moment, qualque mitjà per apagar el fogueró (poals amb aigua, manguera, extintor, etc.).

-          No s’han de cremar papers ni teixits, perquè el vent els pot enlairar. No s’han d’utilitzar mai bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics ni plàstics, pels seus efectes contaminants.

-          En general, és millor fer un fogueró petiti, i si sobren materials, es poden anar afegint a poc a poc. En cas que s’hagi de cremar un dimoni, s’ha de fer quan el fogueró no sigui molt gros, i s’ha de procurar deixar una distància de seguretat (mínim 3 metres) entre el fogueró i els alumnes.

-          Encara que sigui més lent i menys espectacular, s’ha d'encendre el fogueró amb materials com paper, palla, o pastilles per fer foc. No s’ha de fer servir mai gasolina ni qualsevol líquid inflamable.

-          Els alumnes no han de ser els encarregats d’encendre el foc, i tampoc no han de tocar, recollir o manipular les restes i el caliu que es vagin generant.

-          Durant la torrada no es pot jugar a la zona amb pilotes, ni amb patins, monopatins, bicicletes, etc.

-          S’ha de vigilar el fogueró fins que quedi del tot extingit i, sobretot, s’ha d’escampar i apagar el caliu perquè no hi pugui haver accidents.

-          És imprescindible tenir a mà una pomada específica per cremadures.

-          En cas que es fregeixin bunyols, s’ha de tenir en compte que:

  • La fregidora ha d’estar situada sobre una superficie estable i aïllada de fenòmens meteorològics adversos, com ara vent o pluja.
  • Els alumnes poden ajudar a preparar la massa, però no  fregir, atès el risc de cremadures.
  • Els alumnes no han de recollir els bunyols al costat de la fregidora. Els professors, personal de cuina o pares col·laboradors els han d’anar traient del foc i deixar la palangana a una distància de més de dos metres del foc, de manera que els alumnes la puguin recollir sense risc.
  • En aquest procés hi ha d’haver qualque professor responsable en tot moment.
  • Si hi ha alumnes observant el procés, també han d’estar a una distància de la fregidora superior a dos metres

-          En cas que es facin crespells, coques, etc. , els alumnes poden ajudar a preparar la massa, però no ficar o treure els aliments del forn.

Correfocs

-          La roba més idònia per participar en un correfoc és la de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, un capell de roba i unes sabates esportives de pell que agafin fort els peus.

-          En cas que hi hagi una actuació de dimonis, abans s’ha de deixar clar com, quan i quant es poden acostar els alumnes.

-          Si per qualsevol circumstància a qualcú se li encén la roba, s’ha de tirar a terra i rodolar per apagar les flames. S’ha d’evitar córrer, perquè les flames s'escamparien i serien més virulentes.