torna

Detall de la notícia

Imatge 2460255

El Govern demana al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient que declari ZEPIM la ruta migratòria de cetacis situada entre les costes de Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha enviat una carta a la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, en què la insta a declarar Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM) l’espai marí situat entre les costes de Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, atès que és una ruta migratòria de cetacis, d’acord amb el Projecte Mediterrània.

El Projecte Mediterrània és un estudi elaborat entre els anys 1999 i 2002 per la Universitat de València, la Universitat Barcelona i la Universitat Autònoma de Madrid, fruit d’un conveni amb el Ministeri, amb l’objectiu d’identificar les àrees d’especial interès per a la conservació dels cetacis a la Mediterrània espanyola. Basant-se en dades empíriques i observacions de camp, a més de tenir en compte altres factors socioeconòmics i d’impactes reals, el projecte proposa declarar ZEPIM l’àrea esmentada per evitar impactes sobre les poblacions de cetacis sedentàries o que migren. 

Segons explica la carta, el corredor que l’estudi suggereix com a ZEPIM “comprèn zones de productivitat primària i és essencial perquè el rorqual comú (Balaenoptera physalus) pugui dirigir-se, per primavera, a la mar Lígur, on s’alimenta de krill, mentre que a la tardor pren el mateix corredor per després dispersar-se pel sud-est d’Espanya i el nord d’Àfrica”. En aquest sentit, recorda que “la mar Lígur ha estat declarada com un santuari per a cetacis, i és l’única reserva marina internacional mundial”. En aquesta mateixa àrea es troben “altres cetacis que no segueixen pautes migratòries definides”, com els dofins mulars (Tursiops truncatus). Segons la Convenció de Barcelona i la Unió Europea, els països que en formen part han de vetllar per la protecció i la conservació d’aquestes espècies. Per això el conseller Vidal demana a la ministra que escolti les recomanacions del Projecte Mediterrània i declari ZEPIM aquesta zona “de gran valor ecològic per a la supervivència” dels mamífers esmentats “a la Mediterrània occidental”. El Govern de l’Estat és qui té potestat per fer-ho, ja que “l’àmbit marí que comprèn no té cap continuïtat ecològica amb un espai natural terrestre objecte de protecció”. 

Paral·lelament s’ha enviat una còpia d’aquesta carta al coordinador de la unitat del Pla d’Acció per a la protecció i el desenvolupament de la conca de la Mediterrània del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, amb seu a Atenes, que gestiona la Convenció de Barcelona, acompanyada d’un escrit en què s’expliquen els motius pels quals s’ha demanat al Govern de l’Estat aquesta declaració i es demana la intermediació d’aquest òrgan en el procés. 

La declaració com a ZEPIM de l’àrea situada entre les costes de Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears comportaria un nivell de protecció nou que podria ajudar a impedir els projectes de prospeccions petrolieres que afecten l’arxipèlag.